NOVINKY

BESEDA U BIGBÍTU

"Plnění hudebních snů jako jedno z východisek festivalu? Na letošním ročníku Besedy u Bigbítu to platí doslova. Po britských International Teachers of Pop, australských The Kill Devil Hills a reprezentativním výběru aktuální česko-slovenské scény pořadatelé festivalu právě vytáhli trumfové eso: Algiers z Atlanty. A nádavkem ještě přidávají belgické Brutus. Z programu 27. ročníku BESEDY, která proběhne 2. a 3. srpna 2019 v Tasově u Veselí nad Moravou, se rázem stal výbušný koktejl, díky němuž by festival mohl být opět vyprodán.
Po loňské Zole Jesus tak BESEDA znovu nabízí headlinera, který utáhne i festivaly podstatně větší velikosti. Algiers jsou jednou z nejvýbušnějších odpovědí na dnešní dobu a provází je pověst jedné z nejlepších koncertních kapel vůbec. Předloni vydali oceňované album The Underside of Power a v Tasově už představí i skladby z připravované třetího desky. Ačkoli se s jejich jménem nejčastěji skloňuje škatulka post-punku, v jejich hudbě se dají nalézt i stopy jižanského rapu, funku, IDM nebo gospelu.
„Celý dramaturgický tým fascinoval už čtyři roky starý eponymní debut Algiers. Od jeho vydání se kapelu do Tasova snažíme dostat a jejich letošní účastí, na které má největší zásluhu šéfka bookingu Kačka Fišer, si plníme náš další hudební sen. Blízký je nám i jejich sociálně-kritický přesah,” říká ředitel festivalu a současně jeden z dramaturgů Pavel Uretšlégr o kapele, která otevřeně kritizuje rasové předsudky či pozdní kapitalismus. Frontman Algiers Franklin James Fisher je jako působivý pastor, celou mašinérii pak pohání energický bubeník a zakládající člen kultovních Bloc Party Matt Tong. Ostatně ne náhodou si Algiers jako support vybrali i Depeche Mode.
Špičku nezávislé scény představuje i belgické post-hardcorové trio Brutus. Kapela z univerzitního města Lovaň debutovala před dvěma lety albem Burst, na které letos navázala nahrávkou Nest. Atmosférou své tvorby se Brutus přibližují až k hranicím post-metalu a účinnost jejich tvorby dále podtrhují silné melodie a výrazný vokál bubenice Stefanie Mannaerts. „Už první singl War z nové desky Brutus nás absolutně dostal. Nebylo pochyb, že takhle intenzivní muziku v Tasově prostě potřebujeme,“ dodává za dramaturgy Kač Fišer.
Lákadlem festivalu je také vycházející britská synthpopová hvězda International Teachers of Pop, která na BESEDĚ vystoupí v české premiéře. Kdo by čekal, že právě kapela pocházející z šedivého industriálního Sheffieldu bude ostatní vyučovat z toho, jak napsat chytlavý popový hit. Naopak u australských The Kill Devil Hills se návštěvníci mohou těšit na živelnou směsku country, blues a garážového rocku.
Zavedenější jména aktuální české a slovenské scény na festivalu zastoupí Floex, který dojede i s britským hudebníkem a skladatelem Tomem Hodgem, Čáry života, WWW Neurobeat, Manon Meurt, Katarzia & Pjoni, Khoiba, Subject Lost, Himalayan Dalai Lama, Isama Zing, Boris Carloff, minus123minut, Five Second to Leave nebo Muzikant Králíček. Z mladších jmen se představí například Bert & Friends, Lebanon a Luvver.
V celkovém programu 27. BESEDY se 2. a 3. srpna 2019 v Tasově u Veselí nad Moravou na třech scénách představí více než čtyřicet vystupujících. Neméně důležité jsou také ostatní programové bloky festivalu, jedenáctý ročník Soutěže písničkářů a zejména tzv. Apollónova návštěva. O potřebě a přínosech digitálního detoxu povypráví Karolína Presová, na nebezpečí dezinformací a manipulací upozorní Miloš Gregor, poetické naopak bude například vystoupení básníka Petra Hrušky.
Akce probíhá pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje Bohumila Šimka. Neslevit z dlouhodobě progresivní dramaturgické linie festivalu, zaměřujícího se na aktuálně nejzajímavější projekty z domácího hudebního a umělecké spektra, je možné také díky finanční podpoře Ministerstva kultury, Státního fondu kultury ČR a Jihomoravského kraje.

KONTAKT PRO MÉDIA: Zdeněk Neusar, tel.: 604 480 710, zdenek@besedaubigbitu.cz

AFTERMOVIE 2018: https://youtu.be/4KEZaH4lDi0

DALŠÍ INFO: besedaubigbitu.cz, facebook.com/besedaubigbitu

UDÁLOST: https://www.facebook.com/events/315460225873617/"

RIP

Zveřejněno: Čtvrtek, 2. května 2019

Poslední novinky související s BESEDA U BIGBÍTU

BESEDA U BIGBÍTU - "BESEDA zveřejnila první jména, sází na aktuální česko-slovenskou scénu a dvojici Scotch Rolex feat. ... [Čtvrtek, 27. ledna 2022]
Beseda u Bigbítu - "Divoké koncerty, ve kterých se mísí vlivy hardcoru, math-rocku, ale překvapivě také jazzu či klezmeru a dalších žánrů – takto se bez nadsázky dá mluvit o nekompromisním programu 28. ... [Čtvrtek, 17. června 2021]
Beseda u Bigbítu - BESEDA se spojila s kyjovskými Fakin Sessions a na léto připravuje plnohodnotný program 7. ... [Pondělí, 7. června 2021]
Beseda u Bigbítu - Zimní edice Besedy u Bigbítu se ruší, pořadatelé festivalu se soustředí až na létoZimní edice festivalu Beseda u Bigbítu nebude. ... [Pátek, 30. října 2020]
Beseda u Bigbítu - Beseda u Bigbítu bude mít dvoudenní zimní edici, s Katarzií, Palmou... ... [Úterý, 8. září 2020]


Vyhledat BESEDA U BIGBÍTU na webu Metalopolis