NOVINKY

ABBÉ

"Black’n’rollový Abbé na úsvitu prvního jarního dne vydal klip Sudetský drtivý styl.

Je třeba zabít Wabiho. Abbé na EP Freska Posledního Soudu zprznil Valašský drtivý styl, přidal tuhé autorské linoryty a pohyblivé obrázky Alenky Hlaváčové stříhané Martinem Gabrielem Pavlem. Premiéra klipu k Sudetskému drtivému stylu se jako každá správná poprava konala za úsvitu prvního jarního dne.

Popud k natočení videoklipu z vlastních zdrojů dal autorovi ostravský The Music Digest (20. 12. 2022). Střihové video k tracku Freska Posledního Soudu zaujalo porotce Milana Bátora (Rádio Ostravan), Dana Sywalu (ČRo Jazz) a Waghisse (Full Moon), nikoliv publikum. Black’n’rollový projekt Abbé z Broumova skončil třetí od konce. Hamerský oslovil fotografy a vizuální umělce Alenku Hlaváčovou a Martina Gabriela Pavla usazené v Hronově. Dal jim vybrat ze tří tracků a měl jediný přání: „Dodám linoryty a místo a vy šílenost.“ Kolektiv se shodl na Sudetským drtivým stylu.

Abbé naprosto svévolně naložil s dvacet let starým country od Wabiho Daňka a Miloše Dvořáčka. Nezvladatelné lyže nahradil klamný cíl, dřevorubc i a lesní kolový traktor. Srabáckou sebeironii vyměnil za chuť promluvit za všechny dezoláty, které by v Broumově podnikatel ve filantropii Jan Školník radši neviděl, až se z EU přijedou podívat na možné Evropské hlavní město kultury 2028. Natáčelo se 11. února 2023 ve stoletému domečku v Martínkovicích u Broumova. V klipu za vlky zaskakuje smečka krátkosrstých kolií, taktéž se mihne kočka Inkvizice, kterou nikdo nečekal.

EP Freska Posledního soudu Abbé vydal 29. listopadu 2022. Nese jméno gotické fresky objevené před deseti lety na faře v Broumově. Nahrávalo se ve Studiu „I“ u rodilého Broumováka „Thoma“ Frödeho (Imodium, Walkmanz) 12. listopadu 2022. Basu, míchání a finální úpravu pořešil další místní talent Martinn „Bazdesh“ Doležal (Alpha Strategy, Très, ex-MDMA a Stinka). Sbírka tří krátkých halekaček nic nepředjímá, jen krátí čas do vydání EP Hraj si a shoř naplánované na letošek."

RIP

Zveřejněno: Čtvrtek, 16. března 2023