NOVINKY

FLOEX hraje MACHINARIUM

Floex poprvé naživo představí hudbu z Machinaria, ke kterému právě vychází remixová deska
Skladby nově zremixované Orbital, 65daysofstatic nebo C418 zahraje i s robotem Josefem
16. října 2019
Album Machinarium Remixed, na němž hudbě Tomáše Dvořáka (aka Floexe) u příležitosti 10. výročí vydání oblíbené počítačové hry Machinarium vdechli nový život Orbital, 65daysofstatic, Jim Guthrie či C418, se stal ceněnou sběratelskou raritou. Ke dni jeho vydání je již téměř celý náklad vinylu vyprodán, brzy bude k dispozici pouze v digitální podobě. Velká pozornost se nyní upíná na plánované koncerty, kde Floex vůbec poprvé ve své kariéře zahraje skladby, které ho jako soundtracky k úspěšným hrám Amanita Design proslavily daleko za hranicemi Česka. Doprovázet ho bude Sára Vondrášková a robot Josef z Machinaria. Křest alba proběhne 27. listopadu v pražském Paláci Akropolis.
Koncertní podoba vystoupení, jimiž Floex oslaví vydání alba Machinarium Remixed, zpočátku nebyla jasná. Nakonec se ustálila sestava se zpěvačkou Sárou Vondráškovou a robotickým bubeníkem Josefem. Tohle trio poprvé představí nejen živé verze některých soundtrackových skladeb, ale i nové, ještě nevydané tracky, včetně několika skladeb z celkového průřezu Floexovy tvorby. Vývoj bubeníka Josefa je výsledkem kolektivní spolupráce Dominika Jančíka (XYZ project), bubeníka Jakuba Tenglera a Adolfa Lachmana, který se na něm stejně jako na Machinariu podílí výtvarně. Jedná se o koncept, kdy bicí ovládají mechanické prvky. „Původně měl na bicí hrát Jakub Tengler, řešili jsme ale kolizi termínů s jeho kapelou Noisy Pots. Napadlo mě nahradit Kubu robotem, jenž se víceméně stane Kubovým avatarem. Jakub do robota nahraje svou vlastní hru na bicí, kterou Josef zreplikuje. Nepůjde však pouze o Josefa, který bude hrát na snare, ale o celý systém motory ovládaných mechanických prvků, které zahrají na skutečné akustické bicí,“ říká Floex.
Pilotní singl The Glasshouse with Butterfly v tanečním aranžmá od legendární britské elektronické dvojice Orbital vyšel v září. Svými remixy na desku Machinarium Remixed přispěli také německý hudebník C418 známý pro svůj návykově odpočinkový doprovod ke kultovnímu Minecraftu či britská experimentální post-rocková formace 65daysofstatic, hernímu publiku představená skrze povedený soundtrack k vesmírné odysee No Man’s Sky. Dále album obsahuje povedené remixy od kanadského songwritera Jima Guthrieho, japonského grafika a hudebníka Baiyona a britského skladatele Eda Critchleye, který zkomponoval hudbu ke hře Lumino City. Desku uzavírá domácí freak-folkové duo DVA, jejichž hudba pro hry CHUCHEL a Botanicula je oceňovaná po celém světě. „Mým nejoblíbenějším remixem z celé kolekce je Sea od C418. Posunul to do takové hodně extatické, euforické podoby, která současně ale není banální. Je docela těžké udělat pozitivní věc, která nevyzní lacině. Navíc to má skvělý drive. Těším se, až ji zahrajeme naživo,“ dodává Floex.
Album Machinarium Remixed vychází 16. října ve spolupráci s Minority Records digitálně a v limitované edici 700 ks na jantarovém 180 gramovém vinylu, z něhož zbývá posledních pár desítek kusů do vyprodání. Originální obal pro desku navrhla výtvarnice Eva Marková na základě původních ilustrací pro Machinarium od Adolfa Lachmana. Křest proběhne 27. listopadu v pražském Paláci Akropolis. Ještě předtím Floex 16. listopadu zahraje v Táboře, 19. listopadu zavítá do Českých Budějovic a následně se stejným programem vystoupí 9. prosince v Brně.
Jako hudebník a skladatel je Floex v poslední době mimořádně aktivní. Loni společně s Tomem Hodgem vydal ceněné album A Portrait of John Doe se symfonickým orchestrem a hudbu složil také ke zbrusu nové pohádkové adventuře z dílny studia Amanita Design Pilgrims (Poutníci). Pravidelně účinkuje v několika multimediálních projektech, zremixoval skladby řady respektovaných jmen světové elektronické scény a v současné době společně s Tomem Hodgem připravuje rovněž hudbu k právě natáčenému filmu Je Suis Karl německého režiséra Christiana Schwochowa.
Machinarium Remixed live
16.11. – Tábor, Noc divadel, Divadlo Oskara Nedbala
19.11. – České Budějovice, klub Velbloud
27.11. – Praha, Palác Akropolis, křest alba
9.12. – Brno, Kabinet MÚZ

Tracklist
01 The Glasshouse With Butterfly (Orbital Remix)
02 By the Wall (Jim Guthrie Remix)
03 The Prison (65daysofstatic Remix)
04 The Sea (C418 Remix)
05 Mr. Handagote (Baiyon Remix)
06 The Castle (Ed Critchley Remix)
07 Gameboy Tune (DVA Remix)
Tomáš Dvořák (Floex) je klarinetista, skladatel, producent a multimediální umělec z Prahy. Ve své tvorbě propojuje elektronickou a akustickou hudbu do svébytné atmosférické podoby. Vedle skládání hudby Tomáš též experimentuje rád nad rámec lineárních hudebních scénářů, vytváří interaktivní multimediální projekty nebo hudbu do her. Vydal dvě alba Pocustone (2001) a Zorya (2011) a také EP Gone (2014). Oba tituly získaly několik prestižních ocenění nejen v České republice (3 Ceny Anděl, Nominace na evropské ceny Qwartz, Nominace na Ceny Apollo a Vinyla). Vzrušující spolupráce Floexe s Tomem Hodgem, reprezentovaná deskou A Portrait Of John Doe (2018), vytváří jinou úroveň synergie, kde se klasická hudba a avantgardní elektronika míchá do jedinečného organického universa. Získal za něj Cenu Anděl v kategorii Alternativa a elektronika. Vedle své vlastní hudby je Floex známý svou spoluprací s Amanitou Design na soundtracku pro hry Samorost 2 (2006), Machinarium (2009), Samorost 3 (2016) a Pilgrims (2019). Právě soundtrack ke hře Machinarium byl přelomový a pomohl Tomášovi „zapsat se“ v mezinárodním kontextu. Je také autorem několika jedinečných interaktivních multimediálních instalací a představení (RGB, Crossroad, Live Score, Archifon ve spolupráci s Initi), které vytváří od roku 2002. Jeho hudba vyšla na vydavatelstvích Mercury KX (Decca Classics / Universal), Denovali, Minority Records a Quazi Delict.
Amanita Design je nezávislá herní vývojářská společnost sídlící v Praze. Známá po celém světě je pro své dobrodružné hry zdůrazňující vizuální umění, hudbu a surreálné světy. Za hry jako Machinarium, Samorost 3, Botanicula a CHUCHEL získala různá prestižní ocenění. V současné době pracují souběžně na několika nových hrách různých žánrů.

Další informace
https://amanita-design.net/

https://www.minorityrecords.com/

http://floex.cz/

https://www.facebook.com/floex.official/

https://youtu.be/GaAUYButUZE


Kontakty
Lukáš Kunce (Amanita Design): lukas@amanita-design.net , +420 737 063 527
Zdeněk Neusar (hudební média): zdenek@bumbumsatori.org, +420 604 480 710

RIP

Zveřejněno: Středa, 16. října 2019