DÁMSKÝ GAMBIT - Sicilská obrana, hluboké hnědé oči a sedativa

DÁMSKÝ GAMBIT - Sicilská obrana, hluboké hnědé oči a sedativa

DÁMSKÝ GAMBIT - Sicilská obrana, hluboké hnědé oči a sedativa

DÁMSKÝ GAMBIT - Sicilská obrana, hluboké hnědé oči a sedativa

V roce 1987 jsem začal chodit do šachového klubu a doteď si pamatuji, jak mě vykostila o dva roky mladší holčička, co ještě ani nechodila do základní školy. Stejně tak si dodneška pamatuji příjmení z vrchních příček klubového žebříčku, který visel vedle šachové tabule. Možná i to byl důvod, proč jsem zbystřil pozornost, když Netflix ohlásil seriál na téma 37 let staré knihy od Waltera Tevise o šachovém géniu mladé ženy, která v dětství tragicky přijde o matku.

DÁMSKÝ GAMBIT

Pokud jste očima sjeli i na číselné hodnocení, tak víte, že ho na rozdíl od mnoha jiných nepovažuji za nejlepší seriálové dílo roku, ale současně mu nelze upřít to, že se pohybuje vysoko nad průměrem současné seriálové produkce a způsobil vítr na VOD platformách, jež v posledních týdnech opanoval. To má tři důvody. Příběh, hlavní hrdinku a hudbu.
Děj nás přesouvá do padesátých let, kdy údržbář v sirotčinci objevuje v mladé holčičce výjimečný šachový talent. Postupně sledujeme, jak se ze zrzavého dítěte stává mladá žena a bourá jeden šachový turnaj za druhým. Ruku v ruce s tím jde i krocení osobních démonů, které si s sebou hlavní postava nese z minulosti. Velká škoda je snad jen to, že seriál nezpracovává reálné události, ale jde o fikci. Ale doufám, že po jeho úspěchu by se někdo mohl rozhoupat a natočit film o šachových legendách, jakými byli ve své době Bobby Fisher nebo Judit Polgárová.

DÁMSKÝ GAMBIT

Jedinou vadou ve vyprávění je to, že zůstává příliš na povrchu. Všechny potenciálně zajímavé vztahy, ať už jde o fanoušky hlavní hrdinky, její adoptivní matku nebo milostné pletky, zůstávají vlastně zoufale nevytěženy. O to více to člověka mrzí ve chvíli, kdy se sešlo režijní vedení, které dává naplno rozkvést hereckému talentu hlavní hrdinky. Mladičkou Anyu Taylor-Joy jsem před nedávnem viděl ve filmu "Noví Mutanti" a ani ve snu by mě nenapadlo, že by se dokázala tak odvázat a předvést takový herecký koncert jako zde. Dokonale se tu využilo jejích srnčích očí, skvěle kontrastujících s instinktem šachového zabijáka. Skvěle jí v tom sekunduje Thomas Brodie-Sangster a celkem by mě zajímalo, jestli podobnost pohledu obou protagonistů hrála při výběru herců nějakou roli.

Pak je tady hudba a střih. Nikdy mě nenapadlo, že by se dal udělat film, kde by šachy vypadaly jako drama. Tady DÁMSKÝ GAMBIT naprosto exceluje a já si kladu otázku, proč tak vyzrálý skladatel, jakým je guatemalsko-americký mistr Carlos Rafael Rivera, nebyl objeven dříve. Právě hudba a střih dodávají největší švih a napětí tam, kde jsem se toho obával nejvíce. Při scénách, kde se „jen hrají šachy“. A těchto scén tu je hrozně moc, nicméně jsou pojaty téměř strhujícím způsobem.

DÁMSKÝ GAMBIT

Svůj díl v atmosféře hraje i dobovost, která z filmu čiší. Ať už je to zařízení v domě, kde hlavní hrdinka žije, nebo kostýmy, které má hlavní postava Beth Harmon na sobě. Své hraje i prostředí, skvěle pasující k situacím a samo sehrávájící vlastní roli. Obrovský rozdíl budete cítit mezi mistrovstvími, která se odehrávají ve Francii a v Sovětském Svazu. Jeden pohled do míst, kde stojí šachové stolky, dokonale nastíní atmosféru. V prvním případě decentně elegantní a v druhém dusně sevřenou.

DÁMSKÝ GAMBIT vyniká v tom, že z neatraktivního tématu dokázal ukout velmi solidní podívanou za přispění skvělé hlavní hrdinky, hudby a dobovosti. Bohužel selhává ve chvílích, kdy by se chtěl podrobněji nořit do motivací postav nebo řešit jejich vzájemné vztahy.

 1

RIP
RIP

Verdikt

DÁMSKÝ GAMBIT vyniká v tom, že z neatraktivního tématu dokázal ukout velmi solidní podívanou.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
10 / 10
Čtenáři
7,8 / 10

Další informace

USA, 2020, 6 h 35 min (Minutáž: 46–68 min)


Tvůrci: Scott Frank, Allan Scott
Režie: Scott Frank
Předloha: Walter Tevis (kniha)
Scénář: Scott Frank, Allan Scott
Kamera: Steven Meizler
Hudba: Carlos Rafael Rivera
Hrají: Anya Taylor-Joy, Harry Melling, Moses Ingram, Bill Camp, Thomas Brodie-Sangster, Chloe Pirrie, Marielle Heller, Janina Elkin, Jacob Fortune-Lloyd, Marcin Dorociński, Patrick Kennedy, Isla Johnston, Christiane Seidel, Matthew Dennis Lewis, John Schwab, Charlotte Lucas, Nicky Goldie, Annabeth Kelly, Rebecca Root, Akemnji Ndifornyen, Simon Jensen, Jenny Galloway, Sophie McShera, Marian Meder, Ben Moor, Sergio Di Zio, Jonjo O'Neill, Josepha Walter, Juozas Budraitis, Vlad Chiriac, Peter Gilbert Cotton, Konstantin Frank, Hubertus Grimm, Russell Dennis Lewis, Tiit Lilleorg, Marcus Loges, John Schwab, Juri Padel, Frank Streffing, Till Trenkel, Evgenij Verenin, Ryan Wichert, Marc Zwinz, Maddie Holliday, Alva Schäfer, Rosalie Craig, Richard Waugh, Eloise Webb, Daniel Holzberg, Johannes Franke, Lucy Ella von Scheele, Daniel Brunet, Raphael Keric, Tim Kalkhof, William von Tagen, Rebecca Dyson-Smith, Nikolai Jegorow, Sam Gilroy, Pablo Scola, Rahul Chakraborty, Paul Walther, Alberto Ruano, Adrian Zwicker, Louis Ashbourne Serkis, Andreas Muñoz, Ivan Gallardo, Dolores Carbonari, Jeremy Mockridge, David Masterson, Murat Dikenci, Max Krause, Millie Brady, Uke Bosse, Frédéric Vonhof, Maximilian Diehle, Colin Stinton, Ricky Watson, Michel Diercks, John Hollingworth, Daniel Montoya
Producenti: Mick Aniceto, Marcus Loges
Střih: Michelle Tesoro
Zvuk: Gregg Swiatlowski
Scénografie: Uli Hanisch
Masky: SJ Teasdale
Kostýmy: Gabriele Binder

Jiné pohledy

10 / 10

Seriál jsem shlédl během dvou dní zhruba před třemi týdny a není den, kdy bych si na něj aspoň letmo nevzpomněl a nedostal zase chuť se do něj ponořit. Ano, je mu vyčítán poněkud plytší děj, není zde žádný kulervoucí zvrat, ale ruku na srdce, prospěl by mu? Obávám se, že ne. Tato dámská jízda funguje po všech stránkách vskutku královsky a výkon hlavní představitelky je pro mě tím nejlepším, co jsem za poslední roky spatřil.

Hooya | 25. ledna 2021