OZZY OSBOURNE - Patient Number 9

OZZY OSBOURNE - Patient Number 9

OZZY OSBOURNE - Patient Number 9

OZZY OSBOURNE - Patient Number 9

Třinácté řadové album Ozzyho Osbournea (jaký význam v téhle souvislosti lze přikládat faktu, že poslední album jeho mateřských BLACK SABBATH se jmenovalo „13“, co myslíte?) vychází po dvou a půl létech od jeho předchůdce „Ordinary Man“, který už sám o sobě byl něčím, s čím už asi nikdo nepočítal. S ohledem na odstup od předcházející studiové nahrávky, s ohledem na Ozzyho osobnost samotnou, její pověst, jeho věk, jeho zdravotní stav a tak vůbec.

Album tedy skutečně vypadalo, jakože je to poslední Ozzyho sbohem a šáteček, a ještě ke všemu nijak zásadní a pamatováníhodné, když se na něm jeden z nejslavnějších birminghamských rodáků zřejmě až příliš svěřil do všemožných jiných rukou, jen ne těch vlastních. Ukázkově to korunovala účast producenta Andrewa Watta, který toho v metalových poměrech (do nichž se snad Ozzy stále počítá) mnoho neznamenal a troufám si říci, že stále ani neznamená.

Ozzy Osbourne
Ale vida, neuplynula (v osbourneovském vidění světa) téměř žádná voda a letos čtyřiasedmdesátiletý umělec je tu znovu. Jako pacient číslo 9 z titulní skladby nového alba, zavřený v jakémsi ústavu pro duševně choré, kde se ho personál snaží navzdory jeho mínění přesvědčit, že je šílený. A tady se nabízí i jistá analogie – nebylo to především zpěvákovo okolí, ať už rodinné, umělecké, produkční či z vydávající společnosti, které se ho snažilo přesvědčit, že na to ještě stále má?

Protože je mi přinejmenším podivné, že Ozzy v uvedeném věku zpívá tak, jako na „Patient Number 9“. Do dalších spekulací se pouštět nehodlám, ale mám za to, že právě někde tady může začít hlodat červíček pochybností, kde že jsou kořeny tohoto alba a jaká má vlastně smysl.

Když jej totiž srovnám s již vzpomínaným „Ordinary Man“, nevidím mezi nimi nějaký zásadní rozdíl. Vlastně jde v podstatě o jakési „Ordinary Man 2.“, které se i s ohledem na to, že opakovaný vtip přestává být vtipem, jako pokračování moc nepovedlo. Znovu je totiž většinově nenápadné až unylé a o pořádném tahu na bránu si může nechat zdát jen v těch nejvlhčejších snech, jak bezpečně dokazuje třeba otravná rádiovka „One Of Those Days“ s ještě otravnějším „Hey, hey“ v refrénu. Jako kdyby se Madman (nebo jiní, co mu snad vedou vzpomínané ruce i hlasivky) snažil všem dokazovat, že je ještě stále v jeho silách nahrát zemité, ale zároveň hitové album, nicméně způsobem, který bohužel nikoho, koho by odpověď na tuhle teoretickou otázku opravdu zajímala, nemůže moc zaujmout.

Takže ano, je to nejspíš ten pravý Ozzy Osbourne (a mnozí hostující přátelé, samozřejmě), má tam zase pár slušnějších kousků, stejně jako minule (titulní věc je mezi nimi bezkonkurenčně nejsilnější, dále jistě nelze přehlédnout baladu „God Only Knows“ a dobře se pamatují i ty věci, kde zazní pořádný a pořádně nazvučený riff, jako iommiovská „No Escape From Now“, wyldeovská „Evil Shuffle“ nebo téměř na závěr „Dead And Gone“ s mrazivým problesknutím tvrdého riffu á la „No More Tears“, na který vlastně čekáte dlouhé minuty od začátku celého alba), dohromady to ale nevydá na nic víc, než na cédéčko, které si z úcty k legendě (no a nejspíš taky případně pod vlivem sběratelské posedlosti) koupíte maximálně tak za dva, tři roky, až bude k mání ve výrazné slevě. A to, nezlobte se na mě, od Ozzyho Osbournea zkrátka nechcete. 

 1

Louis

Verdikt

„Patient Number 9“ zní, jako kdyby se Ozzy Osbourne snažil všem dokazovat, že je ještě stále v jeho silách nahrát zemité, ale zároveň hitové album, ale už to tak bohužel není.    

 

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,8 / 10

Další informace

Stopáž: 61:10

www.ozzy.com

Sestava

Skladby

  1. Patient Number 9
  2. Immortal
  3. Parasite
  4. No Escape from Now
  5. One of Those Days
  6. A Thousand Shades
  7. Mr. Darkness
  8. Nothing Feels Right
  9. Evil Shuffle
  10. Degradation Rules
  11. Dead and Gone
  12. God Only Knows
  13. Darkside Blues

Diskografie

Patient Number 9 (2022)
Ordinary Man (2020)
Scream (2010)
Black Rain (2007)
Under Cover (2005)
Prince of Darkness (2005)
The Essential Ozzy Osbourne (2003)
Live At Budokan (2002)
Down To Earth (2001)
Ozzman´s Commeth (kompilace) (1997)
Ozzmosis (1995)
Live And Loud (live) (1993)
No More Tears (1991)
Just Say Ozzy (live) (1990)
No Rest For The Wicked (1988)
Tribute To Randy Rhodes (compilation) (1987)
The Ultimate Sin (1986)
Bark At The Moon (1983)
Speak of The Devil (1982)
Live E.P. (1982)
Diary of A Madman (1981)
Blizzard Of Ozz (1979)