VEKTOR - Terminal Redux

VEKTOR - Terminal Redux

VEKTOR - Terminal Redux

VEKTOR - Terminal Redux

Na poli predsa len k extrémnejšiemu podaniu smerujúcej technickej a progresívnej metalovej hudby sa tiež nájdu veci, ktoré ma vedia zaujať, stíham už všetko len tak z rýchlika, ale medzi albumy, ktoré tu recenziu zatiaľ nemajú, hoci by si ju zaslúžili, patrí popri síce zľahka plastovo znejúcej, hudobne však vydarenej novinke od REVOCATION aj „Terminal Redux“ z dielne pôvodne arizonských, v súčasnosti už v Pennsylvánii pôsobiacich VEKTOR.

Začali v roku 2004 a súčasná zostava je tá istá, čo sa od roku 2009 postarala o všetky tri dlhohrajúce albumy, z ktorých „najkratší“ „Outer Isolation“ trvá skoro hodinu a trojka z mája tohto roku poslucháča zo začiatku mierne vydesí rozsahom takmer úplne využitého priestoru CD. Pri desiatich skladbách, každá s dĺžkou vysoko nad päť minút, pričom záverečná „Recharging The Void“ má 13:36 žiadny div, našťastie tu ani sekunda materiálu nevyznieva vatovo.

VEKTOR

Štyria sci-fi metalisti mi na starších veciach pripadali trochu ako VOIVOD, snažiaci sa o posun do extrémnejších prog/deathmetalových vôd, ten vplyv Kanaďanov tam skrátka cítiť bolo, jeho uchopenie či spracovanie pre 21. storočie si však zaslúžilo jednoznačne kladné hodnotenie. Na novinke, vydanej päť rokov od predošlého albumu, to je už trochu o inom, skupina sa skladateľsky aj hráčsky posunula o slušný kus a vytvorila šťavnaté mnohovrstvové metalové dielo v žánri, ktorý by sa dal označiť za technický progresívny thrash metal s miernymi vplyvmi inej hudby.

A tak si tu vypočujeme aj nejeden prog-deathmetalový moment, zľahka ovanutý záverečnou tvorbou DEATH alebo prvotinou CYNIC, a veľkú nálož uvoľnených, náladových post-rockových a post-metalových nálad, niekedy vyznievajúcich zasnene a slnkom ľahkej melanchólie prežiarene takmer ako u ALCEST. Obrovskou devízou je tu takisto kvantum melódií a filigránska gitarová práca, ktorá vynikne rovnako v svižných, úderných, niekedy aj náklepmi hnaných partoch, ako aj vo voľných pasážach. Nad hudbou sa väčšinou nesie drsný, škrekľavejší, občas skoro blackmetalový vokál, osviežený vhodne zasadeným melodickým spevom, a celkovo ma hudba na albume baví aj vďaka živosti a chytľavosti. Ak ešte VEKTOR nepoznáte, určite im dajte šancu, je to aj metalové, aj „umelecké“, aj svieže a moderné.

 9

Martin Lukáč

Verdikt

Frontmanova „retro-ofina“ možno ukazuje na názor, že „80. roky boli v metale aj tak najviac!“, „Terminal Redux“ je však plnokrvný sofistikovaný tvrdý metal pre súčasnosť.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,9 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Charging The Void
  2. Cygnus Terminal
  3. LCD (Liquid Crystal Disease)
  4. Mountains Above The Sun
  5. Ultimate Artificer
  6. Pteropticon
  7. Psychotropia
  8. Pillars Of Sand
  9. Collapse
  10. Recharging The Void