PANYCHIDA - Gabreta Aeterna

PANYCHIDA - Gabreta Aeterna

PANYCHIDA - Gabreta Aeterna

PANYCHIDA - Gabreta Aeterna

Plzeňští PANYCHIDA jsou pevnou součástí tuzemského černěkovového podhoubí již řádku let a to samozřejmě nejlépe ze všeho vypovídá o jejich současném statusu. Nové, v pořadí již páté studiové album „Gabreta Aeterna“, jež spatřilo světlo pandemií stíhaného světa na sklonku loňského roku, však má nesporné ambice vnímání PANYCHIDY ještě poupravit a posunout směrem výš. Podobně poctivých a ve všech směrech propracovaných „klasických“ metalových nahrávek totiž uplynulých dvanáct měsíců v domácích poměrech mnoho nepřineslo.  

PANYCHIDA

Neboť když se jeden zaposlouchá do jejích drážek, koncepčně i textově věnovaných Šumavě (Gabreta neboli „Pohoří kozorohů“ je keltský název pro tyto hory), může se mu velmi lehce stát, že skončí v neodvratném zajetí špinavých heavy/blackmetalových pařátů, jež škrábou a tisknou velmi intenzivně a chladnokrevně, ale zároveň také v nebohém posluchači vyvolají pocit vznešené pokory, ohromení a odevzdanosti. To proto, že „Gabreta Aeterna“ je dokonalým konglomerátem obsahu a formy, totiž jiskřivé poklony stylovým kovovým standardům a do nejmenších detailů propracovaného doprovodného materiálu, obalem počínaje a perfektní prací s různými intry, vsuvkami a jinými obohaceními prostého hudebního projevu konče.

Názorně to ilustruje už jen pohled na samotný obal nahrávky, jemuž v sugestivním černobílém provedení vévodí archaická momentka s umrlčími prkny, na jejímž pozadí se tyčí nejvyšší vrch hor Velký javor. Kdo by za zvuků třeba takové závěrečné „Tottenbretter“ zůstal při pohledu na něj nedotčeným, asi těžko někdy pochopil, jakou hloubku může mít dobře zahraný a vymyšlený heavy metal. A takových symbolických spojení hudby a její hmatatelné ilustrace obsahuje album celou spoustu, vlastně by se dalo říct, že je jím doslova prošpikované.

PANYCHIDA

Přenese vás do světa na oko ošklivého a černého, tak jak to má na pořádném blackmetalovém albu vypadat, v němž se však odehrává daleko víc emocí, díky nímž na povrch vyplouvá i nápadná uhrančivost „Věčné Šumavy“. K dokonalosti jej vybrušuje mnoho zpěvových poloh a vůbec celý ten tak nějak sympatický projev PANYCHIDY, která působí, že tenhle metalový skvost z ní vlastně vypadl jen tak mimochodem. Slabé místo tady prostě nenajdete a naopak, když budete chtít označit ta nejlepší, bude to možná nerozlousknutelný oříšek. Sveřepý černý kov („Válečná běsnění…“), melodické faty morgány („Trampus…“), nenápadné špičkování s klasiky (riff jako z dílny RUNNING WILD v „Černou nocí…“) anebo mrazivou hororovou atmosféru (geniální užití dětského sboru v „Bludných ohních…“), to všechno – a ještě víc – tady má své pevné místo.

Tak pevné, že budete přemýšlet o tom, zda poklonu takovým velikánům, jakým Šumava rozhodně je, lze v tom našem metalovém ranku vůbec vystřihnout ještě výstižněji.

 

 1

Louis

Verdikt

Poklona Šumavě. Intenzivní, chladnokrevná, pokorná i ohromující.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 54:24

Nahráno ve Starém Srní na Šumavě.

www.panychida.com

Sestava

Skladby

  1. Krajina / Die Landschaft
  2. Bílý Samum
  3. Nikoho pán, nikoho sluha
  4. Černou nocí míhá se černý stín
  5. V dnešní zbahnělé době… / In der heutigen versumpften Zeit…
  6. Trampus – o samotě a smrti v odlehlých končinách
  7. Válečná běsnění připravující krajinu šumavskou o její syny a uvádějící v svár místní lid
  8. Abele
  9. Bludné ohně na stráních Hirschensteinsckých
  10. Odkouzlení hvozdu Hercynského
  11. Todesmarsch
  12. Totenbretter

Diskografie

Řířuřec : Dreisessel (EP) (2022)
Gabreta Aeterna (2020)
Haereticalia - The Night Battles (2016)
Grief For An Idol (2013)
Woodland Journey (EP) (2011)
Měsíc, les, bílý sníh ~ Moon, Forest, Blinding Snow (2010)
Paganized (2007)
Promo (2006)