RYTÍŘI SPRAVEDLNOSTI - Napětí, temnota, krev a humor v překvapivé kombinaci

RYTÍŘI SPRAVEDLNOSTI - Napětí, temnota, krev a humor v překvapivé kombinaci

RYTÍŘI SPRAVEDLNOSTI - Napětí, temnota, krev a humor v překvapivé kombinaci

RYTÍŘI SPRAVEDLNOSTI - Napětí, temnota, krev a humor v překvapivé kombinaci

Anders Thomas Jensen si tímto filmem smáznul velkou šmouhu, kterou si u mě vysloužil podílením se na scénáři ke Kingově "Temné věži". Sám Jensen je trochu zvláštní zjevení na filmové scéně. Většinou píše scénáře a je schopen napsat vlastně cokoliv. Od akční komedie "V Číně jedí psy" nebo zmíněné "Temné věže". Už se ale také několikrát stalo, že se posadil i do režisérské sesle. V takovém případě zůstává na filmu i v roli scénáristy a výsledný produkt má celkově vyšší jakost. Dá se říci, že v jeho nepříliš širokém režijním portfoliu není slabý kus, což o jeho scénáristické práci říci nelze. U filmů, které si Jensen sám napíše a následně i zrežíruje, je zřetelný určitý styl. Nejvíce mu sedí filmy, které kombinují trochu zvláštní cynický humor založený hlavně na trochu bizarních postavách a vážné až dramatické události. To je ostatně i případ "Rytířů spravedlnosti". I tady příběhem pohybují zvláštní figurky.

RIDERS OF JUSTICE

Film bere fatální událost, kterou je nehoda vlaku, při které zemřou lidé, a rozehrává kolem ní myšlenkovou akrobacii, točící se kolem témat jako náhoda, osud, záměr a úmysl. Přeskakuje přitom mezi tím, kdy se film bere vážně, a vzápětí se sám sobě vysmívá a zpochybňuje se. Právě to je mix, který mně přišel velmi občerstvující v tom, že Jensen dokáže překvapit a spájet dva velmi rozdílené žánry, aniž bych měl pocit, že se děje něco násilného nebo nemístného. Přitom ani jeden žánr netrpí přítomností toho druhého. Vedle brutální a velmi realistické přestřelky stojí humor postavený na bizarních charakterových obrysech jednotlivých postaviček a vůbec ničemu to tu nevadí.

RIDERS OF JUSTICE

Děj začíná u vlakového neštěstí, při kterém zemře manželka profesionálního vojáka Marcuse, kterého hraje Mads Mikkelsen. Ten se z mise na blízkém východě vrací domů, kde na něj čeká dospívající dcera, jež byla v tom samém vlaku jako její tragicky zesnulá matka. Jednoho dne u jejich dveří zaklepe Otto - statistický génius a podivnín v jednom balení - který ve vlaku také jel. Snaží se Marcusovi vysvětlit, že smrt jeho ženy nebyla náhoda. Rozjíždí se vyšetřování, do kterého Otto zapojuje ještě své dva kamarády. Hackera Emmenthalerema a dalšího matematického vědce Lennharta. Tato parta je naprosto ukázkovým případem pro život nepoužitelných geeků. Mají problém v komunikaci s jinými lidmi, ačkoliv je jim mezi čtyřiceti a padesáti, žijí sami bez rodin a přítelkyní ve svém vlastním světě. Jsou vlastně v naprostém kontrastu s Marcusem, který navíc nemá problém s velmi rázným, přímočarým a silovým řešením jakékoliv situace. Krom podivných nerdů a armádního otce tu je i jeho dospívající dcera, jejíž svět se po smrti matky výrazně otřásl, a tak hledá nějakou životní rovnováhu.

RIDERS OF JUSTICE

Sofistikovanou zábavnost filmu dodává právě vykreslení nesourodých charakterů, již k sobě nacházejí cestu a vlastně i oddanost rozdílným žánrům, které v sobě "Rytíři spravedlnosti" integrují. Krom scénáristických a režisérských kvalit tu jsou i ty herecké. Jensen tu už popáté spolupracuje s Madsem Mikkelsenem a Nikolajem Lie Kaasem. Přiznám se, že oba herce znám z jiných filmů a i tak jsem měl velký problém je poznat. Mikkelsena obzvláště. A to jsem ho viděl v posledním měsíci hned ve dvou dalších filmech ("Chlast", "Chaos Walking"). A když jsme u těch herců, velmi netradiční vedlejší roli zneužívaného mladíka si tu střihnul i Gustav Lindh, jenž zazářil ve švédsko-dánském dramatu "Srdcová královna".

Anders Thomas Jensen natočil svěží film, který patří k tomu nejlepšímu za první měsíce roku 2021, a může se směle porovnat s jeho zatím nejsilnějším kouskem "Adamova jablka". Ať už tu zpracovává témata pomsty, rodičovství nebo hledání životního balancu, vždy na to nahlíží ze zajímavých úhlů a dopřává divákovi moment překvapení. Kvalitní herecké výkony, kamera i hudba „included“.

RIDERS OF JUSTICE

 

 1

RIP
RIP

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Dánsko, 2020, 116 min


Režie: Anders Thomas Jensen
Scénář: Anders Thomas Jensen
Kamera: Kasper Tuxen
Hudba: Jeppe Kaas
Hrají: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Roland Møller, Gustav Lindh, Nicolas Bro, Lars Brygmann, Morten Suurballe, Albert Rudbeck Lindhardt, Jacob Hauberg Lohmann, Rikke Louise Andersson, Jesper Ole Feit Andersen, Gustav Dyekjær Giese, Jesper Groth, Kaspar Velberg, Peder Holm Johansen, Rigmor Ranthe, Henrik Noél Olesen, Andrea Heick Gadeberg, Klaus Hjuler, Anne Birgitte Lind, Anne Fletting, Jakob Candy Kolborg, Raivo Trass, Johanne Dal-Lewkovitch, Ghita Lehrmann, Stine Schrøder Jensen
Producenti: Sisse Graum Jørgensen
Střih: Anders Albjerg Kristiansen, Nicolaj Monberg
Zvuk: Eddie Simonsen, Henric Andersson, Robert Leib
Scénografie: Nikolaj Danielsen
Masky: Louise Hauberg Lohmann
Kostýmy: Vibe Knoblauch Hededam