CRIPPLED BLACK PHOENIX - Bronze

CRIPPLED BLACK PHOENIX - Bronze

CRIPPLED BLACK PHOENIX - Bronze

CRIPPLED BLACK PHOENIX - Bronze

Ešte pred pár rokmi by po nejakom tom polroku nebol album ani recenzia na neho neaktuálna. Dostupnosť a množstvo hudby distribuované cez rýchle internetové kanály to recenzentom robia v tomto smere ťažké. Sám niekedy pochybujem, či svoje dojmy z nejakého albumu ešte má zmysel spisovať do recenzie, keď to človek v čase vydania prešvihne. Kvalita posledného počinu od CRIPPLED BLACK PHOENIX „Bronze“ mi k tomu dáva opodstatnenie, pretože ho stále počúvam a predpokladám, že úspešne odolá aj zubu času.

Nie som úplne dokonalý znalec tvorby a histórie CRIPPLED BLACK PHOENIX, ale posun k temnejšiemu a viac metalovému vyzneniu na predposlednom radovom albume a vydanom EP bol zrejmý. Chápem, že nie každému to bude po chuti, ale mne tá súčasná podoba kapely sedí z celej jej bohatej diskografie najviac. Je to snáď reflexia vnímania súčasnosti a tento ponurý tón a kovovo chladná nálada presakuje celým „Bronze“.

K úderu prvých gitarových akordov a riffov sa musíme prepracovať cez dlhé intro a dobrú polovicu „Deviant Burials“, potom to už je jazda náladovým údolím svojsky podanej rockovej muziky. Kapela je oproti minulosti ďaleko zemitejšia, vo zvuku tvrdšia a menej zasnená. Skladby vyznievajú skôr naliehavo a neutápame sa veľmi v samoúčelných vyhrávkach a ani príliš melodických spevoch. Najtvrdšími kúskami sú „No Fun“, „We Are The Darkeners“ a dvojdielna „Champions Of Disturbance“ s pôsobivým zakomponovaním elektroniky i úderným rytmom, všetko bohato prekladané popisovanou atmosférou.

http://www.season-of-mist.com/bands/crippled-black-phoenix

Atypickým kusom je zaradenie „coveru“ Jaya Walsha „Turn To Stone“ do stredu nahrávky, kde ozvlášť vyniknú skvelý zvuk a produkcia, ktoré inak zdobia celý album. Ďalej sa nezabúda ani na baladické motívy, tie spolu s charizmatickým vokálom Belindy Kordic vrcholia v „Scared And Alone“. Je zrejmé, že minimálne takto vydarené momenty máme príjemne rozložené v celom spektre bohatej stopáže nahrávky. Potvrdením stále silnej kompozičnej schopnosti kapely a nevyčerpania nápadov je to, že „Bronze“ naozaj neobsahuje hluché miesta.

Pre mňa vcelku jednoznačne TOP album od CRIPPLED BLACK PHOENIX, ktorý mám v rámci ich diskografie najradšej a mám istotu, že sa tak skoro neopočúva. Určite v tomto smere nie som sám sám a „Bronze“ sa bude ťažko prekonávať, čo nie je obvyklým javom, ak má kapela za sebou takto dlhú históriu.

 1

Arrow

Verdikt

Kapela je oproti minulosti ďaleko zemitejšia, vo zvuku tvrdšia a menej zasnená. Skladby vyznievajú skôr naliehavo a neutápame sa veľmi v samoúčelných vyhrávkach, ani príliš melodických spevoch. Pre mňa vcelku jednoznačne TOP album od CRIPPLED BLACK PHOENIX, ktorý mám v rámci ich diskografie najradšej.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-
Čtenáři
9,1 / 10

Sestava

Diskografie

Ellengaest (2020)
Great Escape (2018)
Destroy Freak Valley (Live) (2017)
Bronze (2016)
White Light Generator (2014)
Poznan 2011 A.D. (live) (2012)
No Sadness Or Farewell (EP) (2012)
(Mankind) The Crafty Ape (2012)
I, Vigilante (EP) (2010)
The Resurrectionists / Nightraider (2009)
200 Tons Of Bad Luck (2009)
A Love Of Shared Disasters (2006)