IRON REAGAN / GATECREEPER - Split

IRON REAGAN / GATECREEPER - Split

IRON REAGAN / GATECREEPER - Split

IRON REAGAN / GATECREEPER - Split

IRON REAGAN vlítli na metalovou scénu s razancí špičkově vycvičené zásahové jednotky. Je tomu slabých 6 let, co registrujeme jejich existenci, ale to těmto americkým týpkům bohatě stačilo k tomu, aby po sobě (prozatím) zanechali 3 řadová alba a několik dalších nahrávek, včetně EP a různých splitek. Posledně jmenovaná skupina dostává letos velmi slušivý přírůstek v podobě společného počinu s deathmetalovými nevycválanci GATECREEPER.

IRON REAGAN

Že se v žádném případě nejedná o nějaké vyprázdňování šuplíku s nepříliš uplatnitelnými skladbami, nás vmžiku přesvědčí nástup do úvodní písně celé kolekce, která nese nanejvýš příznačný název - „Warning“. IRON REAGAN si i zde jedou ten svůj hc/thrashmetalový kolotoč ze staré školy, a to bez známek omšelosti anebo vyčerpání. Pochopitelně, že toto je otázka velmi subjektivního hodnocení, ale fakt je ten, že pokud vám sedly i starší nahrávky, tato vás rozhodně nezklame. Silové pojetí jejich muziky si nekomplikuje situaci přílišně složitými hudebními konstrukcemi a spíše na své posluchače hrne jeden osvědčený tah za druhým. Expresivní a výše položený vokál mi často upomene dnes už poněkud pozapomenuté THE SPUDMONSTERS, kteří se podobné fůzi hardcore a thrash metalu věnovali v první polovině devadesátých let. Jednotlivá řadová alba Američanů jsou napěchované energickou muzikou, která dokáže konstantně bavit po celou hrací dobu, nicméně tady mám, snad i díky kratší stopáži a lehkému příklonu skupiny k energickému hardcore, pocit mnohem větší intenzity.

GATECREEPER

Pokud vás IRON REAGAN nedokážou knockoutovat svojí zničující nakládačkou, další vyznavači tradičních žánrových pouček – arizonští GATECREEPER si na vás zcela jistě smlsnou. Jejich krátký příspěvek na téma „jak hrát klišé na klišé a neznít přitom nudně“ nemá asi pro každého jednoznačný závěr. Tento obhroublý a jakýchkoliv kudrlinek prostý death metal se v poslední době těší opět mírně vzrůstající oblibě, koneckonců jako jakékoliv retro, takže kritéria na posouzení jeho kvality se smrskávají na několik málo atributů. Nejdůležitějším asi bude schopnost odprezentovat svůj pohled na věc, což obnáší úroveň riffování, umění nastavit a udržet vnitřní náboj jednotlivých skladeb a tak nějak celkově i dokázat důvěryhodnost svého snažení. Toto všechno jsou GATECREEPER schopni nabídnout. Trojice skladeb (včetně úvodní „předehry“) nepostrádá šťávu a patřičný tah vpřed. Ač na povrchu poměrně nenáročná rubanice však postupně odhaluje různé „vychytávky“, jako jsou, v rámci daného žánru, poměrně pestré kytarové sekyrnictví a několik patřičně chorobných sól. V zásadě standardní „tabulková“ deathmetalová show, kterou lze kapele bez výhrad věřit.

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

Povedené splitko dvou extrémních, avšak v odlišných žánrových teritoriích pohybujících se kapel.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Skladby

  1. IRON REAGAN - Warning
  2. IRON REAGAN - Paper Shredder
  3. IRON REAGAN - Take The Fall
  4. IRON REAGAN - Proudly Unaccountable
  5. IRON REAGAN - Burn For This
  6. GATECREEPER - Daybreak (Intro)
  7. GATECREEPER - Dead Inside
  8. GATECREEPER - War Has Begun