OBSCENE EXTREME 2016 - ...a SODOM nakonec všechny rozsekali (den třetí)

OBSCENE EXTREME 2016 - ...a SODOM nakonec všechny rozsekali (den třetí)

OBSCENE EXTREME 2016 - ...a SODOM nakonec všechny rozsekali (den třetí)

OBSCENE EXTREME 2016 - ...a SODOM nakonec všechny rozsekali (den třetí)

Poslední den mě na scénu vytáhlo až slovenské JAKUBYSKO. Slušně frčící thrashující fastcore říznutý power violance, skladby pod dvě minuty. Naprosto skvělý vstup do posledního dne. A nastavená laťka se nepodlézá. Dánští PISS VORTEX vyznávají techničtější, špinavější, ale minimálně stejně brutální cestu. Hned s další bandou se ocitáme za mořem a také se trochu zvolňje rychlost.

JAKUBYSKO

PISS VORTEX

PISS VORTEX

Američané 908 představují nahrubo namletý grindcore ve středních tempech, ale po delší době začínají nudit. A proto je tu PRŮMYSLOVÁ SMRT, letos ji Anděl v kategorii hardcore-punk utekl jen o kousek a musím poznamenat, že jejich poslední deska „Invaze změn“ si rozhodně v rámci přímočarých naspeedovaných kapel pozornost zaslouží. Živě jde o skvělé provzdušnění areálu v rytmu hodně rychlého punku.

908

908

Průmyslovka

TERRORDOME jsou trochu unylou variací na thrash a ATTACK OF RAGE jsem viděl už mnohokrát, takže si dopřávám oběd a přicházím až na BODYFARM, ale zjišťuji, že místo nich se za bicí soupravu nakýbloval šlachovitý kytarista ze SHACKLΣS a vepředu je jejich basák s kytarou na hrudi a hlasem posazeným proklatě nízko. Společně hází pod sebe jeden grindcorový granát za druhým. Vlastně pro mě asi lepší než původně ohlášený brutal-death. Následuje další pauza, při které ze scény proudí italský goregrind.

SHACKLΣS duo

SHACKLΣS duo

Amíci SACRIFICIAL SLAUGHTER mě ke scéně opět přikovají, jejich přísná deathmetalová smršť je parádní vykročení do cílové rovinky festivalu a i následující WAR MASTER jdou stejnou cestou. V jejich středu jsou k vidění dvě známé figury ze včerejška, a těmi jsou Rahi a Dobber z INSECT WARFARE.

SACRIFICIAL SLAUGHTER

SACRIFICIAL SLAUGHTER

WAR MASTER

WAR MASTER

Po těchto mordpartách je zapotřebí trochu nadhledu a s tím přicházejí němečtí rošťáci EXCREMENTORY GRINDFUCKERS. Scéna opět ožívá maskama, střílí konfetová děla, hrají se německé častušky a grindem zbroušené dacnefloorové oplodňováky jako „No Limits“ od 2UNLIMITED. Původně jsem chtěl projít distra, ale párty faktor při této sebrance se začíná nebezpečně blížit SPASM a to tě prostě sežere i když nechceš. Bordel na scéně a pod ní, nafukovací zvířátka lítaj vzduchem.

EXCREMENTORY GRINDFUCKERS

EXCREMENTORY GRINDFUCKERS

EXCREMENTORY GRINDFUCKERS

SKULLHOG reprezentují přesně to, co na Obscene míjím. Unylá deathmetalová nuda, beztvarý projev, žádná energie. Naštěstí hned po nich jsou tu španělští AVULSED s porcí řádně nadupaného death metalu. Dave Rotten neztrácí ani po letech nic ze svého charisma a kapela nic ze své přesnosti. Konečně přísný death metal, navíc konečně s basou, která opravdu zní jako basa a je snadno čitelná.

AVULSED

AVULSED

AVULSED

AVULSED

Po nich přichází one man show v podobě sudovitého Američana Shauna LaCanna. Jedna kytara, jeden mikrofon a jedno cédéčko s bicíma a basou. Tedy PUTRID PILE. Brutální death metal, za kterým je jediný člověk. Vlastně mám rád to, jak je tenhle týpek na scéně sám a ustojí to. Mám rád jeho zabijácký riffy, které živě soustředěně střílí do publika. Co mě trochu vadí je nedostatek energie, kterým tenhle set třeba v porovnání s předchozími AVULSED prostě trpí.

PUTRID PILE

jsem neuvěřitelně rád, že v poslední den dal Čurby do programu umaštěný rock’n’roll typu GEHENNAH. Špína, chlast, za bicími blonďatý viking, který sedlá harleje a na bicí hraje v kovbojských botách. Kytarista sice vypadá jako ošklivá ženská, ale sází heroický sóla a jednoduchý riffovky, který šlapou jako málokterá kapela před tím. Zpěvák všechno možný jen né sexy a texty hlavně o chlastání. Kéž bychom tu místo Kabátu měli tyhle švédské zabijáky.

GEHENNAH

GEHENNAH

GEHENNAH

DEVOURMENT program stočili zase zcela jinam. Jedna z nejvýraznějších kapela slamming death metalů mě ale dnes nebere. Bubeník sice přibíjí k zemi, ale vše ostatní mě vlastně nudí. Na tohle dnes nemám náladu. O vystoupení ROTTEN SOUND se hodně špekulovalo. Bubeník si na festu zlomil nohu a tak ve vzduchu visela otázka, zdali budou nebo nebudou hrát. Nakonec hráli zkrácený set a velký respekt alespoň za to. Pravačka zdrátovaná, takže na kopák jen s levou a ta smrt v očích není rozhodně hraná.

DEVOURMENT

DEVOURMENT

ROTTEN SOUND

Finská bruska svým setem jen potvrzuje, co musí být každému fanouškovi žánru jasné. Oni jsou špička grindcoru. I se zlomenou nohou se jednalo o vyhlazovací akci, ve kterém bylo vše, co mám z toho žánru rád. Sypačky, houpačky, syrovost a skvělej Keijo Niinimaa v popředí.

Ovšem pak přišlo něco, co bych nečekal. SODOM už jsem párkrát viděl a jo, bylo to celkem fajn, ale Obscene Extreme jim sednul ohromně. Zvuk křišťálově čitelný. Začátek s novinkou „In WAR And Pieces“ otevírá první stránku thrashmetalové učebnice, kterou tu němečtí veteráni kázali. Nádherně zahraný thrash klasického střihu - prostě nádhera. Atmosféra elektrizující. Nikdy bych si nemyslel, že mě tihle dědci dokážou takhle semlít. Všichni jsou navíc v naprosté pohodě. Angelripper vždy načne pivo a pošle ho dál do davu. Vystoupení tvoří průřez vším možným od „Outbreak od Evil“, „Blashphemer“ až po novější vály typu „Sacred Warpath“. Ven jsou i „altešůle“ osmdesátkové zářezy jako je „Nuclear Winter“ nebo „Agent Orange“. Když publikum skanduje „Lemmy! Lemmy!“ putuje mikrofon o dvacet čísel výš na stojanu a SODOM vyšvihnou cover „Iron Fist“. Čítankovej thrash a pro mě strop festivalu, zkátka už nic nemohlo bejt vejš.

 SODOM

 SODOM

 SODOM

CATTLE DECAPITATION tu nově stojí i s druhým kytaristou a do lidí pumpují zvířecí deathmetalovou zběsilost. Zvuk je možná i díky další kytaře mnohem méně přehledný, ale nálet to je jednoznačně větší než SODOM. Po tom jak SODOM měli zvuk vyžehlený a průzračný je pro mě nyní tohle chaos, který se těžce zpracovává. Začátek obstarávají skladby jako jsou „Manufactured Extinct“ nebo „The Prophets of Loss“ z posledního alba „The Anthropocene Extinction“ a je to jen začátek setu, který mě rve hlavu, syrovost v technice, která nepolevuje. Ačkoliv mě to mrzí, po CATTLE to balím a tradá do Plzně. HELLBASTARD snad někdy jindy a GUST příští týden na Fluffu!

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Další informace