NOVINKY

Chapeau Rouge slaví 100 let

V roce 1919 se poprvé otevřely dveře do tehdejšího miniaturního salónku klubu Chapeau Rouge, kde se začal psát příběh stoleté historie legendárního prostoru uprostřed Starého města. Velkolepé narozeninové oslavy propuknou v magické datum 19. 9. 2019 a kromě bohatého hudebního programu v čele s Tata Bojs, Muchou či I Love You Honey Bunny můžeme čekat i tradiční průvod na Staroměstské náměstí, dobové koktejly nebo proměny prostor tak, jak probíhaly za posledních sto let. Vstup na narozeniny je zdarma.

Klub Chapeau Rouge funguje na stejném místě v srdci Prahy s přestávkami již od roku 1919. Od svého znovuotevření v roce 1994 uspořádal a hostoval tisíce koncertů i DJ večerů a stál u zrodu dnes již legendárních kapel české hudební scény. Málokdo však zná jeho dávnější rozmanitou historii. Může se ještě někdo pochlubit, že viděl koncert Melody Makers v roce 1929? Bouřlivé večírky do ranních hodin ve vybrané společnosti nebyly výjimkou ani začátkem minulého století. Utnula je až 2. světová válka, kdy prostory sloužily okupační armádě jako ubytovna pro letce nebo později za komunismu zase jako psychologicko-pedagogická poradna. Podrobněji návštěvníky stých oslav klubu provede historií speciálně připravená scénografie ve všech podlažích. Chcete lépe zapadnout? V Undergroundu se osvědčí kostým z prostředí ambulance, na přízemí nebudete vyčnívat v obleku šviháka mířícího do nevěstince či sestřičky ošetřující raněné válečné hrdiny. Dance floor vám ukáže klub, jak bude vypadat za dalších sto let – stříbrnou bundičku nebo neonový pásek na sebe.

Narozeninová oslava navazuje na velkolepý dramaturgický formát, který pražský klub nasadil již v minulých letech. Pomyslná linka vede od kapel Sto zvířat nebo N.O.H.A., které se v minulých letech představily v prostoru Undergroundu, po letošního headlinera podzemí, Tata Bojs. Kapela, která působí více než tři dekády na scéně a je možné ji zažít většinou na hlavních pódiích domácích festivalů, se tentokrát představí se speciálním elektro-akustickým setem a díky intimnímu prostoru i blíže k publiku, než bývá zvykem. Zahrají třeba i tu vaši písničku?
Narozeninový večer otevře psychedelickými tóny Madhouse Express a provede vás přes sny a halucinace za pomoci svých dynamických bicích a excentrického zpěvu.

 

Jako zástupce současného zvuku se představí pražská pětice I Love You Honey Bunny. Indie-rocková kapela má za sebou již několik let hraní, během kterých objela ty největší středoevropské festivaly, mezi který jsou například Colours of Ostrava nebo Sziget. Teprve minulý rok vydali své debutové album Cosmic Background Radiation, které jim shodou okolností produkovali Tomáš a Dušan Neuwerth, stojící také za alby Tata Bojs.

Nikola Muchová aka Mucha ovládne červený prostor horního baru a hned z příchodu na vás třeba vybalí svou Rudou řeku a nebo se dozvíte, co si myslí o chlapech. Kdo ví, co jí zrovna proletí hlavou a zhudební na svých kytarových strunách.

Taneční parket futuristického Dance clubu ovládne Floex se svým energickým DJ setem oscilujícím mezi technem a EDM s kapičkou atmosféry, kterou se snaží zachytit na místě.
V pozdějších hodinách na něj naváže mistr britského housu, David James Wolstencroft, známější pod jménem Trus'Me. Jeho dřívější mixování boogie, soulu a funku je jednou z příměsí jeho současné tvorby, kterou tvoří převážně osobitý house obohacený o dávku techna.
K úsvitu vás přenesou rezidentní djs, které jste mohli v klubu slyšet hrát v průběhu posledních sto let: Schwa, Thomas Tesla, Trash Gang, Abab, Akrom, Pavel Bidlo nebo Gadjo.cz.

Těšit se můžete i na dobové koktejly, tradiční průvod na Staroměstské náměstí a další překvapení v okolí klubu Chapeau Rouge. Párty jaká je jednou za sto let? Kostým na sebe, naleštit taneční střevíce a potkáme se na parketu. Čeká na vás taková atmosféra, na kterou budete ještě dlouho vzpomínat.

RIP

Zveřejněno: Středa, 11. září 2019