SCENERY - Philosophy Of Ages

SCENERY - Philosophy Of Ages

SCENERY - Philosophy Of Ages

SCENERY - Philosophy Of Ages

Téměř čtyři roky stačily uplynout, než nás mohelničtí SCENERY poctili následníkem debutu "The Drowning Shadow Of Mankind", na němž se předvedli coby instrumentálně nabušená thrash-deathová úderka, které rozhodně není cizí odkaz veličin jako CYNIC, ATHEIST nebo Chuldinerových pohrobků DEATH. Bohužel, u nás kapely techničtějšího ražení nemívají na růžích ustláno. Nahrávka tak putovala mezi hudbymilovný národ pouze vlastním nákladem, bez zázemí nějakého šikovného „labílku“ a jak vidno, ani novinku snazší cesta k posluchači nečeká.

Nu což, buďme rádi že u nás podobné desky vůbec vycházejí. Je to takové moderní donquijotství, ale o to sympatičtější, pochopitelně. Na vrub s tím souvisejícího nedostatku financí nutno připsat i „hodnější“ a „plošší“ zvuk z domácího studia; na druhou stranu zase lze v té čistotě krásně vychutnat eskapády jednotlivých nástrojů. A nudit se rozhodně nebudete. Od přivítacích akustických kytar, které na padrť rozmetají stopky úvodní "Changes Pt. I", přes instrumentálku "Temple Of The Sun" až po závěrečnou "The Message Of Light". V řadách „Scenérie“ registrujeme novou posilu v podobě řvouna Petra. Kromě mikrofonu obhospodařuje i klávesy, ovšem jejich funkce tady spočívá pouze v občasných podkladech, spíše takový malý bonus navíc, nic moc podstatného. Melodické kouzlení tedy leží na kytaře a subjektivně mám přece jenom pocit, že větší košatost aranží by nahrávce prospěla. Už z důvodu zvukové plnosti. Odpustil bych si i přespříliš rytmických zvratů, které v některých skladbách působí až rušivě a vytvářejí tak dojem značné rozkouskovanosti materiálu. Přitom taková šestá v pořadí "We Can…" má ingrediencí ideální množství a byť slídí v revíru samotného Chucka, šlape skvěle (basa čaruje!). Malé pihy na kráse ovšem nemohou ovlivnit výsledek a ten je v případě SCENERY samozřejmě hodně v pořádku.

Pro milovníky technicky nápadité hudby a přemýšlivých textů povinnost. Pravda, dostat se k této nahrávce bude pro každého jednotlivce krapítek složitější, než navštívit nejbližší obchod s cédéčky, o to větší však následná radost a uspokojení z poslechu. I přes nepřízeň osudu je totiž údělem silných nastavit bouři obě tváře a vytrvat. Vůbec nepochybujte o tom, že mohelničtí mají síly na rozdávání. Koneckonců, posuďte vlastními slechy.

 7

Darkmoor

Verdikt

Škoda místy až přílišného "rozsekání" materiálu, protože jinak jsou SCENERY přesvědčiví a technicky výborně vybavení muzikanti, kteří se hrdě hlasí k odkazu mistra Chuldinera a jemu podobných ekvilibristů. Poslech vám jasně dokáže, že to jde i v Čechách!

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,3 / 10

Další informace

Stopáž: 37:23

Produkce: SCENERY
Studio: Home studio

web.redbox.cz/scenery

Sestava

Skladby

  1. Changes (Part 1)
  2. Under The Surface
  3. Graves Without Names
  4. Temple Of The Sun
  5. Philosophy Of Ages
  6. We can...
  7. Atmosphere
  8. The Message Of Light

Diskografie

Continuity (2006)
Philosophy Of Ages (2002)
The Grimoire Of Exalted Deeds (kompilace) (1999)
Inferno ... Volume I (kompilace) (1999)
The Drowning Shadow Of Mankind (1999)
Scenery (demo) (1996)