BRUTAL ASSAULT 2017 - Metalopolis guide

BRUTAL ASSAULT 2017 - Metalopolis guide

BRUTAL ASSAULT 2017 - Metalopolis guide

BRUTAL ASSAULT 2017 - Metalopolis guide

Máme zde tipy na letošní rekordně vyprodaný festival z obou břehů řeky Moravy. I přes nepřízeň počasí letošní natřískaná soupiska přinesla vyprodání lístků na festival ještě před jeho zahájením! A na jaké kapely se nejvíce těšíme?

Letos se chystám už v úterý. Hlavním důvodem jsou ČAD, které jsem slyšel naposledy na Family festu (a bylo to výborné) a od té doby nemohu z hlavy dostat jejich novou desku.

Středa pro mě bude začínat velmi brzo. První kapelou. Švédští bažinatí grindcoristé GOD MOTHER jsou pro mě jednou z nejočekávanějších kapel festivalu, ještě jsem je neviděl živě. Čerpají z toho nejlepšího, ať už jde o švédskou crustovou školu nebo zuřivý špinavý skandinávský grindcore – předpokládám, že tento start festivalu bude aspirovat na jeden z nejlepších vůbec. Určitě si po nich nenechám ujít techniky z GORGUTS, jejich koncert před rokem a půl po boku DYSRHYTMIE byl něčím, na co se opravdu nezapomíná. Povinností bude energická nálož ve formě MADBALL a zřejmě posledního festivalového koncertu THE DILLINGER ESCAPE PLAN. Ještě musím vyřešit otázku, jestli spíš BORIS nebo MISTROVO KLADIVO, ale KLADIVO jsem viděl před pár týdny, tak to asi vyhrají BORIS.

BRUTAL ASSAULT 2017

Odloučená stage velmi zdatně konkuruje té hlavní. Začíná se tu ve stejném duchu na hlavní scéně, tedy zběsilou špinavou kapelou, kterou jsou MERCY TIES a rozhodně si nenechte ujít matematické šílence THE NUMBER TWELVE LOOKS LIKE YOU, na jejich Sedmičkový koncert z roku 2009 si vzpomenu doteď rád, protože se zaryl hodně hluboko a jsem opravdu zvědav, v jaké formě po se šestileté odmlce představí. Pokud budete ještě živí, rozhodně za to bude stát koncert BIRDS IN ROW, na letošním Fluff festu řádili jako žádná jiná kapela.

Ve čtvrtrek  jsou pro mě očekávanou kapelou FALLUJAH, kterou považuji za jeden z největších příslibů v death metalové omladině, určitě si nenechám ujít klasiku typu CRYPTOPSY a závěrečná trojka EMPEROR, OPETH, SUFFOCATION je naprosto epická. Na malé scéně asi neminu alespoň něco z dvojapůl hodinové derniéry SWANS a vzhledem k tomu, že industriální diskotéky byli vždy v posledních létech skvělým zpestřením soupisky festivalu, jsem zvědav i mé industriální hrdiny z mládí KMFDM.

Předposlední den mi rozhodně neujde technická čtykytarové hydra z Austrálie AVERSIONS CROWN. Nahrávky zní skvěle, živě jsem ještě tu čest neměl a těším se moc. Před nimi mohu doporučit parádní grindcore TEETHGRINDER a z večerních klasiků jsou CARCASS, jejich koncert na Brutal Assaultu v roce 2013 byl naprosto „famózný“ a to samé lze říci i o CLAWFINGER, kterří tu hráli ve stejný ročník a všem mrmlalům, kteří lamentovali, že to není kapela vhodná pro Brutal Assault zavřeli pusu strhujícím koncertem, který patřil k tomu nejvýraznějšímu v roce 2013. Současně mi silná večerní trojka CARCASS, CLAWFINGER a ELECTRIC WIZARD trochu vadí z toho důvodu, že proti nim stojí elektro-industriální veteráni z FRONT LINE ASEMLY a ta nejlepší tradice severského grindcoru ve formě ROTTEN SOUND. To bude náročné přebíhání – nebo přímo Sofiina volba. Nenechte si rozhodně ujít ani první dvě kapely, kterými jsou dvě výjimečná death metalová jména - ULCERATE a THE CROWN.

BRUTAL ASSAULT 2017

V sobotu jsem velmi zvědav na mladé techniky z DISPERSE, tentokráte v soupisce festivalu moc takových kapel není, takže půjde o velmi vítané provzdušnění soupisky. Nejočekávanější chvílí festivaliu je pak samozřejmě návrat mathcorových SIKTH, kteří se po raketovém startu, při kterém ovlivnili řadu jiných kapel odmlčeli a máme možnost je u nás vidět až nyní. V sobotu pak určitě neopominu tharshové písničkářství od PRONG a pak mnohem agresivnější uštěkanou thrashovou jízdu s DEMOLITION HAMMER. Mezitím přepokládám své koncertní kvality jako vždy potvrdí OATHBREAKER, naposledy jsem je viděl pře rokem a bylo to srdcervoucí. ARCHITECTS mě živým koncertem ještě snad nikdy nezklamali, takže nepředpokládám, že by se jim to povedlo na letošním Brutal Assaultu. Na odloučené scéně se určitě půjdu potopit do bažin, které tu vylijí MANTAR. Škoda, že jsou REVOCATION v tak nepříhodný čas, opravdu si nejsem jistý, zdali vydržím do úplného konce po tak náročném programu.

RIP

EMPEROR zahrajú jeden z najlepších koncertov v histórii festivalu. To viem už teraz. Videl som ich Anthems show pred pár dňami na Wackene a bolo to neuveriteľné.

Veľmi sa teším na SWANS, ale zároveň chcem vidieť aj HATEBREED, vo štvrtok to budú temné momenty vážnych rozhodnutí.

Z chuťoviek určite odporúčam THE GREAT OLD ONES, THE LURKING FEAR, BIRDS IN ROW, THE CROWN a potom celkovo dianie na Oriental stejdži.

Trochu sa obávam koncertu TIAMAT a veľmi sa teším na klasiky ako DEVIN TOWNSEND, CROWBAR, MADBALL, TERROR či CARCASS.

Bude to opäť raz krásna dovolenka, aj napriek avizovaným prehánkam. Už tam buďme!

Rudi

A na co se těšíte Vy?

 45

Další informace