KRYPTS - Cadaveric Circulation

KRYPTS - Cadaveric Circulation

KRYPTS - Cadaveric Circulation

KRYPTS - Cadaveric Circulation

Fínska štvorka KRYPTS s členmi z Helsinki (dosť bolo nezmyselného skloňovania a pomnožnosti) a Uusimaa je na scéne od roku 2008 a za ten čas si na základe dvoch albumov a ďalších nahrávok získala pomerne solídne renomé na deathmetalovej scéne. Hudobne ide o naozajstnú záhrobnosť, vychádzajúcu z temného kovu smrti starej školy, chladnej, surovej a neľudskej „zadoomanosti“ i extrémneho metalu zameraného na živelnosť, pekelnosť a chaotickosť.

KRYPTS

Tieto elementy sú viac či menej vyrovnane zastúpené v každej zo šiestich skladieb dlhohrajúcej novinky „Cadaveric Circulation“, ktorá vychádza koncom mája. Charakterizujú ju chlad, des, hrôzy záhrobné i lovecraftovské a takisto striedanie hrozivej, valivej a plazivej ponurosti s besniacimi výbuchmi ľadových sopiek, korunované často ťahavým revom frontmana Anttiho. Výsledkom je zhubne a tajomne pôsobiaci atmosférický extrém, v ktorom ťažko hľadať náznak takej harmónie, ktorá by aspoň na chvíľu rozohnala mraky totálnej ťažoby, otvárajúci brány do svetov, z ktorých sa príliš zvedavý cudzinec vráti len sotva.

Ako v obrovskej zamrznutej hale tu s ozvenou hučia náklepy odkazujúce na klasické kusy INCANTATION, ktoré sa podobne ako u McEnteeho družiny bez výstrahy ponoria do močiarov zadúšajúceho, ťahajúceho sa a kvíliaceho bahna. V nich nájdete stopy starej najdrsnejšej death/doomovej školy, ako ju reprezentovali austrálski DISEMBOWELMENT. Jednoducho ten typ kovu smrti a záhuby, ktorý ani nepredstiera, že by chcel poslucháčovi poskytnúť štipku nádeje na záchranu. Popri týchto dávnych odkazoch sa občas nájdu paralely k novším „predveko chaotickým“ deathmetalovým spolkom ako FATHER BEFOULED či IMPETUOUS RITUAL, ktoré však tiež v prvom rade rozvíjajú odkaz starých temných božstiev.

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Verdikt

V poradí tretí album Fínov z hĺbok podzemia je veľmi solídne urobenou a uveriteľnou variáciou na tému „death metal z vašej najhoršej nočnej mory“.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Sinking Transient Waters
  2. The Reek of Loss
  3. Echoes Emanate Forms
  4. Mycelium
  5. Vanishing
  6. Circling the Between

Diskografie

Cadaver Circulation (2019)
Remnants of Expansion (2016)
Unending Degradation (2013)
Krypts (EP) (2011)
Open the Crypt (demo) (2009)