Stručný průvodce nejlepšími dokumenty 2019

Stručný průvodce nejlepšími dokumenty 2019

Stručný průvodce nejlepšími dokumenty 2019

Stručný průvodce nejlepšími dokumenty 2019

Minulý rok se nejvíce diskutovalo o dokumentu, který oprašoval kauzy kolem Michaela Jacksona a tento článek rozhodně nebude o něm. Nafouknutá bublina jménem Leaving  Neverland zastínila pár skvělých filmů, které se u nás dostaly na plátna. Překryl se tím třeba skvělý polský film „Tylko nie mów nikomu“, který se věnoval pedofilii u polských kněží, domácí skvost „Kibera: Příběh slumu“ nebo rakouský postapokalyptický vizuální ambient o největší elektroskládce v Africe nazvaný „Vítejte v Sodomě“. Krom těchto jsem vloni viděl mnoho dalších, které se mi zaryly pod kůži a nějakým způsobem ve mně resonují až doteď, a připravil stručný výběr toho nejlepšího z nich.

BELLINGCAT - Pravda v postpravdivém světě

Mezinárodní síť amatérských vyšetřovatelů, kteří dokázali posvítit tam, kam se nechtělo tajným službám supervelmocí. Situace kolem sestřelení letadla MH-17? Separatismus na Ukrajině? Otrávení Skripala a jeho dcery? K tomu, aby se v těchto kauzách pomohlo pravdě na světlo, v mnohém dopomohla aktivita a investigativní činnost pár nadšenců, kteří používají většinou jen veřejně dostupné zdroje a zdravý selský rozum. Mnoho faktů o tom, jak fungují fake news a trolí farmy. Osobní linky figur, jenž se rozhodly strhnout závoj ze špíny světa. O pozadí boje proti dezinformacím nebyl za dlouhou dobu natočen lepší film.

BELLINGCAT

Bellingcat: Truth in a Post-Truth World
Nizozemsko / 2018 / 88 min
Režie: Hans Pool

ZMĚNA PRAVIDEL

Poslední dobou slyším šermování souslovím „gender ideologie“ na každém druhém rohu. Někteří politici si na strašením situací, kdy se budou masově přeoperovávat kluci na holky a naopak, založili svoji kariéru. Vlastně to byl jeden z důvodů dozvědět se více o světě, který neznám. Právě ve sportu změna pohlaví budí opravdu hodně kontroverzí.
„Změna pravidel" sleduje tři teenagery, kteří procházejí změnou pohlaví a přitom milují sport, který dělají na velmi solidní úrovni. Jedním z nich je transkluk Mack Beggs, který díky pravidlům státu Texas (pokud se narodil jako dívka, patří do dívčí kategorie) stále zápasí s holkama, ačkoliv jediné, o co usiluje, je být plnohodnotným klukem. Dopuje do sebe hormony a naprosto drtivě poráží všechny zápasnice, co mu přijdou do cesty. Jeho bilance je 57 vítězství a žádná prohra. V Texasu je číslo jedna. Film se nesnaží situaci nijak ohýbat. Ukazuje ji takovou, jaká je. Na Macka při zápasu lidi sprostě křičí, dostává výhrůžné zprávy, kvůli kterým se pokusil i o sebevraždu. Ukazuje i plačící poražené soupeřky, jejich naštvané rodiče a očividnou nespravedlnost v porovnávání sil. Změna pravidel se současně nesnaží manipulovat vás v názorech na tu či onu stranu. Říká jen, že situace translidí není černobílá a rozhodně není tak jednoduchá, jak se nám někteří snaží namluvit.

CHANGING THE GAME

Changing the Game
USA / 2019 / 88 min
Režie: Michael Barnett


NA JEJÍCH BEDRECH

Sexuální otroctví. Zavraždění rodiny, kamarádů. Zdecimování jejího lidu. Osobní dokument Nadju Muradovou sleduje ve chvílích, když mluví před OSN, třese se nervozitou nebo se snaží neplakat, ale nejde to. Příběh obyčejné holky, kterou osud čapl za ruku a vytrhl ji z obyčejného jezídského života. Hlavně díky ní se svět dozvěděl o Jezídech. Právě tahle křehká žena zabejčeně projezdila svět křížem krážem, aby znovu a znovu při vyprávění svých zážitků prožívala hrůzy, které se jí staly a ptala se přitom světa, co udělá. Svět často jen mlčel. Lidé v drahých oblecích jí vždy zatleskají a dají kytku, ale s problémem, se kterým za nimi přišla, nepomůžou. Film o zoufalství, válce a západním světě, který přihlíží. Ale také o naději i obrovské vnitřní síle.

FOR SAMA

On Her Shoulders
USA / 2018 / 94 min
Režie: Alexandria Bombach

#FOLLOWME

Nizozemský dokument „#FollowMe“ vám sejme růžové brýle a nechá vás nahlédnout za oponu Instagramu. V tomto ohledu nemohu nevzpomenout mého černého koně z minulého roku, dokument „Čističi“, který v plné nahotě ukazuje, jak sociální sítě cenzurují obsah a kdo za tím vlastně stojí. Tady je to stejné, jen Facebook nahrazuje Instagram, v současné době celosvětově nejoblíbenější sociální síť, která z lajků dělá tvrdou měnu. Jak funguje celý business kolem Instagramu? Jak lze nakoupit lajky? Kteří lidé to vlastně dělají? A opravdu jsme už dnes ve stavu, kdy se cena člověka měří počtem followerů? Instagram je zeď plná krásných obrázků, ale za ní probíhá tvrdá obchodní mašinerie v rozsahu, jaký si ani neumíte představit.

FOLLOWME

#FOLLOWME
Nizozemsko / 2018 / 50 min
Režie: Nicolaas Veul, Duco Coops

PRO SAMU

O válce v Sýrii jsem viděl více jak dvacet dokumentárních filmů. Pokud bych měl doporučit tři, tak „For Sama“ je jasným favoritem. Následovat ho budou filmy „Ve Válečné Show“ a „Zápisky z temnoty. Aleppo“. „For Sama“ je ale výjimečný. Je naprosto devastující v tom, že je osobní, brutální a citlivý současně. Vykresluje dění v Sýrii na osudu mladé rodiny. Autorka a režisérka Waad Al-Khateab autobiograficky dokumentuje svůj život a okolí. Svatba. Těhotenství. Rodina a válka. Její manžel je lékař. Jeden z mála, který dokáže ve městě zmítaného konfliktem pomoci v situacích, kdy jde o životy. Jejich dcerka se jmenuje Sama. Vyrůstá v situaci, kdy lidé násilně umírají a zemí otřásají výbuchy. Slzy, pot, láska, střepiny a krev. Nejsilnější dokument o stále nekončícím konfliktu.

FOR SAMA

For Sama
Velká Británie / 2019 / 95 min
Režie: Waad Al-Khateab, Edward Watts

ANOTEHO ARCHA 

Včera jsem slyšel staronového místopředsedu ODS Alexandra Vondru v Prostoru X říkat větu v souvislosti s potápějícím se tichomořským státem Kiribati: „Já si myslím, že se tam dá žit velmi dobře“ a vzpomenul si právě na tento film. Vědecké studie říkají, že nízko položená ostrovní země patří mezi ohrožené zvyšující se hladinou oceánu. Oceán zemi postupně ukusuje a nakonec ji pohltí. I to je důvod, proč zde žádná firma nechce dále investovat a obyvatelé propadají beznaději. Dokument sleduje Anoteho Tonda, prezidenta Kiribati, který jezdí po světě a snaží se o svém problému mluvit. Svět neposlouchá. Zánik tropického ráje se neodvratně blíží. Vizuálně působivé záběry krásné přírody protínají politickou snahu prezidenta a osudy běžných lidí, jejichž zemi čeká neodvratný konec.

ANOTES ARK

Anote's Ark
Kanada / 2018 / 77 min
Režie: Matthieu Rytz

 1

RIP
RIP