ČAS - Skvělý scénář a kvalitní herci. Co chtít víc?

ČAS - Skvělý scénář a kvalitní herci. Co chtít víc?

ČAS - Skvělý scénář a kvalitní herci. Co chtít víc?

ČAS - Skvělý scénář a kvalitní herci. Co chtít víc?

Král minisérií roku 2021. Dvě a půl hodiny, uzavřený příběh, který má v sobě maximum člověčenství i přes to, že se v drtivé většině odehrává v base. Lewis Arnold prostě umí. Minule po něm zůstala excelentní třídílná minisérie "Des" a jeho letošní tvorba je snad ještě o kus lepší. Nepotřebuje k tomu velký rozpočet a oslnivé efekty. Vystačí si s kvalitním scénářem a skvělými herci.

ČAS

Příběh mapuje osud dvou mužů. Mark Cobden je padesátník, vyhořelý učitel literatury, který po většinu života zápasí s démonem alkoholu. Eric McNally je dozorce z věznice, který tu pracuje dvacet let. Oba muži se setkávají ve chvíli, kdy si Mark jde odpykat trest za autonehodu, kterou způsobil v podnapilém stavu. Tichý a uzavřený stárnoucí učitel, který se snaží smířit s událostí, kdy nechtěně zabil člověka, se tak dostává do tvrdého prostředí, kde nemůže ukázat slabost, jinak toho okolí využije.

ČAS

Celé to stojí na hereckém talentu Seana Beana, který hraje učitele Marka. Jeho hluboké vrásky, málomluvnost, přemýšlivost a určitá pasivita spojená s neprůbojností vám velmi rychle načrtnou charakter, který se nikdy neměl dostat do věznice. Současně dokáže rychle zprostředkovat situaci člověka ve světě, který mu čtyři roky půjde po krku. Většinu jeho spoluvězňů tvoří lidé, kteří tu rozhodně nejsou za trestné činy z nedbalosti.

ČAS

Nečekejte nic ve stylu „Orange is New Black“. Čas je mnohem psychologičtější a hlubší sondou. U příběhové lince Erica McNallyho, kterého hraje Stephen Graham, prozradím snad jen to, že i on tu čelí zkouškám charakteru, které souvisejí s vězeňským prostředím a jeho zákony. Oba herci mají trochu úsporný styl v herectví, ale do prostředí vězení to sedne naprosto skvěle a o to tvrději dopadají dějové zvraty, které jsou dostatečně syrové, ale přesto civilní a nijak okázalé.

ČAS

Za poslední měsíce rozhodně to nejlepší, co můžete na HBO vidět. Série, která je založena na skvělém vykreslení a vypointování situace, výborně napsaném scénáři a dialozích. Příběh o morálce v prostředí, kde se morálka nenosí. Tři kapitoly o vnitřních pochodech člověka v situaci, kdy padne na dno. Současně také sonda do britského vězeňského systému. Vina a trest. Prostředí, kdy často nemáte na výběr. Přemýšlím, kdy jsem naposledy viděl tak dobře napsaný film z odtažitého vězeňského prostředí, jenž si vás během chvíle připoutá a ještě dlouho po titulcích přemýšlíte nejen nad jeho postavami, ale i sami nad sebou.

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Dobře napsaný seriál z odtažitého vězeňského prostředí, jenž si vás během chvíle připoutá a ještě dlouho po titulcích budete přemýšlet nejen nad jeho postavami, ale i sami nad sebou.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Velká Británie, 2021, 2 h 36 min (Minutáž: 51–53 min)
Režie: Lewis Arnold
Scénář: Jimmy McGovern
Kamera: Mark Wolf
Hudba: Sarah Warne
Hrají: Sean Bean, Stephen Graham, David Calder, Siobhan Finneran, Natalie Gavin, Kevin Harvey, Sue Johnston, Nadine Marshall, James Nelson-Joyce, Tina Louise Owens, Hannah Walters, Philip Barantini, Jonathan Harden, Jack McMullen (méně)
Produkce: Simon Maloney
Střih: Sacha Szwarc
Scénografie: Anna Higginson
Kostýmy: John Dunn