Jorn Lande - Strasti i slasti zlatého hrdla (interview)

Jorn Lande - Strasti i slasti zlatého hrdla (interview)

Počas detvianskeho vystúpenia NOSTRADAMEUS, MASTERPLAN, HAMMERFALL sa nám podarilo odchytiť na pár minút fenomenálneho nórskeho speváka a súčasnu spevácku jednotku v metalovom svete, veľkého blondína Jorna Landeho. V krátkosti sme ho podrobili krížovému výsluchu. A že to bol rozhovor v niektorých minútach dosť náročný nielen vzhľadom na Jornovu angličtinu so silným nórskym prízvukom a verbálnymi vsuvkami v jeho materčine, ale svoje zohrali aj nejaké tie podporné látky ako sa nám neskôr maestro priznal.

 

Spomínaš si na svoje hudobné začiatky? Kedy si si uvedomil, že vieš a chceš spievať?
So spevom som začal už veľmi dávno asi keď som mal 5 rokov. Už ako 9-10 ročný som mal prvé vystúpenie s kapelou na jednej show kde sme hrali prevzaté veci od BEATLES .

Začínal si teda pekne skoro, ktoré skupiny ťa v mladosti najviac ovplyvnili?
Fascinovala ma skupina SWEET, keď som videl a počul ich skladbu Balroom Blitz, v ktorej mal spevák (Brian Connoly, pozn.) dlhé blond vlasy so zastrihnutou ofinou, vysoké strieborné čižmy a strieborný make-up na tvári. V tom čase som mal krátke blond vlasy a chcel som vyzerať ako on. Okrem nich sa mi veľmi páčili starý KANSASS a FREE.

Mal si v živote aj nejaké civilné zamestnanie alebo si sa venoval výlučne hudbe?
Ani nie, vlastne chvíľu som robil takého dealera v poisťovni, ale to trvalo iba nejakých 10 mesiacov. A ako 15násť ročný som občas brigádoval v továrni.

V súčasnosti pôsobíš v nemeckej skupine. Kde teda bývaš?
Bývam naďalej v Nórsku . Aj keď je to dosť náročne na cestovanie, do Nemecka dochádzam. V Nórsku ale býva často veľmi chladno, uvažujem preto o nejakom teplejšom mieste napr. Španielsko alebo Tenerife.

Nedá sa neopýtať keďže žiješ v Nórsku, sleduješ aj nejako tamojšiu veľmi silnú blackmetalovú scénu . Mimochodom je o tebe známe že si naspieval album blackovej kapele MUNDANUS IMPERIUM. Sú to nejaký tvoji známi, priatelia?
Nie , vôbec som ich dovtedy nepoznal. Mali pripravený materiál a potrebovali speváka, ktorý by neznel typický blackovo tak sa obrátili na mňa. Šlo vlastne o taký blackový experiment. Stretli sme sa až v štúdiu.

Taká dosť otvorená otázka: prečo si opustil ARK?
ARK si presadzovali, aby som sa venoval iba jednej kapele a odbúral všetky vedľajšie projekty a aktivity čo bolo pre mňa nereálne. Ostali sme napriek tomu dobrý priatelia a práve predvčerom som volal s Johnom Macalussom (bubeník ARK, pozn.).

Ako je to v MASTERPLAN , je to tvoja hlavná kapela na plný úväzok?
Áno, MASTERPLAN je moja hlavná kapela, na ktorú sa budem koncentrovať. Ale v rámci dohody sa môžem venovať sólovému albumu, ktoré by som chcel natočiť po skončení turné , niekedy v lete.

Máš už predstavu o novom materiály? Budeš pracovať aj s tými istými ľuďmi ako na predošlej sólovke?
Bol by som rád keby album opäť nabúchal Hellhammer, všetko ale záleží na jeho časovom harmonograme. Vymenil som akurát gitaristu. Album bude iné než Worldchanger. Malo byť viac progresívne a viac heavy v retro štýle 70-80tych rokov.

Ako skladáš svoj materiál? Hráš aj na nejaký hudobný nástroj?
Hrám na gitaru. Vlastním Gibson Les Paul roč. 1977, čo je o trochu starší kus ako má Roland (Grapow, pozn.). Takže mi tak trochu závidíJ. Čo sa skladania týka, nápady nosím v hlave, niečo si zahrám, alebo naspievam na diktafón. Mnohé sa robí priamo v štúdiu. Ja to predspievam a potom sa na tom spoločne s kapelou pracuje.

Čo tvoje pôsobenie v ďalších projektoch? BEYOND TWILIGHT?
Jednorázová záležitosť. Nič viac sa nedeje.

WHITESNAKE?
??? (asi nepochopil, že šlo o žart). Moja vydavateľská firma ma ale tlači aby som nahral album coververzií. Malo by ísť o hudbu 60 – 80tych rokov. Niečo od Dia, Coverdala a podobne.

Dlhu dobu si nemal oficiálnu web stránku, je v tej súvislosti niečo nové?
To je pravda, webová stránka bola na internete ale nebola funkčné. V priebehu týždňa by mala byť spustená (rozhovor bol uskutočnený 25.1.2003, pozn.) . Mala by tam byť kompletná diskografia a prakticky všetko o mne.

Ako si počas tak náročného turné udržiavaš hlas? Máš nejaký recept na takýto skvelý vokál?
Vlastne nijako. Pijem menej alkoholu ( za večer čo som ho sledoval vypil dve 0,5 l plechovky piva). Snažím sa nefajčiť, občas si dám nejaký joint.

Tu sa stal Jorn opäť obeťou fanúšikov a my sme museli chtiac-nechtiac náš rozhovor ukončiť.

 Přidejte svůj názor

Jeremy

Další informace