VICTIMS - The Horse and Sparrow Theory

VICTIMS - The Horse and Sparrow Theory

VICTIMS - The Horse and Sparrow Theory

VICTIMS - The Horse and Sparrow Theory

Píše se rok 97 a ve švédském městečku Nyköping zakládají čtyři kamarádi kapelu. Jejich první dlouhohrající deska vychází o čtyři roky později, ale už tehdy, přes některé dětské nemoce působí velký zájem. Celé album definuje jeho nesmlouvavost v jejich křížení metalu a punku, průraznost, rychlost a hrubost. O rok později po vydání debutu se přidává Jon Lindqvist, který v té době ještě hobluje v grindcorové legendě zvané NASUM. V tu chvíli je zaděláno na kapelu, která se stane jednou z vlajkových lodí severského hardcoru.

VICTIMS

Od těchto dřevních dob se mnoho změnilo. VICTIMS už nehrají jen na rychlost a hrubost. Ba naopak, nejsilnější skladbou na tomto albu je pro mě „We Fail“. Šest a půl minuty dlouhá skladba, která kombinuje nervózní brnkání, dunivé valivé nástupy s plnými kytarami a monolog generála Stephena Chesneyho, který pojednává o tom, jak se armáda dívá na změnu klimatu, migraci a třenice mezi národy a zeměmi. Skvěle zaranžovaná a politicky velmi výmluvná skladba, která má obrovskou sílu. VICTIMS velmi často dokázali s politickými tématy tnout do živého.

Ostatní skladby jsou samozřejmě syrovější a rychlejší, ale zdaleka nedosahují té zběsilosti, která byla na počátcích. Střelbu z kalacha tu a tam nahradil trochu bažinatější přístup. Z agresivity a hrubosti Švédi nepolevují, snaží se do něj nacpat více melodií, atmosféry a také hardcorové devastace. S tím souvisí i jasně profilované texty navazující na mnohdy apokalyptickou auru hudby. Aktuální deska vlastně nepřichází s ničím úplně novým. Cesta byla započata už na deskách minulých. Je to jen další díl skvěle zvládnutého řemesla. Je otázkou, jestli ona stonerová těžkost bude VICTIMS stravovat i v budoucnu, nebo se vrátí k rychlým špinavým výplachům.

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Více bláta méně punku. Nekompromisnost zůstává.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Sestava

Skladby

  1. The Horse and Sparrow Theory
  2. The Birth of Tragedy
  3. There's Blood on the Streets
  4. We Fail
  5. Fires Below
  6. The Sea and Poison
  7. Hell is Full of Good Intentions
  8. Revenge of Our Fathers

Diskografie

The Horse and Sparrow Theory (2019)
Sirens (2016)
A Dissident (2011)
Killer (2008)
Divide and Conquer (2006)
...In Blood (2004)
Neverendinglasting (2001)