NOVINKY

BŘITVA - nominace kategorie album

České rockové ceny Břitva oznamují třetí a poslední část nominací za rok 2018, které určilo hlasování 40 takto zaměřených publicistů z několika magazínů, fanzinů a webzinů.

Veškeré nominace jsou uvedeny v abecedním pořadí.


ALBUM ROKU

Stejně jako loni dojde nejen na vyhlášení absolutního pořadí, tedy bez jakéhokoli žánrového dělení, ale také na vyhlášení vítězů čtyř žánrových kategorií.

Níže uvedené žánrové kategorie nebyly odhlasovány každá samostatně, ale byly vytvořeny pouhým rozčleněním celkového pořadí. Uvedena jsou všechna alba s alespoň 30 získanými body, z čehož pramení nestejný počet nahrávek v jednotlivých kategoriích. Ty reprezentují čtyři hlavní žánrové či možná spíše subkulturní proudy, jež jsou v Břitvě dominantní, a vzejdou z nich čtyři dílčí vítězové. Již nyní lze dodat, že tato čtyři vítězná alba z jednotlivých žánrových oblastí se současně nacházejí v první čtyřce absolutního pořadí a proto se netřeba obávat toho, že by v některém žánru byl oceněn někdo, kdo se celkově nachází někde níže.


ALBUM ROKU – ULTRAMETAL

Označení tohoto žánrového sektoru může zvláště mladším ročníkům připadat nepoužívané a tím pádem podivné, ale naopak starší generace pamětníků by s ním měla být srozuměna velmi dobře. Lze jej chápat jako souhrnné označení pro thrash, death, black a ostřejší doom, leč přiřazen k nim byl také jeden zástupce metalově laděného grindu. Volně řečeno – jde o nejrůznější chrochtaniny, chrchlaniny, zvraceniny, skřehotaniny či podobně roztomilé jevy, zpravidla se nesoucí v rychlých až vražedných tempech, ovšem až na dvě zřetelné výjimky, kdy při zachování veškeré syrovosti se předváděná tempa naopak převážně vlečou.


Antigod – W.R.A.T.H. (CD – MetalGate)
Awrizis – Dreadful Reflection (CD – MetalGate)
Et Moriemur – Epigrammata (CD/CD box – Transcending Obscurity)
Exorcizphobia – About Us Without Us (CD – Support Underground)
Kandar – Tromaville (CD – Bizarre Leprous)
Mallephyr – Womb Of Worms (CD – Murderous / Satanath)
Master's Hammer – Fascinator (LP/CD/MC – Jihosound)
Nahum – Within Destruction (CD – MetalGate)
Self-Hatred – Hlubiny (CD – Solitude)


ALBUM ROKU – ART & CROSSOVER

Také tato kategorie vychází z metalových kořenů, které však přítomným protagonistům byly příliš těsné a ti proto pocítili touhu rozlétnout se i do sfér odlišných výrazových poloh. Některým z nich svědčí křížení se vším možným, od elektroniky přes jazz až po moravský folklór, mnozí naplňují své umělecky náročnější ambice, ale vesměs všichni oproti drsným metalistům disponují mnohem větším příklonem k melodice, často přecházející až ve vyložené zklidnění.

Dark Gamballe – Hluboký nádech (CD – Redblack)
Elbe – Sudety (CD – Epidemie)
Face The Day – Stuck In The Present (LP/CD – EarmarkSounds)
Forgotten Silence – Kras (2LP – Shindy / L'Ateliére Fumoir // CD – Epidemie)
Necrocock – Křivoklátské martyrium (CD)
Silent Stream Of Godless Elegy – Smutnice (CD/CD box – Redblack)


ALBUM ROKU – HARDCORE PUNK

Snad nepřekvapuje, že i hardcorepunkové běsnění mívá celou řadu podob. Velmi často přechází ve zdánlivě volnější, ale zároveň atmosféricky drásavé emocorové pojetí, z nějž v rámci postmetalově označovaných linií není daleko do nánosů sludge, zatímco jindy může útočit ve jménu nejryzejšího, tedy subkulturně spíše hardcorově laděného grindu.

Drom – Tady bůh není! (LP – Good Night White Pride / Naše desky / Your Mother! // CD – Full Moon)
I Am Pentagon – 265 (LP – Pushteek)
Needful Things – Deception (LP – Give Praise / Psychocontrol / Rödel)
Nikander – Sekyra prohnaná kolenem (LP – Day After)
Rutka Laskier – Protiklady (LP – FFud / Happy Mutant / Pure Heart / Stoned To Death / Zegema Beach)


ALBUM ROKU – ALTERNATIVA & NOISE ROCK

Když alternativa, tak v tomto případě jen ta rocková, tedy hlavně taková, která částečně i hudebně, ale možná ještě více subkulturně vzývá ducha hardcoru a punku, nicméně činí tak méně ortodoxním a výrazově otevřenějším způsobem. Hlučný rock zde bývá základem, ale občas může přecházet do oblasti post rocku, psychedelie, shoegaze či dokonce ostřejšího blues a country.

Lyssa – Bipolar (LP – Silver Rocket)
Manon Meurt – MMXVIII (LP/CD – Minority)
Olafsonn Olaf And The Big Bad Trip – The Feathers Of Oblivion (2LP)
Povodí Ohře – Povodí Ohře (LP – Stoned To Death)
Tomáš Palucha – Čaro (LP – Day After)
Už jsme doma – Kry / Ice Floes (LP – PHR) // Kry / Floes (CD – Indies MG)

 

 

RIP

Zveřejněno: Středa, 22. května 2019