UŽ JSME DOMA - Kry

UŽ JSME DOMA - Kry

UŽ JSME DOMA - Kry

UŽ JSME DOMA - Kry

UŽ JSME DOMA jsem měl vždy za podivíny a dinosaury. Aby také ne, vždyť vznik datují k roku osmdesát pět. Vždy se vymykali tomu, co se na domácí scéně pohybovalo. Měli v sobě kus z těch starých androšských partiček, které se v podzemí potulovaly před revolucí. Nejvíc na to odkazuje asi neškolený zpěv, který často zní jako písničky, které jsem si skládal jako pětileté dítě. Nějak v tom stále cítím punkový tah, který je s každým albem slabší, ale stále je přítomný. Nejvíc tu ale vítězí divnorockový art s erudovaně rozsypanou rytmikou, který se vyžívá v disharmonických postupech a zvláštní poetice.

Ta je z mého pohledu v poslední době asi nejaktivističtější. Václav Klaus by možná řekl ekologicky alarmistická. Texty se točí kolem vody, zimy, ledu a jako vždy mají svůj specifický smysl pro humor. Doteď se bavím tím, jak jsou zvukomalebné, vtipné a přitom mají hloubku i patřičné ostří. Koncepce je zde zcela jasná a při bližším ohledání je možné v nich najít poselství nejen ekologické, ale i sociálně kritické a nebál bych se říci i politické.

„Kry svoje oči tiše klopí
že tají tají potají
a v myšlenkách se stále vrací
že jednou k břehu doplují
a že se opět vločkou stanou
která se v slunci vytratí
Poslední zhasne!
krami zazní
a ještě malé – malé šplouchnutí…“

Čím déle „Kry“ poslouchám, tím víc mi v uších zrají. Stále nacházím něco nového. Ale na to jsem si už mohl zvyknout. UŽ JSME DOMA nikdy nebyli na první poslech. Jejich antihity, melodiku a frázování vokálů jsem vždy dokázal docenit až po určité době. Díky tomu jsem se ovšem jejich hudbou nedokázal nikdy přesytit.

UJD

Jednoznačně se jedná o jedno z nejlepších alb kapely, které řadím minimálně na úroveň alba „Uši“, které je pro mě prozatím špicí. Je naléhavější, hudebně zajímavější. Hlavně místa, kdy dostává více prostoru trubka Adama Tomáška a nově i hostující pozoun. UŽ JSME DOMA jsou samorost, který nejde zařadit. Kormidelník Miroslav Wanek do posledního alba zaklel poselství dnešních dnů. Pokud si dáte práci, najdete zde mnoho dalších odkazů, ať už je to osmičková symbolika nebo uprchlická krize.

 1

RIP
RIP

Verdikt

Jedno z nejvýraznějších alb roku 2018. Samorost s jasným názorem, který je uložen v hravé poetice a originální hudbě.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,8 / 10

Další informace

Stopáž: 46:36

www.uzjsmedoma.cz

Skladby

  1. Vločky
  2. Praskání
  3. Smetí
  4. Pád
  5. Cesta
  6. Dým
  7. Věci
  8. Kry

Diskografie

Kry (2018)
Jeskyně (2010)
20 letů (2DVD) (2006)
20 letů (CD) (2005)
Rybí tuk (2003)
15 kapek vody (best of) (2000)
Vancouver 1997 Live (1999)
Uši (1999)
Jaro, peklo, podzim, zima (1996)
Pohádky ze Zapotřebí (1995)
Hollywood (1993)
Nemilovaný svět (1991)
Uprostřed slov (1990)