JOSEFSTADT 2021 - Šesť radostných zvestí z posledného dňa

JOSEFSTADT 2021 - Šesť radostných zvestí z posledného dňa

JOSEFSTADT 2021 - Šesť radostných zvestí z posledného dňa

JOSEFSTADT 2021 - Šesť radostných zvestí z posledného dňa

Tak a je to za nami. Ubehlo to až priveľmi rýchlo. A zároveň to vlastne bolo tak akurát - keď sa nestihnete unaviť a premýšľate, že ešte jeden, dva dni by ste v tejto skvelej atmosfére bez problémov zvládli, to je známka toho najlepšieho festivalového zážitku. Aké boli vrcholy a postrehy z jeho posledného dňa?

1. Pomiešajme tie spotené telá!

CATASTROFY sa nezľaknú ničoho. Ani veľkého pódia, ani horúčavy, ani premiérovo obnaženého ženského poprsia pri pesničke o Anči. Ako včely na med sa zbiehali stále noví fanúšikovia k hlavnému pódiu a tešili sa zo circle pitu a wall of death. Zopakoval sa efekt z veľkej Pohody spred pár rokov, len sa to celé prenieslo do extrémne metalového prostredia. Ako mi uznanlivo referoval jeden náročný český fanúšik - "ČAD boli skvelí, ale toto bolo ešte o triedu vyššie!". Je skvelé, že slovenské kapely takto umne využili svoju šancu. Aj DOOMAS neskôr v zaplnenom Octagone.
CATASTROFY
2. Mladí ľúbia metal

A to je jedna z najdôležitejších správ z celého festivalu. Sledovať fanúšikov pod 20 rokov, ako v tričkách DISTANT pobehujú po areáli, ako sa tešia z festivalových zážitkov, to je veľká vec a nádej do budúcnosti. Scéna sa okysličuje, priteká stále čerstvá krv. Veľmi som sa potešil, keď mi českí metaloví tínedžeri, diváci Metalshop TV, nadšene rozprávali, aké skvelé sú tie slovenské kapely. Radosť, ktorá nakopáva do novej práce!

3. PROOVAN

Toto je óda na nealkoholické pivo. Stánok s remeselnými pivkami nemal chybu a ten pocit, že môžete okúsiť chuť kvalitného pivka bez toho, aby ste sa v tej horúčave opíjali, to bol veľký zážitok. Koniec presladeným limonádam a nezmyselným birellčekom, už len čistá voda a takéto šmakocinky.

4. Poľský splnený sen

Jeden odstavec aj o zmeškanom koncerte. Keď sme odchádzali v noci z piatka na sobotu z areálu, z Octagonu hrala do josefovských ulíc až podozrivo dobrá hudba. Moje obavy sa na druhý deň potvrdili - očití svedkovia mi nadšení rozprávali, že THE MATERIA boli jedným z vrcholov festivalu. A k tomu ako bonus krásna historka o tom, že spevák kapely chodí na Brutal Assault už od svojich tínedžerských čias a vždy sníval, že si na svojom milovanom festivale niekedy zahrá. A keď sa to stalo realitou, odpálený z toho silného zážitku ležal na pódiu a neveril, že sa to naozaj deje. Aj takéto príbehy sa píšu v letnej Pevnosti.
Josefstadt 2021
5. Český deathmetalový export

SNĚŤ to v Octagone rozbalili ako veľkí profíci. Ich očarujúci mix starého švédskeho death metalu a prašivého amerického kovu smrti po vzore INCANTATION rezal hlboké rany do desiatok prítomných fanúšikov. Trochu ma prekvapila komunikácia v anglickom jazyku; pri českom názve kapely a českých textoch a fakte, že hráte takmer výlučne pre domácich fanúšikov, to vyznievalo rozpačito - asi ako keď nemecké hviezdy GUANO APES komunikujú po anglicky na rakúskom festivale Nova Rock. Ale inak klobúk dolu, bude veľmi inšpiratívne sledovať, kam to tento príťažlivo hnilý deathmetalový podnik ešte dotiahne. A keď sme už pri tom Octagone, tam sa v sobotu odohrávali lepšie koncerty ako na hlavnom stejdži - napríklad MINDWORK úplne dokonalým spôsobom splnili ten povestný "PLINI efekt", ktorý mám v posledných rokoch na Brutalčeku tak rád. Inteligentná, sofistikovaná hudba, osviežujúca v tom, že v nej absentuje v podstate akákoľvek forma zlovestnej agresivity.

6. S metalom nikdy nezostarnete

Na záver jedna osobná poznámka do denníčka. Keď som v prvý deň vkročil do jedného zo stánkov s cédéčkami, opantal ma zvláštny pocit. Starnem, stačí mi Spotify, nechcem už ďalšie fyzické nosiče, nezaujíma ma, čo tam v tých regáloch vlastne majú. Zobral som si novú GOJIRU a chcel som zaplatiť, keď tu zrazu v rohu - BAZÁR s diskami po päť či šesť EUR, staré krásne kúsky, prvé edície, očividne nikdy nehrané strieborné kotúčiky a nevytiahnuté booklety a veci, ktoré tam proste nechcete nechať. POTREBUJETE ich. Aj tento rok som odchádzal s asi desiatimi cédéčkami, nikdy ma to neprestane baviť. Metal je proste na celý život!
Josefstadt 2021

Fotografie: https://www.facebook.com/brutalassault.cz

 Přidejte svůj názor

Rudi

Další informace