APOCALYPTICA - Reflections

APOCALYPTICA - Reflections

APOCALYPTICA - Reflections

APOCALYPTICA - Reflections

Asi to znáte všichni. Partičce čtyř finských cellistů se přejedlo to neustálé přehrávání nesmrtelné klasiky a zachtělo se jí potem nasáknutého metalového běsnění. A když už metal, nač chodit ke kováříčkovi, když tu přece máme lety prověřené klenoty kovářů, kteří tomuto stylu v osmdesátých letech předsedali? Vznikla tak instrumentální deska coververzí ojetých fláků dinosaurů z METALLICY ve svébytné úpravě pro čtyři smyčce a strmý let vzhůru na křídlech strhujících koncertních vystoupení mohl započít.

Čekalo se ale především na to, co bude dál, jak rozetnout gordický uzel a hoši zatím jen potichoučku polehoučku vystrčili drápky, když na dvojku "Inquisition Symphony" umístili mezi další várku předělávek (nezbytná METALLICA a nově především brazilská SEPULTURA) i první nesmělé pokusy o vlastní tvorbu, zatím snad pouze pro formu a aby nastavovaná kaše nezačala příliš zapáchat. Důležitý první krok však byl učiněn, takže následnou prubířskou sbírku vlastní tvorby, fošnu s přidrzlým názvem "Cult", přijal rockový svět spíše s dychtivou radostí. A nutno přiznat, že větší škála podpůrných nástrojů, především pak perkusí, sázka na chytlavé melodie, propracované aranžmá, jakož i tradiční živelnost a dechberoucí ataky smyčců, byla tou jedinou možnou správnou cestou. Tedy spokojenost na obou stranách barikády.

"Reflection" je blesk z čistého nebe! Kdo očekával vítr, sklidí orkán. Naprosto neskutečný riffostroj tří violoncell (neb se nám skupina v mezidobí o jednoho člena smrskla) totiž premiérově popohání skutečný bubeník. A není to žádný nýmand, holenkové. Samotný velký hromovládce Dave Lombardo na desku nabouchal pět kvapíků. Můžete se mi klidně smát, ale přes první dva songy nakopnuté jeho uměním jsem v soupisce hostů hledal elektrické kytary. Samozřejmě marně. Tohle je thrash pro cella (byť různorodě przněná, zmutovaná a zkreslená) jež nemá obdoby. Pochopitelně kromě těchto pěti tutovek, a dalších ostrojízd, kdy má bicí artilerii pro změnu pod palcem Sami Kuoppamäki, dostaneme i potřebnou dávku melancholie a smutku. Vždy s jasnou a hodně povedenou melodickou linkou, ať už ji vykresluje hostující klavír, housle nebo samotná violoncella, dýchá vždy filmovým doprovodem provoněnou epikou a výborně dramaturgicky doplňuje „sypačky“ při ostrojízdách. Nikde ani hláska, pouze krásné melodie a brutální riffy - taková je APOCALYPTICA ročník 2003. Koncertní podoba takového materiálu musí být pastva pro uši i oči!

Znám slušný počet lidí, kteří si APOCALYPTICU zařadili jako další, byť docela zajímavý, revival a přestali se o její další vývoj starat. Jenomže byla-li to chyba už v souvislosti s předchozím počinem, pak v případě "Reflection" by šlo o botu téměř kardinální. Zrají totiž jako víno a bude jistě zajímavé počkat si, s čím tito finští šikulové vyrukují příště. Pokud vsadí na zpěv, se kterým ostatně již tak jako tak v nedávné minulosti koketovali, můžeme se nadít spousty dalších milých překvapení.

 17

Darkmoor

Verdikt

Že se kytary nedají zahrát na violoncella? Velký omyl! Pod palbou bicích mistra Lombarda APOCALYPTICA drhne thrash až žíně zoufale naříkají při rychlosti svého tření po strunách. Zapomeňte na zoufalé coververze - tohle je kvalita!

Hodnocení

Autor
9,5 / 10
Redakce
4 / 10
Čtenáři
7,6 / 10

Další informace

Stopáž: 48:49

www.apocalyptica.com

Skladby

  1. Prologue (Apprehension)
  2. No Education
  3. Faraway
  4. Somewhere Around Nothing
  5. Drive
  6. Cohkka
  7. Conclusion
  8. Resurrection
  9. Heat
  10. Cortège
  11. Pandemonium
  12. Toreador II
  13. Epilogue (Relief)

Diskografie

Worlds Collide (2007)
Amplified - A Decade of Reinventing The Cello (2006)
Apocalyptica (2005)
Reflections (2003)
Best Of Apocalyptica (len v Japonsku) (2002)
Cult (speciální edice) (2001)
Cult (2000)
Inquisition Symphony (1998)
Plays Metallica By Four Cellos (1996)

Jiné pohledy

4 / 10
Slabé, metalová Vanessa Mae, pád do podpriemeru. Apocalyptica nikdy nepotrebovala barličky bicích, vždy stačili 4 violončelá, takto je mi to nepríjemne pripomína lacné tuc-tuc. Vráťte sa k Inquisition Symphony, odtiaľ je to krivka strmo dolu...
Thorn | 3. dubna 2004