COCO - Když smrt, tak v Mexiku. Nejlepší podsvětí na světě!

COCO - Když smrt, tak v Mexiku. Nejlepší podsvětí na světě!

COCO - Když smrt, tak v Mexiku. Nejlepší podsvětí na světě!

COCO - Když smrt, tak v Mexiku. Nejlepší podsvětí na světě!

Po dlouhé době na kresleném filmu v kině. Přemýšlím, kdy jsem naposledy viděl tolik spokojených dětí a tolik ubrečených maminek a občas i otců s vlhkýma očima. COCO beze zbytku dokonale splňuje  představu rodinného filmu. Vypadá skvěle, nemá úplně triviální děj, ukrývá v sobě určité poselství a navrch vás nechá nakouknout pod pokličku zásadního mexického kulturního svátku. Co víc si od Pixarovky přát?

COCO

Hlavním hrdinou je asi dvanáctiletý klučina Miguel. Jeho rodina šije boty a nesnáší hudbu. Hudba je tabu. Nikdo navíc nemluví o záhadném Miguelově prapradědečkovi, který je na rodiné fotografii s odtrhnutým obličejem. Zato s kytarou. A tady je kámen úrazu. Miguel má velký sen. Hrát na kytaru a zpívat. To je jen malý nástin počátku děje, více prozrazovat nebudu, protože právě v celkem zajímavém vyprávění, které s sebou nese několik velmi zajímavých zvratů, je COCO zajímavý.

Poodhalím snad jen to, že podstatnou část času pobývá Miguel v mexické zemi mrtvých. V tomto ohledu mně všechno připomíná hru Grim Fandago, se kterou jsem se setkal zhruba před dvaceti lety.

COCO

Případně asi čtyři roky starý film The Book of Life (vřele doporučuji), který jsem si díky COCO pustil znovu. Oba se parádně doplňují v tom, jak popisují fungování říše mrtvých a její pravidla. Proč na to upozorňuji? Mexická říše mrtvých hraje ve filmu velmi podstatnou roli. Alespoň já opět pojal velkou touhu podívat se do Mexika právě na svátek Dia dos Mortos na počátku listopadu.

Mexické „dušičky“ jsou v ledasčem jiné, než ty naše. Hýří barvami, veselou atmosférou, legendami a rodinným vzpomínáním na ty, co nás opustili. Právě kolem principů tohoto svátku se všechno točí a přiznám se, že mě v hlavě Grim Fandago neustále cirkulovalo i proto, že by mě hodně bavilo v rámci nějaké hry opět prozkoumávat svět plný barev a koster. Tentokrátu však s opravdu kouzelnou vizualitou, kterou Pixar celému světu vdechl.

COCO

Pokud se odtrhneme od pestrých exotických kulis filmu, které budou fungovat hlavně na děti, tak tu máme vyzrále vyprávěnou zápletku, která v několika chvílích překvapí. Po snímku V Hlavě rozhodně nejlepší film od Pixaru v jeho Disneyovské éře.

COCO

 5

RIP
RIP

Verdikt

Skvěle vyprávěný a nádherně vypadající biják z neotřelého prostředí. Po V hlavě asi nejlepší pixarovka disneyovské éry.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

USA, 2017, 105 min

Režie: Lee Unkrich, Adrian Molina
Scénář: Adrian Molina, Matthew Aldrich
Kamera: Matt Aspbury
Hudba: Michael Giacchino
Hrají: Anthony Gonzalez, Alanna Ubach, Benjamin Bratt, Gael García Bernal, Edward James Olmos, Gabriel Iglesias, Jaime Camil, Cheech Marin, Alfonso Arau, Lombardo Boyar, Sofía Espinosa, Renee Victor, Selene Luna