ZAKLÍNAČ - Geraltův souboj se stříbrným plátnem vol. 2

ZAKLÍNAČ - Geraltův souboj se stříbrným plátnem vol. 2

ZAKLÍNAČ - Geraltův souboj se stříbrným plátnem vol. 2

ZAKLÍNAČ - Geraltův souboj se stříbrným plátnem vol. 2

Zaklínač je nehudebním fenoménem, jenž je s tímto webem srostlý už od prvopočátku, takže ignorovat nový seriál z dílny Netflixu by bylo zhola nemožné. Máme tu recenze na knihy, předchozí seriál i na počítačovou hru. Pro polovinu redakce je Geralt z Rivie kultem. I to je důvod, proč byla americká verze seriálu vyhlížena mnoha kolegy na jednu stranu s obavami, na druhou stranu s jistou dávkou nadrženosti.

Už první dny po vydání se objevila hutná dávka reakcí, které nezřídka kdy přecházely i do politických dimenzí. Od článků, které se vyhrazovaly proti toxické maskulinitě až po rasistické elaboráty, kritizující obsazení. Seriálu se rozhodně podařilo vzbudit emoce.

ZAKLÍNAČ

Seriál zpracovává hlavně první dvě povídkové knihy zaklínačské ságy, ale dostává se místy i mnohem dál. Všichni očekávali výpravné temné fantasy o lovci nestvůr ve světě, který je zmítán válkami. Tady se tvůrcům podařilo všechny uspokojit. Výprava je skvělá, možná mi tu chybělo více reálných lokací ze střední Evropy, ale tím, jak film vypadá, rozhodně nepůsobí vedle Hry o trůny jako chudý příbuzný. Jediné, nad čím jsem často vrtěl hlavu, jsou některé vizuální efekty. Podtrhuji některé. Například jedna konkrétní scéna, kde lidi levitují, vypadá, jakoby vypadla ze seriálu Xena. Mnoho jiných ale vypadá úžasně.

ZAKLÍNAČ

Trochu zamrzí styl vyprávění, kde se zpracovávají tři postavy v rozdílných dějových a časových liniích a pro ty, kteří neznají knihy, bude propletení osudů Geralta z Rivie, mladé cintránské princezny Cirilly a čarodějky Yennefer z Vengerbergu trochu zmatečné. Hlavně americká hodnocení nasvědčují tomu, že kdyby byly časové zvraty třeba jen uvedeny nějakým titulkem typu „stalo se před deseti lety“, byla by orientace v čase pro ty, jenž se se Zaklínačem setkávají poprvé, mnohem snadnější.

ZAKLÍNAČ

Lidem, kteří znají děj z knih tam a zpátky, zase neunikne několik zkratek, které ani seriálovému ději nesvědčí. Například to, že Ciri se v seriálu do Brokilonu dostane mnohem později, než v knihách. Také to, že povídkách se Geralt poprvé potkává se sedmiletou princeznou právě v drijádském lese. V tomto ohledu je znát určitá uspěchanost. Je například chvályhodné, že postavu Yennefer seriál rozvíjí více než Sapkowski, ale i tady je velmi uspěchaná část, která mě zajímala nejvíce a měla zobrazit přerod z outsidera v sebevědomou a mocnou čarodějku.

ZAKLÍNAČ

Jednotlivé díly nejsou zcela vyrovnané v tom, jak zpracovávají knihy. Na dračí povídku Tři Kafky jsem se vysloveně těšil a nakonec musím říci, že je skoro povedenější epizoda z polského seriálu z roku 2002. Podobně zkratkovitě a ochuzeně vyznívá i díl nazvaný "Čtyři mraky" o elfském osudu, což je z mého pohledu jedna ze zásadních událostí, která formuje Geraltovo vnímání světa. Závěrečný díl nebo povídka o Džinovi, nazvaná „Touhy v lahvi“, předčily má očekávání.

ZAKLÍNAČ

Krátce se zastavím i u toho, co americká produkce Zaklínači vzala. Jednoznačně mizí středoevropský étos a velká část slovanského folkoru, který měly jak knihy, tak hry. Henry Cavill se sice hlasově i kostýmem snaží vtělit do herního Geralta, na vyděděného mutanta, který putuje od vesnici k vesnici a likviduje nestvůry, je ale přeci jen příliš nařachaný a předimenzovaný. Na druhou stranu je opravdu krása sledovat jeho souboje, kde je převaha proti lidským protivníkům téměř hmatatelná. Tady cítíte mutanta, který je nadčověkem.

ZAKLÍNAČ

Nejde nezmínit i první reakce, které seriál vyvolal. Mezi nejcitovanější patří ty o narážkách na toxickou maskulinitu. Ve světě, kde hlavami králů otáčí emancipované čarodějky, kde království Cintry vede sebevědomá ženská? Ne fakt sorry. Ano, Geralt má větší bicáky, než by měl mít a prej mu kvůli tomu praskaly kostýmy, ale to je asi tak všechno.

Celkově jde ale říci, že Lauren Schmidt, která za seriálem stojí, obstála se ctí. Knižní předlohu vykořenila v rozsahu, který se dá snést a který byl zřejmě nevyhnutelný. Přidala prvky, na kterých se dá stavět v budoucnu. Doufejme, že bude i více času na vykreslení vztahů, které jsou nyní jen lehce načrtnuté. Druhá série, ohlášená na rok 2021, by měla opustit povídky a přejít do románové části Zaklínače, což slibuje trochu soudržnější materiál.

 ZAKLÍNAČ

ZAKLÍNAČ

ZAKLÍNAČ

ZAKLÍNAČ

ZAKLÍNAČ

ZAKLÍNAČ

ZAKLÍNAČ

ZAKLÍNAČ

ZAKLÍNAČ

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Nakonec ani nadšení ani zlamání. S větším rozpočtem ale rozhodně příslib do budoucna.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
6,5 / 10
Čtenáři
7,5 / 10

Další informace

USA / Polsko, 2019, 7 h 57 min (Minutáž: 47–67 min)


Tvůrci: Lauren Schmidt
Režie: Tomek Bagiński, Alik Sakharov, Alex Garcia Lopez, ...
Předloha: Andrzej Sapkowski (kniha)
Scénář: Lauren Schmidt
Hrají: Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, Millie Brady, MyAnna Buring, Tom Canton, Anya Chalotra, Eamon Farren, Björn Hlynur Haraldsson, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Maciej Musiał, Mimi Ndiweni, Royce Pierreson, Wilson Radjou-Pujalte, Anna Shaffer, Amit Shah, Therica Wilson-Read, Inge Beckmann, Emma Appleton, Alexandra Szűcs, Howard Chadwick
Producenti: Sean Daniel, Philip Waley
Scénografie: Andrew Laws

Jiné pohledy

6,5 / 10

Lepší, než se čekalo. Tedy až od druhého či třetího dílu, protože úplný začátek je dosti zkratkovitý a rozpačitý. Lze odpustit černošského elfa i třeba vypaseného rytíře, který sotva funí, co však celek sráží nejvíc je pocit jakési umělohmotnosti. A tenhle lacinější dojem nezachrání ani Geraltova chlupatá hruď. Tak snad to druhá série posune výš...

Darkmoor | 22. ledna 2020