LAID TO WASTE - Mental Decay

LAID TO WASTE - Mental Decay

LAID TO WASTE - Mental Decay

LAID TO WASTE - Mental Decay

Plzenskí LAID TO WASTE sú tu po dvoch rokoch s druhým dlhohrajúcim albumom a je to vcelku tvrdý orech. Nie preto, že by to bol nejaký divný, nestráviteľný či nevydarený materiál, akurát že po tom, čo som napísal o ich debute „Counterattack“, je vcelku problém vymyslieť niečo nového o aktuálnej nahrávke česko-americkej štvorky. Skladby – je ich osem, vrátane inštrumentálky „Bell Of Return“ – sú pochopiteľne nové, LTW sa držia svojho zvuku i grafických nápadov z dielne Profikomiks, je teda jasné, že svoju tvár našli a držia sa jej.

To isté po hudobnej stránke, žiadne veľké zmeny, a vlastne načo, čo bavilo na debute, baví aj tu. LAID TO WASTE hrajú hudbu, aká u mňa pred takými tridsiatimi rokmi bodovala naozaj vysoko a ako sa zdá, jej odkaz úspešne žije dodnes. Skupina okázalo neberie na vedomie beh času a obracia sa do 80. rokov, v ktorých by mala veľkú šancu zažiariť, ak by vtedy vyrukovala na tej hráčskej a zvukovej úrovni, akú predvádza dnes. LTW nehrajú moderne, objavne, nechcú tvoriť nový žáner či nebodaj dejiny, „iba“ hrajú dobre a štýlovo vybrúsene.

LAID TO WESTE

Na „Mental Decay“ znie osemdesiatkový speed/thrash metal, nabitý energiou, chytľavými melódiami i dramatickými harmóniami. Do osemdesiatych rokov vás vrátia podobne autenticky ako ACID FORCE, ocitnete sa v dobe, kedy za oceánom burácali NUCLEAR ASSAULT, HIRAX a tak z diaľky možno aj MANILLA ROAD, a v Európe – konkrétne v NEMECKU – svoj vlastný útočný ksicht predvádzali LIVING DEATH, DEATHROW či PARADOX. LAID TO WASTE stavajú skôr na svižných, rýchlych tempách, ale v porovnaní s KREATOR, SODOM alebo SLAYER nie sú takí tvrdí a drviaci.

Väčší dôraz kladú na chytľavosť, pesničkovosť a melódie – tu vyniká napr. v poradí šiesta vec „The Strangler“, v ktorej sa rýchlovky striedajú so skoro zádumčivými melodickými pasážami. Agresívne nárezy tak trochu rozjasňujú či zušľachťujú bohato využívané Blackwildove melodické sóla a celkovo hudba zaimponuje skladateľskou istotou a vybrúsenosťou síce nie zložitých, komplikovaných a navrstvených, ale zato úderných a účinných riffov. Pre žáner typický vykričaný, jedovato zaťahujúci vokál sa tu a tam úspešne pustí aj do „heavy“ výšok a sádže texty plné vojny, násilia, bolesti tela i ducha a deštrukcie. Ako celok táto nahrávka iste pohne srdcom každému, kto ešte stále kdesi „archivuje“ svoju prastarú riflovku z čias metalovej mladosti.   

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Verdikt

„Nová generácia starého metalu“ má vydarených zástupcov aj na česko-slovenskom teritóriu. Ak vás baví osemdesiatkový speed/thrash, tak dvojka od LAID TO WASTE by cestu do vašej zbierky nájsť mala.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 32:06

bandzone.cz/laidtowaste

Sestava

Skladby

  1. Reborn
  2. Mental Decay
  3. The Breaking Wheel
  4. Blood Of The Innocent
  5. Bells Of Return
  6. The Strangler
  7. Violence Be The Cure
  8. Collateral Damage