Martin Schirenc - Don Cochino (rozhovor s duší PUNGENT STENCH a HOLLENTHON)

Martin Schirenc - Don Cochino (rozhovor s duší PUNGENT STENCH a HOLLENTHON)

Kdo by neznal Martina Schirence?! Se svými PUNGENT STENCH se i dnes snaží vnést do poněkud stagnujícího death metalu svěží přístup, zatímco pod hlavičkou HOLLENTHON ukazuje nabubřelým reprezentantům tzv. symfonického metalu, co vlastně toto spojení znamená. Martin nám nyní ve svých odpovědích poodkryje jak tajemství minulosti, tak i své nejbližší plány do budoucna.

Úvodem se nemůžeme nezeptat na vystoupení HOLLENTHON na letošním festivalu Brutal Assault. Mezi lidmi panovaly značně rozporuplné pocity. Na jedné straně tady bylo nadšení z vaší vynikající muziky, která v živém provedení měla neskutečné grády, ovšem na druhé straně oprávněné zklamání z krátké stopáže vašeho vystoupení, za které mohla velmi dlouhá zvuková zkouška. Jak jsi Ty spokojený s vašim vystoupením?
No, problémy s živým vystoupením HOLLENTHON jsou kvůli poměrně velkým technickým obtížím a minimem času všechno pořádně nachystat. Tohle není problém týkající se normálních koncertů, kde máme zvukovou zkoušku a dostatek času, ale na festivalech máme velmi těsný časový rozvrh, do něhož je obtížné se dostat. Obvykle tam bývá několik bicích sestav a my můžeme vše připravit už v průběhu vystoupení ostatních skupin. Bohužel tohle nebyl případ Brutal Assaultu, takže jsme museli začít až poté, co opustili pódium ANCIENT RITES. Proto jsme nemohli hrát déle než 20 minut, ale jinak to bylo skvělé vystoupení a my jsme si to skvěle užili!

HOLLENTHON vznikli již v roce 1994 pod názvem VUZEM. Proč došlo ke změně jména kapely?
Hudební styl se změnil a to jméno se mi už nelíbilo.

Jak se díváš na spojení symfonického orchestru a metalové kapely? Ve světle toho, co dokázali stvořit HOLLENTHON s "pouhými" mašinkami, se mi zdá použití "živého" orchestru spíše jako reklamní tah.
Používání skutečného orchestru je pro mě utopie, protože nejsem schopen si to dovolit. Na druhou stranu nesnáším používání kláves, protože nikdy nezní správně a nemůžou věrně napodobit dynamičnost a sílu opravdových nástrojů. Já radši sampluju krátké fráze natočené skutečným orchestrem, pak je sestříhám, časově natáhnu, seřadím je v různém pořadí a zmixuju, namísto abych použil klávesy. A to je to, co dělá náš zvuk tak bombastickým.

Jak vlastně vzniká hudba HOLLENTHON? Můžeš nám tento proces ve stručnosti popsat? Hlavně by nás zajímala tvorba oné "nekytarové" hudební složky. Jaké prostředky (software apod. ) k tvorbě samplů používáte?
Jak už jsem řekl ve své předchozí odpovědi, pokouším se používat samply opravdových nástrojů a upřednostňuji je před syntetickými zvuky nějakých levných podělaných kláves. Někdy taky používám svoje Akai samply. Tajemství autentičnosti zvuku není jen v používání autentických zvuků, ale také v porozumění napodobovaných nástrojů a jejich hrací technice. A to je obtížné! Materiál skládám ve svém vlastním studiu, které je postaveno na platformě Apple ovládající Logic Audio. Celý proces psaní je časově náročný a já předtím, než dostanu uspokojivé výsledky, zkouším několik věcí.

Napsala tvá žena Elena texty na „Domus Mundi“ speciálně na tuto desku, nebo byly tyto texty už napsány a HOLLENTHON si je jenom "vypůjčili." Co vlastně Elena říká na textovou složku PUNGENT STENCH?
Texty na obě alba napsala Elena. Je velmi talentovaná v sebevyjádření prostřednictvím psaného slova a myslím, že texty HOLLENTHON jsou jedny z nejlepších tohoto žánru. Jsou temné a chmurné, aniž by působily pateticky nebo dokonce lacině jako některé texty dnešních skupin. Líbí se mi, že Elena vždy ponechá prostor na posluchačovu vlastní interpretaci.

HOLLENTHON občas ve svých skladbách používají pasáže z děl mistrů klasické hudby. Nejvýrazněji bylo tohoto postupu využito ve skladbě „Lords Of Bedlam“, do níž byl geniálně zapracován ústřední motiv z Prokofjevova baletu „Romeo a Julie“. Plánujete ještě něco podobného? Který z mistrů se stane další vaší obětí? Můžeš ještě v krátkosti uvést jména klasiků, jejichž noty se byť jen mihly na albech HOLLENTHON?
Musím přiznat, že nemám žádné plány na nový materiál - jen píšu songy a najednou je z toho celé album. Nemůžu říct, jestli budu znovu dělat něco podobného jako „Lords Of Bedlam“, ale spíše ne, protože nesnáším, když se opakuju. Na deskách je hodně malých kousků vybraných z klasické tvorby a také z hudby k filmům. Ve skutečnosti jich je tolik, že si ani nemůžu vzpomenout, co přesně jsem použil.

V hudbě HOLLENTHON jsou slyšet vlivy nejrůznějších hudebních žánrů včetně folklórní hudby. Snad jediné, co tam chybí, je pravá rakouská jódlovačka. Neuvažují HOLLENTHON o zařazení i tohoto veskrze domácího žánru?
Uh. Nech mě o tom chvíli přemýšlet.....NE!!!

Jakou spojitost mají s hudbou HOLLENTHON ony bizardní obrázky, které jsou k nalezení např. na homepage HOLLENTHON?
Jsou bizardni - stejně jako naše hudba.

V červenci 1990 absolvovali PUNGENT STENCH šňůru spolu s ATROCITY a CARCASS. Vzpomínáš si na to ještě? Dal by sis s CARCASS repete?
Samozřejmě, že si to turné pamatuju, ale hráli jsme pouze párkrát a tenkrát to bylo fakt skvělé. CARCASS je jedna z nejlepších skupin, co znám, a vycházeli jsme spolu velmi dobře. Bohužel žádné další setkání se nekoná, a proto asi nebudeme schopni s nimi znovu vystoupit. Ale kdyby to bylo možné, byli bychom více než šťastní si to zopáknout.

Jaké máš ambice s PUNGENT STENCH? Slouží jen k vašemu odreagování nebo chcete ještě dál přispívat k vývoji death metalu? Apropos myslíš si, že se dá v rámci death metalu vymyslet ještě něco nového?
Domnívám se, že PUNGENT STENCH byli vždycky průkopníky v rámci death metalové scény, protože jsme byli první, kdo používal hard rockové prvky 60. a 70.let do tohoto typu hudby. Byli jsme ve zvláštní pozici. Každý zkoušel hrát rychleji, ale my jsme vždycky zachovávali svůj osobitý způsob humoru na scéně, která brala sama sebe příliš vážně. Kruci, jsme tak zatraceně geniální, to už snad není ani sranda! Možná nejsme nejlepší kapela na světě, ale jsme sakra vzrušující a jedineční.

Jak se oné blonďaté holčičce líbilo focení promomateriálů k aktuálnímu albu PUNGENT STENCH? Jaký druh bonbónů při focení preferovala a kam jste pak po focení zakopali její tělíčko? .- )
No, ze začátku se jí to vůbec nelíbilo, ale potom, co okusila můj kožený pásek, nemohla dostat svůj zadek před kameru dostatečně rychle. Je těžké pracovat s dětma. Je potřeba vědět, jak s nimi správně zacházet. Naštěstí jsme věděli, jak na ně. Poté, co jsme udělali fotky, jsme ji vzali do lesa, jak můžete vidět na poslední straně našeho bookletu a dál...

PUNGENT STENCH prý na začátku 90. let vystupovali ve Vídni pod názvem LOS TRES HOMBRES. Dají se jejich nahrávky někde sehnat? Neuvažují o nějakém reunionu?
Několikrát jsme vystupovali pod timto jménem a hráli jsme cover verze mnoha rockových a disko kapel. Nyní nemáme tolik času, ale jestli se někdy budeme nudit, budeme přemýšlet o zopakování. V této chvíli nemáme žádné nahrávky k dispozici, ale kdo ví, co přinese budoucnost.

Z jakých pohnutek jsi šel spolu se Sileniem do projektu KREUZVEG OST? Splnil tento projekt tvá očekávání a máte v plánu s KREUZVEG OST ještě něco dalšího?
Silenius mě k tomu prakticky dotlačil! Přišel s konceptem a tunami videa, které jsme vybrali a nasamplovali, a já jsem to všechno naprogramoval a vytvořil. Trvalo nám přes rok dokončit to album, protože jsme se sešli jednou nebo dvakrát do týdne, abysme pracovali na skladbách, a přitom jsme popíjeli spoustu piva a kouřili hromady trávy. Dopadlo to docela zvláštně. Není to v podstatě opravdová hudba, je to skoro rozhlasové drama. Myslím, že Silenius chce udělat další album, ale já už součástí toho projektu nebudu, protože na to nebudu mít čas.

Jak se nyní daří tvému labelu Napalm Records a které kapely z této stáje nám můžeš doporučit?
Neustále se rozrůstá a jednoho dne bude obrovský. Nebo možná zanikne, já nevím. Nicméně je to dobrý label a já můžu doporučit všechny jejich kapely, ačkoliv HOLLENTHON jsou z nich daleko nejlepší!

Kdy můžeme očekávat nová alba HOLLENTHON a PUNGENT STENCH?
Tento rok - to je vše, co k tomu teď můžu říct.

Takže Martine! Ať se daří!


Kolaborovali: Kačenka + Vike + Dalas + Shnoff

 2

Další informace