NOVINKY

XIII. STOLETÍ

Kultovní XIII. století se vrací do Prahy. Tentokráte s britskou gotickou all-star formací.
V sobotu 16. března čekají Palác Akropolis gothicrockové obřady.
Představovat našincům legendu českého gotického rocku XIII. století by bylo nošením netopýrů do jeskyně. Hudba dětí noci z mystické Jihlavy očarovala za více než dvě a půl dekády existence úctyhodný počet posluchačů v Čechách i po celé Evropě (zejména v Polsku má hudba Petra Štěpána a jeho družiny velké množství oddaných příznivců).

Formace, která roku 1990 povstala na troskách postpunkových Hrdinů Nové Fronty, o sobě dala vědět již o dva roky později průlomovou deskou "Amulet" (1992), na které představila svůj šlapavý, atmosférický pohled na gothicrockový žánr. Následující studiové i živé zářezy pak působily jako jednotlivé kamínky, které postupně uvolnily obrovskou lavinu zájmu o tuto vlajkovou loď české gotické scény, nezasažené módními a mediálními vlivy doby. O to víc fanoušci zaslzeli, když si předloni přečetli zprávu o blíže neručené koncertní pauze.

Přání fans ale naštěstí nezůstalo nevyslyšeno a tak se XIII. století loni opět vrátilo na koncertní pódia v rámci Prague Gothic Treffen. Toto zapamatováníhodné vystoupení zažehlo v bratrech Štěpánových a jejich smečce nový plamen, který uhasí jen koncertování. Kapela se vydala na turné, které mimo naši republiku zasáhlo i Polsko a Slovensko. A dobrou zprávou je, že kapela bude v hraní pokračuje i letos.

Jedním z pečlivě vybíraných středobodů jarní šňůry je také návrat XIII. století do oblíbených prostor žižkovského Paláce Akropolis, který už byl svědkem několika jejich nezapomenutelných show.


XIII. století – Kníže temnoty (1992)
Fields of the Nephilim, The Eden House, Sex Gang Children, Nosferatu nebo Voices of Masada – ve všech těchto projektech hráli nebo hrají členové gothicrockové formace Red Sun Revival. Tu založil roku 2007 Rob Leydon původně jako studiový projekt, ale postupné přibrání basáka Panose Theodoropoulose a houslistky Christiny Emery jej proměnilo v regulérní kapelu.

Zásadním bodem pro formaci byl příchod bubeníka Simona Rippina, jehož jméno bude fajnšmekrům nejspíš povědomé, neboť tloukl do škopků u takových es, jakými jsou The Last Dance, The Eden House, NFD a hlavně u kultovních Fields of the Nephilim a u Carlova levobočka Nefilim. Tomu se říká „gotické CVčko“!

Ostatně debutová deska „Running from the Dawn“ z roku 2012 zní přesně podle nejtradičnějších vzorců britského gothic rocku a právě fandu „Nephs“ určitě neurazí. Originálním prvkem v klasickém soundu jsou potom Christininy housle a některé vzdušné kytarové motivy, které místo deprese dokážou navodit příjemnou a povznesenou náladu. Druhé a prozatím poslední album kapela nazvala „Identities“.

Red Sun Revival už během koncertování projeli slušný lán světa, ale v Čechách se ukážou vůbec poprvé 16. března jako speciální host show legendárního XIII. století. A tady žádný fanda gothic rocku prostě nemůže chybět, protože takhle žánrově čistých koncertů za rok příliš mnoho neužije. Prokažte svou temnou identitu v Akropoli a přijďte podpořit tuzemské průkopníky žánru i ryzího zástupce britské gothicrockové školy!

A pozor! Vzhledem k policejní hodině Paláce Akropolis první kapela začíná už 19:15!

Red Sun Revival – Mistakes
XIII. STOLETÍ, RED SUN REVIVAL (UK)
sobota 16. března 2019 (pozor, první kapela začíná už v 19:15!)
Praha, Palác Akropolis

RIP

Zveřejněno: Středa, 13. března 2019

Poslední novinky související s XIII. STOLETÍ

XIII. STOLETÍ - Gotická legenda vydává živé album "Amulet Live 2023", jež zaznamenává unikátní příležitost z 29. ... [Čtvrtek, 9. listopadu 2023]
XIII. STOLETÍ - "XIII. STOLETÍ: „Pro speciální koncert k 30 letům vydání alba Amulet máme pro vás připravených pár dalších překvapení! ... [Pátek, 14. dubna 2023]
XIII. STOLETÍ - vydávají v těchto dnech k 30. výročí znovu debut "Amulet" v remasterované podobě na CD a LP s červeným vinylem, ... [Středa, 22. června 2022]
XIII. STOLETÍ - Kapela i s novou tváří v sestavě - Andreou Koženou u kláves - se chystá na letošní "Amulet tour", ... [Sobota, 5. února 2022]
XIII. STOLETÍ - chystá nové album! Konec letošního února strávila skupina XIII. ... [Čtvrtek, 14. března 2019]


Vyhledat XIII. STOLETÍ na webu Metalopolis