NOVINKY

BULLET FOR MY VALENTINE, JINJER, ATREYU

BULLET FOR MY VALENTINE si na prodejnost nosičů ani nezájem fanoušků nemohou stěžovat. S dnes už předposlední úspěšnou deskou se přesunuli do arén a odjeli ty největší koncerty. 'Novou' deskou se velšský kvartet na fanoušky vrhl jak hladová hyena a aktuálním materiálem je na koncertě ve Foru Karlín zadupe do země. Obzvlášť když s nimi tour jedou ukrajinští JINJER a ATREYU ze Států!

BULLET FOR MY VALENTINE patří mezi nejpopulárnější metalcorové kapely. Po zásluze. Svými prvními deskami (debutem „The Poison” především) nadefinovali britský metalcore a hlavně k této hudbě dokázali přitáhnout nové fanoušky. Napomohli tak žánr metalcoru zpopularizovat. Ještě dnes i po více než 18 letech si pamatujeme ten ‚wow moment‘, když jsme poprvé slyšeli „Hand Of Blood” a hlavně „Scream Aim Fire”. Od té doby se BULLET FOR MY VALENTINE stali jednou z největších metalových kapel a prodali miliony alb po celém světě.

A jak to o podobně úspěšných kapel bývá, i BULLET FOR MY VALENTINE průběhem let experimentují se zvukem a dochází u nich k žánrovým přeskokům. Po tvrdším, kořeny přiznávajícím období (album „Venom”) se BFMV na desce „Gravity“ přiklonili k popovějšímu vyznění a svezli na vlně moderního zvuku elektroniky a synťáků.

Proč sakra mění zvuk? Kam tímhle míří? Takové byly každodenně opakující se otázky fanoušků, na níž má každý svou odpověď. Nazvat však „Gravity” přešlapem, by bylo mylné. Ani na ní BFMV neztratili svou tvrdost, jen na svůj sound pohlížejí jinak. Výsledkem je sice ‚stadiónový metálek’, ale explozivní kolekce s vymazlenou produkcí má aranže domyšlené a skladby skvěle napsané. A přesně takovéto desky autorům dovolují vystoupit z davu a napomáhají jim se vyvíjet, aby se pak mohli posunout dál.

A tak BULLET FOR MY VALENTINE vydali sedmé, eponymní album, které je opět odvážnou kapitolou. Se slovy „bylo na čase, abychom vydali opravdu naštvanou, agresivní heavy desku, s níž lidem, obrazně řečeno, urazíme hlavu” bylo vydáno jejich nejtvrdší a nejdivočejší album, které je opět nabito sóly, kytarovými vyhrávkami a monstrózními riffy. Forum Karlín tak čeká nespoutaná jízda, kotel dravých melodií, sól a nadupané rytmiky, které k hudbě Velšanů už tradičně patří.

 

Jako velmi speciální hosté na koncertě vystoupí ukrajinští JINJER a Američané ATREYU!

JINJER jsou díky neúnavné práci, nepřetržitému koncertování a kritikou oceňovaným nahrávkám bezpochyby jednou z nejzajímavějších kapel moderního metalu posledních let. I přesto, že kapela v čele s „andělem s ďáblem v těle“ Tatianou Shmayluk na pódiích tráví prakticky veškerý čas, dokáže se hudebně posouvat a vyvíjet, čehož důkazem je i aktuální deska „Wallflowers“.

Ta dokazuje, že JINJER nejsou náhlý záblesk stavící na své femme fatale, ale že za kapelou stojí talentovaní a kreativní muzikanti, kteří v rámci ní vytvořili mnohem vážnější album s dotaženými písněmi. Tím jejich progressive groove metal získal temnější podtón a větší hloubku, neb také reflektuje trýznivý stav dnešního světa. Vedle tvrdých pasáží jsou tu zajímavé a nevšedně se zaplétající melodie a mezi tyto těžké groovy a rytmické finesy zasazené chytlavé emotivní zpěvy, které se vám zaryjí do hlavy. JINJER jsou promyšlený a svůdný nářez, který intenzivně promlouvá vůči mladé metalové generaci.

ATREYU, pojmenovaní podle hlavní postavy z fantasy Nekonečný příběh, vznikli v jižní Kalifornii během rapmetalové exploze na přelomu století. Svůj hardcore na začátku nabourali kytarami a vokálem, jež jejich materiálu dodával výrazný metalcore nádech, ke kterému se nakonec svým současným post-hardcore výrazem a melodikou opravdu posunuli. Jako poslední na kontě po změně zpěváků mají výtečné album „Baptize“ (2021).

 

9. 2. 2023 – Praha, Forum Karlín

FB event: https://fb.me/e/2URNJKWny
Předprodej: https://ticketmaster.cz/event/40549

BULLET FROM MY VALENTINE
https://youtu.be/FqMR6ds3hwA
https://youtu.be/gEhek9yusks
https://youtu.be/G3gX2Hb6MCM
https://youtu.be/2UtK43rh5GE
https://youtu.be/dw5UETDW6cE
https://youtu.be/gqI-6xag8Mg

JINJER
https://youtu.be/SQNtGoM3FVU
https://youtu.be/KJoPIgg17U4
https://youtu.be/AiaOSGZTwtY
https://youtu.be/DYZrO7qcLhU

ATREYU
https://youtu.be/qfSljVwOsFo
https://youtu.be/MfEuvEk896E
https://youtu.be/xYq6pqlanEg

RIP

Zveřejněno: Středa, 1. února 2023