Tomáš Mládek - Alespoň nás ruinuje to, co nás baví (1.část)

Tomáš Mládek - Alespoň nás ruinuje to, co nás baví (1.část)

Tomáš Mládek - Alespoň nás ruinuje to, co nás baví (1.část)

Tomáš Mládek - Alespoň nás ruinuje to, co nás baví (1.část)

Řvoun v kapele FLOWERS FOR WHORES a REPELENT SS, hardcorový grizzly, straight edge, pořadatel koncertů pod hlavičkou Two Shovels Events, vydavatel většinou vinylových desek, pódiový technik, řidič dodávek mnoha světových, nejen, metalových kapel a zásadový chlapík, který si dokáže razantně stát za svým. První část rozhovoru věnovaná labelu Damage Done records, koncertu k deseti letům fungování i chystanému projektu Tomáše a členů kapely NARROWS…

Chtěl jsem si na začátku povídat hlavně o Tvém labelu Damage Done Records a tak jsem se chtěl dnes chvíli probírat tím, co jste všechno vydali…. Když jsem se podíval na web, zjistil jsem, že stěhujete distribuci k Day After Records, co to?

Především se zbavujeme distra, který sme byli doteď schopný nabízet pouze na koncertech a chceme se plně soustředit na naše releasy. Je rok 2015, čas ubíhá o hodně rychleji a chceme naší práci rozložit trochu efektivněji. Day After je velká distribuce a Míra ví, co dělá. Limitovaný edice a předprodeje nových releasů budeme samozřejmě nabízet sami přes renovovaný web, tak jako na koncertech.

Tedy se vlastně dle hesla “ruinuje nás to, co nás baví”, zbavujete té části, která vás moc nebaví. Chápu to dobře?

Spíš se zbavujeme koule, která nás a naše skladový kapacity, tíží už delší dobu. Navíc; trochu měníme koncept a v blízký budoucnosti se budeme víc soustředit na domácí scénu.

Tomáš Mládek

Souvisí s tím i výběr českých a slovenských kapel, který je teď na spadnutí pod hlavičkou DDR? Jak jste vlastně kapely vybírali, jdou to všechno kamarádi a známí?

Jenom z části. Já miluju kompilace. Miloval jsem je vždycky a ačkoliv se u nás kompilace čas od času objeví, nikdy mě neuspokojily ať už provedením nebo selekcí kapel. Tak jsme se rozhodli, že si jednu poskládáme sami. Po roce a půl se povedlo a za pár dní budeme mít desku v rukách. Původně mělo jít o 2xLP s 22 kapelama, ale ve finále sme skončili na jednom 12” se 14-ti kapelama a i to byl nadlidskej výkon a test trpělivosti na všech stranách. Jedná se primárně o naše známé nebo spřízněné kapely tak i o pár novějších kapel, který nám byly doporučený.

Proč se počet kapel zredukoval téměř na polovinu?

Kapely se “zredukovaly” samy. Napsal jsem 22 kapelám a 14 aktivně reagovalo. Pro ten zbytek to asi nebylo zajímavý nebo to nebraly vážně. Naopak tu byly i kapely, který na kompilaci chtěly bejt, ale nás neoslovovaly hudebně nebo názorově.

A mrzí tě některá konkrétní kapela, kterou jsi chtěl na kompilaci mít a nakonec nebude?

Mrzí, ale jména si nechám pro sebe. Třeba to vyjde příště.

Tomáš Mládek

Chápu, že na to se ptá asi každý, ale nedá mi to - co chystáte dál? Zaslechl jsem něco o THIS RUIN, tvé kapele FFW nebo projektu pojmenovaném SS WARHEAD, kde bys měl zpívat…

Momentálně můžu potvrdit akorát SS WARHEAD 7”, kterej je nahranej, zmixovanej a zmasterovanej. To by měl bejt podzim. Nějak nám stagnuje 7” Hanba, kterej měl bejt přípravkou druhou na velkou desku. FFW měli o víkendu zkoušku a moc jim to nešlo - tam to bude běh na delší trať. A asi můžu říct poprvé na média, že na podzim vydáme desku OiOiPiratoi.

Vraťme se k SS WARHEAD, kde jsi společnš se členy NARROWS. Je to pouze projekt anebo regulérní kapela? Bude se i koncertovat?

SS WARHEAD je projekt, kde sme chtěli natočit z legrace singl a vydat ho. Psal mi ale Sam Stothers (bubeník), že s Jasonem Craigem (kytara) chtěj dělat nový songy, tak uvidíme. Veškerý nápady padaj z hodiny na hodinu. Nejsem schopnej říct, co se opravdu stane a co ne.

Jak nápad vydat v této sestavě a pod tímto jménem singl a vydat ho vlastně vznikl?

Před posledním evropským turné Narrows mi psal Rob Moran a oznámil mi, že spolu máme kapelu. Řekl mi: “přiletíme o dva dny dřív, zabookuj studio, máme nápady na 3-4 songy.” A tak jsem to udělal. Název vymyslel Rob. Ve studiu jsme stříleli od boku, jak pojmenovat tenhle jam a Rob jen tak řekl SS Warhead. Do jednoho jsme souhlasili.

Kde jsi tak rychle studio zabookoval a kdo to ve výsledku nahrával?

Domluvil jsem se s Kuřetem a nahrávali sme v Professional Sound studiu. Byl to víkend tuším.

Tomáš Mládek

Tak trochu jsem tipoval, že to bude Kuře. Vždycky mě zajímalo, jak se právě tento metalový veterán dostal na Sedmičku a zvučení punk/hardcorových koncertů. Znáš jeho příběh?

Tak to nevim. Zvučí tam od nepaměti.

Škoda… Pojďme dál. Jak to vlastně vypadá s tvojí druhou “SS” kapelou, tedy REPELENT SS. Bude se něco seriozního natáčet nebo zůstanete jen u nejdivočejších koncertů, který jsou u nás k vidění?

Natočenej je materiál na 12” - 7 novejch songů. Ke třem jsou už i vokály. Plán je vydat 12” s novejma songama na straně A a na béčku bude zremasterovaný demo Dva tisíce Třinec. Novej materiál jsou víc songy než záseky a texty jsou tradičně skandál.

Tomáš Mládek

Tento rok DDR slaví deset let. Jde za těch deset vyzvednou jednu vydanou desku, ke které máš nějaký speciální vztah?

To je těžká otázka. Nejradši mám asi Another Rome Falls od FFW. Je to pro mě 100% release. Mám rád krátký releasy a v tomhle 7” se potkaly všechny tuné FFW, zážitky, skvělej artwork od Joshuy Belangera a 2 songy, který hrajeme vždycky. Je to čistá energie. Mohl bych vybrat cokoliv jinýho z naší diskografie, ale chyběl by tam fakt, že máme absolutní kontrolu nad tím, co děláme a toho si vážím nejvíc.

Když jsme u těch artworků… K deseti letům si nadělíte dojkoncert, který má parádní plakát s tebou a Petrem. Kdo ho dělal?

Byl to opět Joshua Andrew Belanger. Tím se kruh uzavírá nebo spíš proplouváme společně do nový fáze. Joshua je skvělej umělec, a i když sme se nikdy nepotkali osobně, funguje tam určitý energetický pouto.

Tomáš Mládek

Koncerty budou na nakonec Sedmičce (opravdu jste přemýšleli, že by bylo 10 let DDR někde jinde?) a budou ho uzavírat HARMS WAY, což je v rámci hardcorové scény trochu kontroverzní kapela. Proč právě oni?

Původně jsme si hráli s myšlenkou udělat koncert v Podniku s účastí Hanby. Ta ale nemůže a přiznejme si, že to co děláme - jako label - není zrovna masová záležitost. Teď - 12 dní před koncertem - je bilance v předprodeji 0. Na facebooku je nějakejch 122 “potencionálních” návštěvníků, který předpokládám nebudou všichni v útrobách Sedmičky sledovat všechny kapely. Sedmička nám tedy připadala jako ideální prostředí, díky historii, kterou má a i díky logistickýmu hledisku, např. parkování. 2 dny, kde si příchozí můžou vybrat z různorodý škály kapel a dát si vegan burger, nakoupit desky a pokecat s kámošema a kámoškama. V čem jsou Harm´s Way kontroverzní? Nějak mi uniknul skandál okolo nich. Miluju je hudebně! Dělali jsme jim koncert už jednou s Rise And Fall a Nails.

Zaregistroval jsem vášnivé diskuse při jejich přítomnosti na Fluff festu několik let zpátky...

O tom vím, ale nezaregistroval jsem konkrétní vadu materiálu. Snad, že jsou macho? Kdo určuje, co je macho a co ne? To, že zpěvák je kulturista dělá kapelu macho? To, že občas zpívá v Balaclavě? To je stejný jako říct, že Náplavka je hipsterská a zaslouží si bojkot nebo, že nepůjdu do Plevelu - do Krymský, protože jí ovládají hipíci. Pro koho jsou určujícím faktorem špatnýho vkusu Harm´s Way, ty nemusej chodit. Kapely jsme vybírali my a vybrali sme na 100% to, co nás baví. Pokud někdo nesdílí náš vkus, má pořád ještě možnost volby a na koncert nejít.

Tomáš Mládek

Pokud to bude alespoň trochu možné, já tam budu. A potvrzuji, že na tom Fluffu byli HARM’S WAY skvělí a vidět je živě rozhodně stojí za to. Když u jsi zmínil ta místa jako Náplavka nebo Plevel, pojďme na chvilku mluvit i o místech v Praze. Poslední dobou si v souvislosti s Cibulkou a Klinikou pokládám otázku, proč u nás nefunguje to, co všude okolo ano. Přidám jeden obraz a jistě ne ojedinělý, který jsem před nedávnem zažil v Německu. Po obědě přicházejí do squatu důchodci na fair trade kávu a veganský zákusky, odpoledne jsou tu vidět rodiny s dětmi, protože jsou tu workshopy pro rodiny, kde si špunti s rodiči zkouší batikovat trička a večer je koncert, před kterým se promítá lidskoprávní dokument. Podobné situace jsem viděl v Polsku, Maďarsku, Slovinsku a dalších státech. Máš nějaký názor na to, proč taková místa nejsou nikde po Čechách? V čem je v této problematice naše země jiná než Německo nebo Polsko?

... (druhá část rozhovoru zde)

 5

RIP
RIP