PANCHRYSIA - In Obscure Depths

PANCHRYSIA - In Obscure Depths

PANCHRYSIA - In Obscure Depths

PANCHRYSIA - In Obscure Depths

PANCHRYSIAMám-li vyslovit jméno nějaké belgické kapely, na kterou si v rychlosti vzpomenu, tak mě napadají ANCIENT RITES anebo u nás hojně koncertující AGATHOCLES a to je asi tak všechno. Přijde mi, že belgická metalová scéna je co do věhlasu v zahraničí na tom dost podobně jako ta naše a tak chtě nechtě musím připusit, že jakékoliv další setkání s tvorbou pocházející ze země Vlámů se tak stává zážitkem s příchutí exotiky. PANCHRYSIA je tedy dalším vývozním artiklem s cílem alespoň částečně se přiblížit věhlasu již vzpomenutých ANCIENT RITES.

K dosáhnutí této mety však čeká na PANCHRYSII ještě značný kus cesty. Ač mi tvorba ANCIENT RITES zrovna dvakrát po chuti není, nedá se ji upřít značný kus originality a osobitosti, což už se však úplně nedá řici o obsahu tohoto kotoučku. Hoši z PANCHRYSI-e se zhlédli v dnes toliko oblíbené odnoži black metalu, takzvaném atmoblacku nebo-li atmosferickém black metalu, když jinak nedáte. Tím by však výčet výtek vůči této desce v podstatě mohl skončit a to hned z několika důvodů:


Tak za prvé - PANCHRYSIA se pustila do slepé žánrové uličky až překvapivě odvážně a bez množství zbytečných hudebních klišé a v mnoha případech dokázala naznačit, že cesta z této slepé uličky se jeví jako velice reálná. O tom, že dokonalá atmosféra se dá docílit i bez pomocí kláves, jsme se už měli možnost mnohokrát přesvědčit a PANCHRYSIA tuto pravdu jen potvrzuje.
Za druhé - jednotlivé skladby „In Obscure Depths“ i přes mnoho průhledných a lehce čitelných pasáží nepostrádají i nejeden moment překvapení v podobě vyhrávky či sólíčka a kupodivu i přes svoji poměrně značkou délku vůbec nenudí. Právě naopak! V mnoha případech jsem se velice rád nechal touto deskou strhnout! Nechybí částé změny temp, kterými jsou jednotlivé blackující sypačky hojně prokládány. Nazvučení kytar vzdáleně připomene severské modly SATYRICON anebo DARKTHRONE a to samé se dá říci i náladě jednotlivých skladeb. Neoriginalita muziky je v tomto případě více než dostatečně vykompenzovaná kvalitou jejího podání.
Za třetí - oceňuji i snahu o napsání inteligentního textu bez trapných bu-bu-bu klišé a nesmím opomenout ani nápadité vyvedení obalu a bookletu CD, které ani zdaleka nevypovídá o stylovém zaměření jeho hudebního obsahu.
Jinými slovy máme co do činění s velice zdařilou variací na mnohokrát omíláné téma s chválihodnou snahou o nabytí vlastní tváře.

Všechny uvedené faktory hovoří jasnou řečí ve prospěch této desky a troufám si vyslovit myšlenku, že tato kapela svůj potenciál na „In Obscure Depths“ pouze naznačila a s jejím dalším albem se opravdu máme na co těšit ... Pevně v to doufám!

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

PANCHRYSIA se pustila do slepé žánrové uličky až překvapivě odvážně a bez množství zbytečných hudebních klišé a v mnoha případech dokázala naznačit, že cesta z této slepé uličky se jeví jako velice reálná.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Produkce: PANCHRYSIA
Studio: Dé Studio

users.pandora.be/panchrysia

Sestava

Skladby

  1. Origin of Existence - Creation of A Mortal Spirit
  2. Spiritual Gain - Bloom Up To The Sun
  3. The Watcher - A Superior Walk
  4. Ruins
  5. The Winter Chill
  6. De Profundis Clamavi
  7. Farewell
  8. A Death's Tale
  9. Darkened Souls
  10. The Search Will Cease

Diskografie

In Obscure Depths (2002)
Exaltation (EP) (0)
Nimisque Inhumane (0)