FALLUJAH - The Flesh Prevails

FALLUJAH - The Flesh Prevails

FALLUJAH - The Flesh Prevails

FALLUJAH - The Flesh Prevails

Deska, o které se v současnosti opravdu intenzivně hovoří. Co více si američtí FALLUJAH mohou jen přát? Kapela pocházející z kdysi tak proslavené zátoky Bay Area jakoby symbolizovala vše, kam se dokázala metalová muzika posunout od dob, kdy o generaci mladší hudebníci z této oblasti definovali standardy jistého metalového žánru. Dnes už jsou z této slávy jen odlesky a nezdá se, že by tento energický kvintet na ní na své cestě na vrchol hodlal nějak příliš participovat.

K tomu má jiné prostředky, mezi něž se jednoznačně zařadí jeho druhá řadová nahrávka. Tato představuje z hlediska recenzenta skutečný oříšek. Ono totiž není příliš těžké hned od prvního poslechu podlehnout bezbřehému nadšení. Verva, s jakou se do vás tito modernizující brutalisté pustí, je vskutku nakažlivá. Vše tady sedí do posledního puntíku. Košatá aranžmá, velkolepá produkce, masivní sound, bicí, které z vás vymlátí duši, v prvních několika skladbách doslova vražedné tempo a taková erupce nápadů, že z toho jde hlava kolem.

FALLUJAH

Zkušenost však velí k maximální ostražitosti. Skutečně se FALLUJAH povedlo na „Flesh Prevails“ najít jejich šťastnou hvězdu, jež jim osvítila tvůrčího ducha natolik, že z toho vzniklo dokonalé album? Nejsou všechny ty kudrlinky na pozadí, nadpozemská atmosféra, ve které se posluchač moc rád nechá utopit, zdrcující energie a všechna ostatní pozitiva jen pozlátkem, naleštěnou fasádou, do které stačí jen trochu šťouchnout, aby se svalila na zem a vy pak vzápětí dojdete k poznání, že za ní je jen pustá savana, prázdnota? Není vše vryté do drážek této kolekce až příliš krásné na to, aby to byla pravda?

I kdyby si případný skeptik stokrát říkal, že „The Flesh Prevails“ je především šikovně seskládaná mozaika současného metalu, musí na druhou stranu uznat ohromný pokrok, který skupina od svého vzniku v roce 2009 dokázala učinit. Její druhé řadové album zní skutečně mocně, sebevědomě a bez falešné pokory. Tito mladíci se totiž chtějí prezentovat jako vyspělá kapela, jež má energie na rozdávání. A to se jim především v neskutečně nabité první polovině alba daří více než dobře.

Sotva dozní úvodní, spíše seznamovací tóny ze „Starlit Path“, do popředí už se mocně tlačí monolitický zvuk kytar a monumentální bicí, mezi něž se hbitě vklíní i brutální vokál Alexe Hofmanna. Nátlak a bleskurychlá přepadovka nic netušícího posluchače se jen v minimu případech mine účinkem. FALLUJAH v úvodním kvartetu skladeb nabízí doslova vše, co by měla moderní a brutální nahrávka s progresivními sklony nabízet. Změny temp, žonglování s náladami, masivní kytarové erupce, které zvolní v nečekaných kosmických poloakustických výletech a v případě neslýchaného dvojbloku „The Night Reveals“ a „The Flesh Prevails“ i zdrcující refrén, jež byste u takovéhoto druhu muziky čekali jen ztěží.

FALLUJAH

Nastolené vražedné tempo nemůže vydržet ani jedna ze zůčastněných stran, a tak postupně silněji sešlapávaná brzda brutality dává netušený prostor pro nový rozměr tvorby FALLUJAH. Experimenty a zvolňující mezihry, či rovnou celé skladby, jako je například elektronikou dýchající „Alone With You“, jejíž ženský vokál tvoří malou ale výraznou hráz proti všudypřítomné hrubosti a odlidštěnosti. Ta zároveň jakoby symbolicky spálila veškeré mosty za ještě před pár minutami naprosto nesmlouvavě agresivními skladbami a nechala do tohoto hájemství vniknout ještě více naládotvornosti a psychedelie.

Čistá zhudebnělá radost „Allure“ předvádí v plné parádě instrumentálně i kompozičně nesmírně dobře naladěnou kapelu. Ta se sice hned v následující „Sapphire“ trochu navrací k rejdům z úvodu alba, ale zároveň se ještě více vzdaluje od zemského orbitu, aby prozkoumala nekonečná zákoutí temného vesmíru. Na ta si však zřejmě budeme muset počkat s další nahrávkou, neboť tato recenzovaná končí přesně v momentě, kdy všechny její trumfy kulminují. Není pochyb o tom, že i to je součástí plánů této ambiciózní a perfekcionistické skupiny.

Američané na svém druhém albu dokázali vskutku účelným způsobem načerpat a přetavit vlivy svých oblíbenců a vzorů zároveň a přidat k tomu nemalou dávku tvůrčího ducha. I navzdory tomu, že jsem osobně pro toto dílo zahořel nadšením, přeci jen v něm stále někde v hloubi cítím jistý kalkul a nedokážu si odpovědět na otázku, jestli je to jen proto, že jsou FALLUJAH prostě jen tak výteční učedníci, měnící se postupně v přednášející a časem i (bohužel?) v profesory anebo jsou zároveň i velmi zdatní obchodníci. A vůbec, není to vlastně v tuto chvíli úplně jedno?

 69

Dalas

Verdikt

Moderní technický death metal vysoké kvality. Klíšé o zvědavosti, s čím daná kapela příjde příště je v tomto případě nesmírně aktuální!

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
8,3 / 10
Čtenáři
7,5 / 10

Další informace

Produkce: Zach Ohren
Studio: Sharkbite Studios in Oakland (USA)

www.facebook.com/fallujahofficial

Sestava

Skladby

  1. Starlit Path
  2. Carved From Stone
  3. The Night Reveals
  4. The Flesh Prevails
  5. Levitation
  6. Alone With You
  7. Allure
  8. Sapphire
  9. Chemical Cave

Diskografie

Empyrean (2022)
Undying Light (2019)
Dreamless (2016)
The Flesh Prevails (2014)
Nomadic (EP) (2013)
The Harvest Wombs (2011)
Leper Colony (EP) (2009)

Jiné pohledy

8 / 10
Suverénní technický death metal s epickým měřítkem a barvitou paletou atmosféry. Je radost sledovat tyhle mladé bandy, pro které se metal spíše než záležitostí dodržování tradic stává svobodným polem realizace vlastních vizí. FALLUJAH rozhodně nedělá San Franciscu jako městu metalu žádnou ostudu, naopak, "The Flesh Prevails" ukazuje cestu, jak jeho slávu uchovat i pro generace budoucí...
Marigold | 21. srpna 2014

 

8,5 / 10
Když jsem tuto nahrávku slyšel poprvé měl jsem pocit, že poslouchám staré ostřílené metalové kozly, jaké bylo mé překvapení, že místo kozlů to jsou spíše kůzlátka. Aktuální deska vlastně jen potvrzuje formu, kterou dvou demech dvou EPčkách a jednom albu, které dokázali do světa vychrlit od roku 2009. Svěží technický death metal v té nejlepší možné kvalitě překvapuje hlavně silnou melodikou v kytarách a jednoznačně dokazuje, že vedle THE FACELESS vyrostl dorost, který se s nimi může plnohodnotně měřit.
RIP | 20. srpna 2014