NOVINKY

JON OLIVA´S PAIN v ČR

"Přestože Jon Nicholas Oliva (*22.7.1960) nepatří mezi typické rockové hvězdy uplynulých dekád, zapsal se do hudební historie nesmazatelným písmem. V Čechách jsme jej mohli zatím vidět na vlastní oči jen jednou, během pražského koncertu jeho mateřské formace SAVATAGE v KD Vltavská na podzim 1997. Nyní mají domácí fanoušci možnost porovnat Olivovu hudební dráhu i její vývoj během uplynulých let na koncertě projektu Jon Oliva´s Pain, který proběhne 8.6. v Praze na Chmelnici.

Kořeny skupiny Savatage sahají až do sedmdesátých let, kdy se bratři Jon a Chris Olivovi začali intenzivně věnovat hudbě – Chris byl v té době už poměrně zdatným kytaristou, starší Jon hrál na klavír a zpíval. Jejich první opravdovou kapelu, kterou se jim společně s přáteli povedlo v roce 1978 založit, nazvali Avatar. První koncerty proběhly začátkem 80. let na Floridě, ovšem kvůli problémům s názvem Avatar, který už dříve použila jiná kapela, spojili jména Savage a Avatar, a dali tak vzniknout poněkud podivnému názvu Savatage.

Kapela na sebe upozornila během osmdesátých let několika podařenými alby, ale vystoupit na výsluní se jim podařilo až začátkem 90. let s alby „Streets: A rock opera“ a „Edge of thorns“. Savatage na nich naplno předvedli svůj cit pro dramatickou stavbu skladeb, navíc na tehdejší dobu nezvykle podpořené zvukem Olivova klavíru. Ovšem v době největšího vzestupu kapely, na podzim 1993, tragicky zahynul při autonehodě Jonův mladší bratr Chris.

Savatage to nezlomilo, a po krátké pauze se opět v nové sestavě přihlásili o slovo pro ně zásadními alby Handful of Rain, Wake of Magellan a především dodnes vysoce ceněným opusem Dead winter dead, inspirovaným tehdejšími událostmi v bývalé Jugoslávii. Poslední CD pod hlavičkou Savatage vydal Jon Oliva v roce 2001, poté se cesty muzikantů z Floridy rozešly.

Jon Oliva´s Pain, nový projekt, který jeho zakladatel zformoval po rozpadu Savatage, navázal hudebně na to, co zdobilo i Savatage – progresivně powermetalový sound, podpořený klavírem a korunovaný Olivovým dramatickým vokálem. S novými muzikanty vydal Jon Oliva kromě debutového CD „Tage Mahal“ ještě dvě kritikou i fanoušky poměrně dobře přijatá alba – Maniacal Renderings a Global Warning.

Nejen materiál z těchto alb, ale jistě i vděčně přijaté výlety do historie Savatage (zhruba 50% setlistu) čekají na fanoušky, kteří zavítají 8.6. na Chmelnici.

Další info o koncertu,vstupenkách atd. získáte u pořádající ag.Ozzy a potkan tel. 603 531 943 e-mail: ozzyapotkan@seznam.cz.

Předprodej vstupenek též v sítích www.ticketstream.cz, www.ticketpro.cz, www.ticket-art.cz, www.ticketportal.cz Související odkazy: www.jonoliva.net, www.exitchmelnice.com"

8.6.2009 od 20:00 hod.

Praha,Exit Chmelnice,Koněvova 219

Vstupné  v předprodeji 550,-Kč

Deadmann

Zveřejněno: Úterý, 5. května 2009