VADER - De Profundis

VADER - De Profundis

VADER - De Profundis

VADER - De Profundis

V polovině devadesátých let byli nejlepším vývozním artiklem bohaté polské metalové scény jednoznačně VADER. Způsobila to hlavně přelomová deska „De Profundis“, která nastartovala hvězdnou kariéru Petra a spol. až do dnešní, z mého pohledu již velmi rutinní a nepříliš vzrušující podoby, obnášející silnou fanouškovskou základnu a dlouhodobý kontrakt s německým vydavatelstvím Metal Blade.

VADERTohle všechno samozřejmě kapele přeji, protože za tím vším je tvrdá dřina a spousta kvalitní muziky. Z mého pohledu se jí největší množství nachází právě na této smrtící kolekci. Ruku v ruce s vynikající a veskrze výmluvnou obálkou jsou VADER na „De Profundis“ nekompromisní metalovou úderkou zařazující se do tandemu nezapomenutelných a elitních metalových spolků. Čím se jim však podařilo vysloužit si takovouto spršku superlativů? Tak v první řadě je to strhující tempo nasazené hned první skladbou „Silent Empire“, ze kterého kapela pranic nesleví ani v průběhu dalších osmi kompozic. Téměř neexistující pauzy mezi skladbami nedávají nejmenší šanci na oddech. „De Profundis“ vás svým nesmlouvavě brutální feelingem zcela pohltí a doslova vyplivne až v jeho samém závěru.

Inspirace klasiky thrashové řezničiny je více než zřejmá a myslím, že pánové King a Hanneman, pokud tohle album slyšeli, museli mít určitě radost. Některé riffy, kvílivá a zdánlivě zmatečná sóla a rytmické postupy až příliš nápadně připomínají SLAYER, což ovšem v tomto případě není nikterak na škodu, protože VADER, ač velmi silně inspirovaní, dokázali se zapůjčeným studijním materiálem naložit po svém. To obnáší brutálnější zvuk a výraznou infiltraci death metalu, což platí i o Peterově vokálu, zběsilejší tempa a oproti thrashovým nestorům vůbec celkově mnohem údernější provedení jejich muziky. Pochopitelně na tomto faktu má zásluhu i výtečná produkce, které se ani z dnešního pohledu nedá absolutně nic vytknout. Hlavně Docentova bicí – mimochodem na této desce se skutečně překonává a chrlí jedno nelidské tempo za druhým – znějí jako přesná a smrtící dávka ze samopalu. Mám-li se pokusit o něco takového, jako je vyzvednutí některé ze skladeb, tak můj největší favorit je jednoznačně šestka „Revolt“ s geniálním přímočarým riffem a absolutně devastující rytmikou.

Nestárnoucí thrash/deathový klenot a pro mě osobně jedna z nejlepších metalových desek. Vždy mě dokáže strhnout a upoutat a vždy zcela propadám jejímu kouzlu. Energie a zápal, s jakou se do její tvorby VADER vrhli, se už, přestože kapela stvořila i další výtečné desky, těmto Polákům překonat nepodařilo.

PS: Tuto recenzi bych rád věnoval památce dlouholetého bicmena VADER Krzysztofa "Doc" Raczkowského, který nás loni v srpnu tak nečekaně a předčasně opustil.

 64

Dalas

Verdikt

Thrash/deathová klasika. Výtečné skloubení thrashové divokosti a deathové brutality do maximálně organického a válcujícího celku. "De Profundis" má obrovskou moc i po letech. Mistrovské dílo!

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
9,1 / 10

Další informace

Stopáž: 33:53

Produkce: VADER & Adam Toczko
Studio: Modern Sound, Gdynia (POL)

www.vader.pl

Sestava

Skladby

  1. Silent Empire
  2. An Act Of Darkness
  3. Blood Of Kingu
  4. Incarnation
  5. Sothis
  6. Revolt
  7. Of Moon, Blood, Dream And Me
  8. Vision And The Voice
  9. Reborn In Flames

Diskografie

Tibi Et Igni (2014)
Welcome To The Morbid Reich (2011)
Necropolis (2009)
XXV (Best Of) (2008)
And Blood Was Shed In Warsaw (DVD) (2007)
Impressions In Blood (2006)
The Art Of War (EP) (2005)
Night Of The Apocalypse (DVD) (2005)
The Beast (2004)
Beware The Beast (EP) (2004)
Blood (EP) (2003)
More Vision & Voice (DVD) (2002)
Revelations (2002)
Reign Forever World (EP) (2001)
Litany (2000)
Live In Japan (Live) (1998)
Vision & Voice (VHS) (1998)
Kingdom (EP) (1998)
Back To The Blind (1997)
Reborn In Chaos (1997)
Future of The Past (1996)
De Profundis (1995)
An Act Of Darkness/ I.F.Y. (EP) (1995)
Sothis (EP) (1994)
The Darkest Age - Live (Live) (1993)
The Ultimate Incantation (1993)
Morbid Reich (demo) (1990)
Necrolust (demo) (1989)

Jiné pohledy

Jednoznačně nejlepší deska VADER. Dnes však Poláci za tímto deset let starým materiálem zaostávají nejméně o třídu. Nutno poznamenat, že při své současné formě se ke kvalitě „De Profundis“ přiblíží jen velmi těžko. Jedna z kapel, která si svůj vrchol odbyla již dávno v minulosti a dnes se věnuje pouze bezkrevnému vyvařování slávy let minulých. Pokud tedy mluvíme o VADER, mluvíme o „De Profundis“ nebo o „Black To The Blind“.
Reaper | 25. února 2006

 

Jedno z mála death metalových alb, které mě oslovovalo a stále oslovuje. Brilantně zvládnutá brutalita, tempo, nasazení, atmosféra. We still await silent empire.
Marigold | 24. února 2006