SIG:AR:TYR - Northen

SIG:AR:TYR - Northen

SIG:AR:TYR - Northen

SIG:AR:TYR - Northen

SIG:AR:TYR je původně one man projekt chlapíka s krycím jménem Daemonskald z kanadského Ontaria, který funguje od roku 2003. Po deseti letech a třech albech začalo být osamělému vlkovi poněkud smutno, takže přibral do party regulérní koncertní line-up a vydal se na dobrodružnou plavbu do minulosti vlastní země, do časů, kdy do ní dočasně pronikli při svých odvážných výbojích Vikingové. Oslava odvážného, individualistického ducha skupinky dobrodruhů, kteří riskovali životy na cestě do neprobádaných končin, je leitmotivem nové desky "Northen".

Název Kanaďanů je poskládaný ze tří písmen runové abecedy a značí "chaos", "rovnováhu" a "řád". Nutno říci, že k hudbě samotné se naprosto hodí. Daemonskald a jeho posádka plují pod vlivem divokého severního větru, který přichází z dob, kdy mořím i pláním vládl Quorthon a jeho BATHORY. SIG:AR:TYR vliv jeho hymnických, rozmáchlých skladeb dovedně fúzují i s druhou vlnou severského viking/black metalu. Základ jejich kompozic tvoří úderné riffy, které svým dravým zvukem evokují klasická alba veličin jako EMPEROR a především ENSLAVED. Způsob, jakým Kanaďané zacházejí s předivem inspirací, je nicméně dalek předvídatelnosti a plagiátorství. Srdce skladeb bije ve středních, houpavých tempech. Na albu najdeme jenom minimum velkých zlomů a blast beatů (ty se objeví pouze ve skvělém tracku "Markaland"). Silné kytarové motivy a stabilní rytmiku nicméně šperkuje Daemonskaldova záliba ve spletitých sólových výjezdech, které v lahodně prostém materiálu sochají až art rockové plochy.

Obrázek1

Kontrast strohé jednoduchosti a záliby v ornamentech sólové kytary mění dlouhé a robustní vikingské hymny ve skutečnou posluchačskou lahůdku. Brání tomu, aby "Northen" uvízl v blátě stereotypu. Daemonskald je šikovný skladatel, který umí prolnout archetypální údernost žánru s melancholičtější hravostí. Přesně ví, kdy na pomoc povolat ekvilibristické party španělky a kdy naopak podržet vepředu primordiální sílu kytar. Materiál alba je vzácně vyrovnaný, jednoduchost hraje SIG:AR:TYR jednoznačně do karet, i když deska o tři minuty přetéká hodinu.

Vybroušenost, suverenita. Spojení ostatků živelného chaosu a naprostého hudebního řádu. Kanaďané na svých výbojích neobjevili novou zemi, ale ty staré známé ukazují z překvapivě svěžího úhlu. V žebříčcích nejlepších folk/viking metalových desek budou letos SIG:AR:TYR sotva chybět...

 Přidejte svůj názor

Marigold

Verdikt

Představte si starobylý svět, v němž jsou Quorthon a kolega Milda Pokorný kytarovými virtuózy. Dostanete "Northen", precizně vybroušený artefakt vikingského metalu.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 63:13

www.sigartyr.com

Diskografie

Northen (2016)
Godsaga (2010)
Beyond The North Winds (2008)
Sailing The Seas of Fate (2005)