THORWALD - Sací reflex

THORWALD - Sací reflex

THORWALD - Sací reflex

THORWALD - Sací reflex

Košickí THORWALD sú tu už nejaký čas, presnejšie od roku 1999, a s výnimkou trojročnej pauzy fungujú v podstate nepretržite. Rozbehli sa opäť od roku 2009, ale celkovo postíhali všeličo. Hlavne vývoj v rámci žánru, od grind/crustu na prvom deme cez patologický goregrind na dvoch splitkách (2003, 2005) až po dnešnú podobu, ktorá z nich robí zrejme štýlovo najčistejšiu košickú grindovku. Čo si budeme hovoriť, OBLITERATE sú už kdesi inde, CRUENT sú viac gore a metal, nikoho iného významnejšieho a aktívneho tu od nás si momentálne nevybavujem.

EP „Čiernobiele prasa“ a „Kolízie systému“ sú hudobnou tvárou, ktorú si THORWALD vo vynovenej zostave začali formovať od roku 2009. Už žiadne gore hopsačky, kanálne zefektované vokály a príbehy o krvi, hnilobe, telesných pozostatkoch a zelených plášťoch. Aktuálni THORWALD zúrivo a nekompromisne nakladajú výborný grind/powerviolence, a ten je aj obsahom CD, ktoré možno považovať za prvý dlhohrajúci album kapely, hoci sa na ňom celkom nový materiál stretáva s nahrávkou spred dvoch rokov.

Obrázek1

Úvodných šesť noviniek hneď na úvod zaimponuje vydareným, hutným a rezavým zvukom švédskej grindovej tradície, zmajstrovaným v domácich podmienkach. Kto vie, ten vie a navyše takto má čas, nemusí ho poháňať limitovaný rozpočet. Skladby sú pochopiteľne rýchle, naklepané a agresívne, so šťavnatými, chytľavými a drviacimi riffmi. Rozsahom sa pohybujú hlavne pod hranicou dvoch minút, ale aj na takejto úspornej ploche sa THORWALD vyhrajú s variabilnosťou temp, vyhrávkami a dvoma vokálmi – jeden väčšinou reve v hĺbkach, druhý vo výškach – tak, že nehrozí nijaká monotónnosť.

Päticu vlastných kusov dopĺňa coververzia „Grind Out“ z grindcoreového tributu legende celej tvrdej hudby MOTÖRHEAD. Inak sa na albume reve po slovensky, texty sú viac – menej neveselé, naštvané, surové a komentujú odvrátené stránky nášho sveta. (V jednom prípade si vystačia s dvoma slovami). Kvalitnú hudobnú náplň podčiarkuje obal s pôsobivo prepracovanými obrázkami od uznávaného košického tatéra Zombieho. (Akurát ten miniatúrny červený font na poslednej strane bookletu nebol zase až taký dobrý nápad.)

Týchto šesť skladieb, akokoľvek kvalitných, by na dlhohrajúce CD nestačilo ani náhodou, situáciu však vynikajúco vyriešil bonus. Tým je EP „Kolízie systému“ z roku 2016, vydané predtým len v limitovanej vinylovej edícii a v digitálnej forme. Popri intre, ktorým sú pre Košice veľmi typické zvuky, a záverečnom remixe z dielne K4CID dostávame ďalších sedem skladieb prvoligového grindu, ktoré sa navyše nesú v podobnom hudobnom i zvukovom duchu ako nové veci. Dokopy tridsaťtri minút drvenia pre extrému naklonené ucho.

 3

Martin Lukáč

Verdikt

Slovensko nikdy neoplývalo záplavou kvalitných grindoviek, THORWALD však definitívne patria do prvej ligy.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 33:00

thorwald.bandcamp.com/

Sestava

Skladby

  1. Sací reflex
  2. Hrdzavé ostrie
  3. Som jedným z nich
  4. Grind Out (Motörhead cover)
  5. Tisícročia v plameňoch
  6. Pojebané náboženstvo
  7. Intro
  8. Kolízie systému
  9. Prijmi telo Kristovo
  10. Jebnutý svet
  11. Pliaga
  12. Online krysa
  13. Modrá krv
  14. Gumanizácia
  15. Igor Liba (remix by K4CID)

Diskografie

Diavloc tanec (2022)
Sací reflex (2018)
Kolízie systému (2016)
Čiernobiele prasa (2013)
Thorwald / Corpse Carving / Decomposition (2005)
Medical Dissector (2003)
Terraforming 002 (2000)