KISS, ŽLUTÝ PES, WALTARI, SATISFUCKTION - Praha, Juliska - 7. června 1997

KISS, ŽLUTÝ PES, WALTARI, SATISFUCKTION - Praha, Juliska - 7. června 1997

KISS, ŽLUTÝ PES, WALTARI, SATISFUCKTION - Praha, Juliska - 7. června 1997

KISS, ŽLUTÝ PES, WALTARI, SATISFUCKTION - Praha, Juliska - 7. června 1997

Ač v osmdesátých letech KISS vyloženě nepaběrkovali, na své nejlepší „maskované" časy, které proběhly o dekádu dřív, mohli jen vzpomínat. Obrat k lepšímu přišel po představení „MTV Unplugged", kde se po dlouhé době potkali na pódiu původní členové skupiny a kde vznikla myšlenka na pořádný reunion se vším všudy. Slovo dalo slovo a již následující rok se rozjelo obří turné „Alive/Worldwide Tour", které zahrnovalo také tři pražské zastávky. Na prosincový (1996) dvojkoncert jsem si bohužel z kapesného nenašetřil (kamarád mi aspoň jako útěchu donesl tématicky laděnou plechovku piva, dodnes jsem jí neotevřel), ten další na Julisce už jsem si však nemohl nechat ujít za žádnou cenu.

Načasování vyšlo skvěle, neboť v tu dobu u mě probíhala taková soukromá „KISS-mánie" - sjížděl jsem ranná alba skupiny pořád dokola, učil se na kytaru jednotlivé písně, uctíval jsem Ace Frehleyho jako kytarového boha a navíc se mi zamlouvala ta podobnost jejich tradičních masek a warpaintového maskování blackmetalových hudebníků, což byl styl, který jsem si v té době zrovna také oblíbil.

KISS

Fanoušky skupiny mohl člověk rozpoznávat už v metru při cestě na koncert. Čím víc jsme se blížili k zastávce Dejvická, tím byla koncentrace masek vyšší. Už si nejsem schopen vzpomenout, jestli jsme s kamarády na Julisku šli z metra pěšky, nebo jeli busem, s jistotou ale vím, že jsme dorazili docela brzy, takže jsme mohli zaujmout místa přibližně ve druhé řadě, naštěstí pro mě zrovna pod místem, kde většinu času plánoval preludovat Ace Frehley.

Blok předkapel zahájili SATISFUCKTION, do té doby jsem o nich neslyšel, a když o tom tak přemýšlím, tak vlastně ani potom. Matně si vybavuji, že šlo o jakýsi energický crossoverový mix. Pořadím dalších kapel si nejsem vůbec jistý, ale to vlastně není tak podstatné.

KISS

WALTARI jsem v tu dobu už samozřejmě registroval, tenkrát na mě byli ale až moc experimentální, jejich zařazení zrovna na tento koncert mi nepřišlo moc vhodné a dle reakcí publika jsem tento pocit zjevně neměl sám. Za nějakých pár let později bych si je užil rozhodně víc. Tuzemský ŽLUTÝ PES se role předskokana zhostil velmi dobře, hudebníci pochopili, že tento koncert není o nich, ale o amerických gigantech, takže sympatickým způsobem postupně rozehřívali publikum až do finálního zvolání Ondřeje Hejmy „UŽIJTE SI TO!!!". Následovalo docela dlouhé a tajuplné čekání, vyplněné poslechem hudby z reproduktorů, v drtivé většině provařených hitů od jiných rockových dinosaurů. Pak přišla ta chvíle, kterou si budu pamatovat celý život - po dohrání mystických tónů „Won't Get Fooled Again" od THE WHO nastupují na pódium čtyři ikonické postavy, které stály na začátku formování hardrocku a metalu.

Po prvním taktech provařeného otvíráku „Deuce" následoval dvouhodinový rockový orgasmus, postavený pouze a jen na skladbách z prvního období skupiny, takže se nedostalo ani na takové velké hity z období bez masek, jako třeba „God Gave Rock 'N' Roll To You", případně „Crazy Nights". Jak je u KISS pravidlem, parádní hudba jde ruku v ruce s velkou show, dočkali jsme se chrlení krve (Simmons), transport na lanovce (Stanley), nebo ohňostroje z kytary (Frehley). Gene Simmons věrný své pověsti flirtoval s fanynkami za pomoci svého extra dlouhého jazyka, jednou si za objekt svého zájmu vybral i nádhernou rusovlásku v krátkých trenýrkách, o kterou jsem se (proti své vůli, fakt!) párkrát musel opřít, když jsem byl remplován zezadu nadšeným davem.

KISS
Setlist naleznete níže, autorsky byly písně rozložené spravedlivě mezi oba vedoucí principály, o něco méně prostoru dostali navrátilci. Pro mě osobně byla vrcholem koncertu píseň „New York Groove" z Aceovy sólovky (tu jsem rozhodně neočekával) a celý koncert gradoval přídavkovým setem. Když doznívaly poslední tóny „Rock and Roll All Nite", bylo mi už tehdy jasné, že mám za sebou koncertní zážitek, který si budu pamatovat celý život.

Setlist: Deuce, King of the Night Time World, Let Me Go, Rock 'N' Roll, Do You Love Me, Firehouse, Watchin' You, Shock Me + kytarové sólo, Calling Dr. Love, Shout It Out, Loud, Love Gun, Cold Gin, I Was Made for Lovin' You + basové sólo, God of Thunder + bubenické sólo, New York Groove, 100,000 Years, Black Diamond, přídavek: Detroit Rock City, Beth, Rock and Roll All Nite

Reportáže z koncertu na TV Prima + rozhovory s hudebníky:

KISS:

https://www.youtube.com/watch?v=4xykImpm_70
https://www.youtube.com/watch?v=97pbpuEitSk

WALTARI:

https://www.youtube.com/watch?v=Pi7A6XEEk_Y

 3

Milda

Další informace