NOVINKY

Tomáš Kočko

Všestranný TOMÁŠ KOČKO se se svým ORCHESTRem proslavil po celém světě. Stále aktuální a opět úspěšné album „Ona“ jeho specifické world music s moravskými kořeny a rockovým drivem právě vychází jako LP verze u Smile Music Records.

TOMÁŠ KOČKO je osobitý moravský písničkář, zpěvák, skladatel, úspěšný producent a badatel v oblasti původní moravské a slovanské umělecké tvorby, historie i religionistiky. Je také hercem, moderátorem, režisérem, nebo držitelem několika cen Anděl a výhercem prestižního evropského festivalu folkové a etnické hudby Etnosphere.

Když nastal covid, po více než dvaceti letech aktivního hraní, kdy na koncertech po celé Evropě jeho ORCHESTRu šířil slávu moravských hudebních tradic, musel koncertní činnost omezit. A jelikož ‚bez koncertů nejsou koláče‘, spustili na připravovanou desku crowdfunding, aby dostali signál, že to celé má smysl. „Z covidové beznaděje nás vytáhli fanoušci. Podrželi nás, díky nim jsme začali natáčet muziku na budoucí CD Ona. Z peněz, které nám poslali, dokonce zbylo i na zpěvník!,“ říká ke kampani a nekoncertní době Tomáš KOČKO.

„Ona“, která je o ženách, které žijí životy svých prabáb a matek, radují se z podobných věcí, řeší podobná dilemata, dělají podobné chyby a podobně se rovnají se životem a svým údělem a zároveň své životy předávají dál svým dcerám, vnučkám…, vyšla na Silvestra 2021. „Ona“ je o ženských archetypech ukrytých ve folklóru s rockovým nápřahem i metalovými riffy, neb ženu lze oslavit něžnými tóny flétny, ale i drsným tónem elektrické kytary.

„Ona“ se pak držela 3 měsíce v TOP 20 World Music Chart Europe, takže Tomáš u vydání alba na LP bilancuje a jásá: „LP Ona, náš první vinyl!, mi přijde jako pěkná pointa, jako dobrá tečka příběhu alba, které málem nevzniklo. Na přebalu Ona je znak trojjediné bohyně. Sláva jí a sláva našim fanouškům!“

Soubor devíti lidových písní-příběhů, jež jsou až na jednu výjimku vyprávěné ženami, 23. listopadu? vychází na formátu LP u Smile Music Records.

„Ona“ na YouTube: https://youtu.be/eWZquw26aOY?list=OLAK5uy_nF6JT6l5cr-g2bgN_Gce9c2ykuv-5rRXU
„Ona“ na Spotify: https://open.spotify.com/album/3wkHGhcvkN09Z7U2loQLKV?si=jGQJbwSaQjuteMWLGgI0uA

Tomáš Kočko & Orchestr
https://kocko.cz
https://.facebook.com/tomaskockorchestr

Smile Music Records
https://smilemusicrecords.cz
https://facebook.com/SmileMusicRecordsCZ
https://instagram.com/smilemusicrecordscz

Louis

Zveřejněno: Úterý, 29. listopadu 2022