MOSUL - Válce blíž, než je vám příjemné

MOSUL - Válce blíž, než je vám příjemné

MOSUL - Válce blíž, než je vám příjemné

MOSUL - Válce blíž, než je vám příjemné

Bylo jen otázkou času, kdy začnou vznikat filmy ze zatím ještě stále probíhajícího největšího válečného konfliktu současnosti. Informace o Sýrii a Iráku sice postupně vymizely ze sdělovacích prostředků, válka tu ale stále trvá a zakrátko dovrší deset let. Její součástí byl krom celé řady nejasných konfliktů i jeden celkem jasně řezaný, ve kterém povstal nepřítel všem známý. Byl jím Islámský stát a právě poslední dny jeho působení v iráckém městě Mosul jsou dějištěm stejnojmenného filmu.

MOSUL

Jeho hlavními postavami jsou bojovníci z ninivského SWAT teamu, což byla elitní jednotka, která s Islámským státem bojovala každý den. Reálným padlým je na konci věnován i jmenný seznam včetně dat úmrtí. Inspirací pro vznik "Mosulu" se stal článek „Zoufalá bitva proti Islámskému státu“ z New York Times, který se situaci v Mosulu věnoval.

Celé dílo je režijním debutem Matthewa M. Carnahana, jenž je hlavně scénáristou. Napsal například "Království", kde poprvé řešil reálie z arabského světa, ale pak třeba také apokalyptickou zombie akci "Válka Z" s Bradem Pittem v hlavní roli. I zde si Carnahan napsal scénář a to v mnoha ohledech poměrně netradiční. Film se odehrává téměř v reálném čase, o jeho postavách se toho dozvíte celkem málo a nemá výrazný děj. Po všech stránkách na vás ale křičí, tohle je válka a ne biják. Hlavním hrdinou tu nejsou lidé, ale trosky města. Zkáza války tu na vás zírá z každého metru. Ať jde o bzučení much nad nalezenou rozkládající se mrtvolou nebo špinavé děcko, které přihlíží vojákům v plastových pantoflích z nápisem Wi-Fi. Mezi sutinami se vzácně mihnou lidé, kteří odmítli domovskou půdu opustit. Dva umounění kluci táhnou zdevastovanou ulicí kárku s mrtvým otcem. "Mosul" je v tomto téměř odtažitý a divácky nepříjemný, ale právě takový by film z války měl být.

MOSUL

Děj tu není zas tak důležitý a někoho na konci třeba i naštve. Točí se kolem zmíněného týmu, který k sobě přibere nováčka a ten se musí vypořádat s novou situací, do které nenadále spadl. Herci jsou neokoukaní, nejedná se o nějaký koncert, ale působí velmi autenticky, což filmu dodává přesně to, co potřebuje. Zbytek práce obstarává kamera, za kterou je Mauro Fiore. To je figura, která posbírala hned několik cen za film "Avatar", ale podílela se i na již zmíněném "Království". Pokud tu zmiňuji jména, tak dvě celkem zásadní ve výčtu osobností chybí. Za "Mosul" se producentsky postavili bratři Russové, režiséři těch největších blockbusterů z Marvel Universe, což je věc, kterou u komorního akčního filmu, jenž jde hlavně po autenticitě, neočekáváte.

MOSUL

Hodnota "Mosulu" je hlavně v tom, jak nesmlouvavě dokáže prezentovat reálie války. Bez příkras. Ber rozmáchlých gest. Rozhodně to není film pro každého. Nedává hluboké poselství, je svým způsobem strohý a úsečný. Přesto ve mně už dlouho nějaký akční film nezanechal tak silný dojem.

MOSUL

 5

RIP
RIP

Verdikt

Válka je strašná. Jen málokterý akční film to dokázal podat tak přímočaře.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
9 / 10

Další informace


USA, 2019, 102 min


Režie: Matthew Michael Carnahan
Scénář: Matthew Michael Carnahan
Kamera: Mauro Fiore
Hudba: Henry Jackman
Hrají: Waleed Elgadi, Adam Bessa, Anouar H. Smaine, Mehdi Lamrini, Hayat Kamille, Thaer Al-Shayei
Producenti: Anthony Russo, Joe Russo, Mike Larocca, Jeremy Steckler
Střih: Alex Rodríguez
Scénografie: Philip Ivey
Kostýmy: Mary E. McLeod



 

Jiné pohledy

9 / 10

Syrové, autentické, vtahující. Bez příběhu? Divná pointa? Zatížené politikou? ISIS není moc vidět? Málo akce? Nic nevadí. 

Shnoff | 14. února 2021