ALBOVÁ NADÍLKA - #07/22

ALBOVÁ NADÍLKA - #07/22

ALBOVÁ NADÍLKA - #07/22

ALBOVÁ NADÍLKA - #07/22

Prázdninové měsíce roku 2022 se rozhodně nestaly nějakou okurkovou sezónou. Vyšlo hojně slušných desek, srpnové smršti (třeba SOILWORK, NORMA JEAN, MACHINE HEAD nebo SIGH) už byly věnovány články ALBOVÁ NADÍLKA - #01/22, ALBOVÁ NADÍLKA - #02/22 a ALBOVÁ NADÍLKA - #03/22. Samostatnou recenzi dostali například AMON AMARTH - The Great Heathen Army nebo OCEANS OF SLUMBER - Starlight And Ash. Přesto zbylo ještě na další souhrn, ve kterém si dovolím doplnit zajímavé počiny z července a srpna 2022.

CONJURER – Pathós
SIKASA - Matter Earth
WAKE - Thought Form Descent
PSYCROPTIC - Divine Council
ROYAL CODA - To Only A Few At First
THE SLOW LIGHT - Liminal

CONJURER – PathósCONJURER – Pathós

Na svém druhém albu britové CONJURER pěkně okořenili a podusili sludge metalový základ, který již na prvotině "Mire" nezněl vůbec špatně. "Pathós" je do značné míry podobné debutu, jen se trochu prohloubila ona temná bažina těžkých riffů, přibylo tempa i živelnosti, takže se dostáváme občas do poloh blízkých doomem načichlým GOJIRA. K tomu přispělo ostřejší riffování i výraznější zvuková stránka. Sludge metalová špína se tak posunula do postmetalové prostornosti a kompozice nabraly více hudebních barev. Místy vyplave mohutná síla připomínající staré ISIS nebo těžkopádná nervozita CULT OF LUNA. Ano, není to nejoriginálnější forma, ale živelnost, zuřivé katarze i svíravá ponurost tomu dává dostatek autentičnosti, aby se "Pathós" dal řadit mezi povedená stylová alba.

Nuclear Blast / 1. července 2022

SIKASA - Matter EarthSIKASA - Matter Earth

Progresivita může mít mnoho podob, Chorvaté SIKASA sází na majestátní melodičnost okořeněnou působivou produkcí a rozvojem aranží. Přesvědčivá instrumentace se obejde bez exhibicí a soustředění se na melancholii a emotivní citovost až neuvěřitelně funguje. Skupina šikovně balancuje mezi melodickou rockovou přívětivostí a potemnělou ponurostí doprovázenou tuhým metalovým soundem. Občasná uvolněná akustická poloha připomene OPETH, rychle ale odplave jinam a kombinuje a míchá s bravurní šikovností. A aby to nebylo málo pestré, vše doplňují výpady saxofonu, křídlovky nebo klarinetu. Plavba na vodách majestátních skladeb zabrousí i do orientálních motivů, aby se album překlopilo do posledních dvou skladeb částečně v chorvatštině, kde logicky postoupíme i do trochy folklórních inspirací a Matka země tak dostane zřejmou myšlenkovou pointu. Bravurní debut, který se ke mě dostal náhodně a jsem za to hodně vděčný.

Self-released / 5. července 2022

WAKE - Thought Form DescentWAKE - Thought Form Descent

Zdá se, že Kanaďané WAKE odkráčeli od své grindcore minulosti dosti daleko a jejich cesta postupného zdokonalování a obohacování projevu se na šestém albu "Thought Form Descent" dotýká prozatímního vrcholu. A přestože brutalita grindových kořenů se občas prodere na povrch, hlavní devizou současné tváře skupiny je valivý i ostrý death metal sklouzávající místy až do doomové ponurosti, jinde okořeněný melodickými vrstvami i odlehčenou hravostí. Celkem bohatý výrazový mix ale neztrácí energii a drží perfektně pohromadě, čemuž napomáhá soustředěná snaha držet nálady skladeb. Hutně rezonující i trhající riffy fungují a valivá lavina je až podivně svěží i díky šikovně poschovávaným vrstvám v pozadí, kde se skrývají i snad elektronické zvuky či jemné vokální chóry. WAKE dokázali udělat další krok vpřed a stvořili své nejpestřejší i nejemotivnější album.

Metal Blade / 22. července 2022

PSYCROPTIC - Divine CouncilPSYCROPTIC - Divine Council

Tasmánští čerti PSYCROPTIC na svém osmém albu a po více jak dvaceti letech existence nic neztratili ze své divokosti a živelnosti. Stále si zachovávají svérázný rukopis a přestože jsou jejich alba odlišitelná, vždy je spolehnutí na jejich šikovnost v technickém provedení. Dokáží umně skloubit tradiční prvky death metalového ranku s dostatkem invence a progrese, v jejich hudbě jde nalézt konzervativní riffování stejně jako neotřelé motivy nebo svérázné odchylky. Příjemně to podupává a jinde nervně zaskřípe, takže žádná nuda. "Divine Council" je ale přece jen v něčem trochu překvapivé, často jako by se skladby vydávaly až kamsi do zběsilého thrashingu, takže třeba "Ashes of Our Empire" mi chvílemi zní jako mix zrychlených ANNIHILATOR z počátku jejich tvorby a klasiky DEATH z období "The Sound of Perseverance". Ale paradoxně to vůbec není nepatřičné, jen to dokazuje bohatost schopností, kterými PSYCROPTIC disponují. A že je to už vlastně trochu retro? Komu to vadí?

Prosthetic Records / 5. srpna 2022

ROYAL CODA - To Only A Few At FirstROYAL CODA - To Only A Few At First

ROYAL CODA si o prázdninách střihli pomyslnou bitvu se stylovými spřízněnci DANCE GAVIN DANCE. A ze souboje těchto dvou kapel z kalifornského Sacramenta vycházejí právě ROYAL CODA jako vítězi. Jejich progresivní posthardcore s prvky math rocku je přesně vyváženou směskou uječené naléhavosti, divoké nespoutanosti i citlivé procítěnosti. Proměnlivé polohy a tempa skladeb, roztěkané úlety i příjemné melodie navíc nabízí dostatek pestrosti, která právě letošnímu albu "Jackpot Juicer" od DANCE GAVIN DANCE chybí. A jelikož CIRCA SURVIVE s jejich "Two Dreams" také příliš nepřesvědčili a nemohu přijít na chuť ani comebackovému počinu velikánů THE MARS VOLTA, stává se pro mě "To Only A Few At First" pro rok 2022 vrcholem daného stylového ranku.

Blue Swan Records / 12. srpna 2022

THE SLOW LIGHT - LiminalTHE SLOW LIGHT - Liminal

Australané THE SLOW LIGHT se sice označují za prog rockovou skupinu, jejich debutové album "Liminal" je ale přes neoddiskutovatelné prog formy hlavně velmi osobitě uchopený psychedelic postrockový koncept s uvolněně hladkým vokálem. Jejich hudba je o klidném hraní si s tóny a melodiemi, o těkavém i rozvláčném nastolování emocí, které se převalují a rostou. Střídmé aranže tvoří skladby plné jemně rozjímavých nálad, které i díky vokálnímu projevu často odplouvají do poloh připomínajících ty nejmelancholičtější desky průkopníků ANATHEMA. Je to v podstatě výlet do dob již dávno minulých a pamětníkům se musí vybavit to příjemné uvolnění, které nabízela třeba deska "Alternative 4" zmíněné ANATHEMY. "Liminal" přesto není žádnou kopií, ale bravurní deskou, která cestuje od hororového napětí až k polohám připomínajícím relaxační hudbu. Ano, je to deska hodně závislá na aktuálním rozpoložení posluchače, ale při správné náladě jsem si užil i příjemné mrazení v zádech, a to už se mi delší dobu nestalo.

Self-released / 31. srpna 2022

Jednou větou:

KRUHL - Sanguine Nihilism (Self-released / 9. července 2022)
Tihle Kanaďané mastí hezky energický a technický deathmetal/deathcore. V rámci žánru slušná deska.

BEHOLD! THE MONOLITH - From the Fathomless Deep (Ripple Music / 15. července 2022)
Tuhý stoner doom metal, trochu těžkopádné, ale to k tomuhle stylu prostě patří.

ALAN PARSONS - From the New World (Frontiers Music / 15. července 2022)
Parsons opět ve svých reminiscencích na floydovské nálady, nic převratného, přesto příjemně uvolněné album.

ANTHONY GREEN - Boom. Done. (Born Losers Records / 22 července 2022)
Další sólová deska zpěváka CIRCA SURVIVE s jeho charakteristickým hlasem, který asi mnoha lidem musí lézt na nervy. Pro mě emotivní koláž, kterou si užívám.

NORTHLESS - A Path Beyond Grief (Translation Loss Records / 22 července 2022)
Američané hrnou hutný sludge metal dobarvený hezky nasranou post hardcore agresivitou. Perfektně fungující propojení žánrů.

DANCE GAVIN DANCE - Jackpot Juicer (Rise Records / 29. července 2022)
V souboji s ROYAL CODA jednoznačně prohrávají, přesto stále nevím, zda je to až tak zlé album.

BELPHEGOR - The Devils (Nuclear Blast / 29 července 2022)
Černý black death v podání těchto Rakušanů až tak moc neřeže, méně intenzivní, ale něco na tomhle pompéznějším provedení je.

KRISIUN - Mortem Solis (Century Media Records / 29. července 2022)
Brazilci opět hrnou nekompromisní death metal, už je to sice trochu ohrané, ale fanoušci zklamaní nebudou.

THE HALO EFFECT - Days Of The Lost (Nuclear Blast / 12. srpna 2022)
Švédský melodický death plně v konvencích gothenburgské staré školy od ex členů IN FLAMES a DARK TRANQUILLITY, přesně to co se od nich asi dá čekat.

CARRION VAEL - Abhorrent Obsessions (Unique Leader Records / 12. srpna 2022)
Velmi pestrá směska různých death metalových poloh od technických fines přes dostatek brutality až po příjemně melodické pasáže s trochou přesahů i do meloblack forem. Hezky živočišné.

#NovaAlba  #Conjurer  #Wake  #Sikasa  #Psycroptic  #RoyalCoda  #TheSlowLight

 1

Noisy