NOVINKY

Festival BESEDA

"Festival BESEDA ohlašuje dvě třetiny programu, láká na irskou senzaci The Murder Capital

Dramaturgové třicátého ročníku festivalu BESEDA pokročili do další fáze výběru kapel a hlásí potvrzené dvě třetiny programu. Mezi nově potvrzenými položkami je irská post punková senzace The Murder Capital a britští O. Tradičně nejsilněji bude 4. a 5. srpna 2023 v Tasově u Veselí nad Moravou obsazená česká a slovenská nezávislá scéna. Dříve ohlášená jména doplnili Kalle, FDK, Mat213, Tábor, badfocus, Hothouse, Meowlau x Val, Toyota Vangelis nebo Dušan Vlk.

Headlinerem letošní BESEDY je dublinská pětice The Murder Capital, která je proslulá svými strhujícími nahrávkami i koncerty. Už po vydání debutu When I Have Fears (2019) ji deník The Irish Times označil za nejlepší rockovou skupinu roku. A nová deska Gigi's Recovery jejich kvality potvrdila.

„Neznám nikoho, kdo by uměl nespoutanou živelnost s křehkostí kombinovat tak působivě jako The Murder Capital,“ říká ředitel festivalu Pavel Uretšlégr o kapele, která je společně s kapelami Fontaines D.C., Idles a Shame řazena do nové post punkové vlny a aktuálně míří se svým novým albem na vrchol své kariéry.

Dalším potvrzeným zahraničním zástupcem na festivalu je mladé londýnské duo O. tvořené saxofonistou Josephem Henwoodem a bubenicí Tash Keary. Jejich kvality potvrzuje fakt, že si je na své evropské turné jako support vybrala jedna z nejvýraznějších kapel současné britské scény black midi. „Baví nás hledat mezi teprve vycházejícími hvězdami. Dvojice O. nás svými frenetickými koncerty okamžitě přesvědčila,“ dodává dramaturgyně festivalu Kač Fišer.

Z české a slovenské scény do Tasova kromě už ohlášených jmen přijede experimentálně popový slovenský projekt Meowlau x Val, za kterým stojí Laura Jašková a Valentina Vlková. Undergroundovou rapovou scénu ovlivněnou punkovým prostředím zastoupí prešovský hudebník Dušan Vlk, z akademické půdy naopak vycházejí performerka Kateřina Konvalinová a sochařka Erika Velická, které jako lobbyboy&saab900turbo nesmlouvavě střílí do všudypřítomného sexismu a nevlídné reality prekarizovaného života.

Syrový post punk oživený trubkou a noiseovými kytarami zahraje v Praze usazený mezinárodní projekt Hothouse, absolutní upřímnost a sebeztrapňující humor obnaží aktuální objev cen Vinyla – digitální písničkář Mat213. Rovněž ve Vinyle se svými písněmi ukutými do podoby hypnotických rockových masivů už před dvěma lety uspěla kapela Tábor.
S novým albem se na Slovácko dále chystají oceňovaní Kalle, comeback oslavující post metaloví FDK a v intimnějších vodách operující producent a multiinstrumentalista badfocus. Chybět nebude ani vynálezce elektronických hudebních nástrojů Toyota Vangelis, který ve vlastní tvorbě pod vrstvou autotunu hledá rozhraní mezi člověkem a strojem, či přednáška historičky a teoretičky umění Martiny Freitagové o spojení hudby a architektury. Ti všichni doplnili už dříve ohlášená vystoupení Coals, Bert & Friends, Bez ladu a skladu, Aiko, Berlin Manson, Nina Kohout, Dukla, Ima Teva, Nina Pixel, Orient, Protijed, Besna, Ondřeje Galušky nebo dvojice Šimanský Niesner.

Třicátý ročník BESEDY (u Bigbítu) proběhne 4. a 5. srpna 2023 v Tasově u Veselí nad Moravou. Na třech scénách se představí více než pět desítek účinkujících. Své zástupce na festival doveze i Startér Radia Wave a další umělci vystoupí v rámci ostatních programových bloků, Soutěže písničkářů a tzv. Apollónovy návštěvy.
Předprodej probíhá v sítích smsticket a Goout.

DALŠÍ INFO: https://besedaubigbitu.cz/, https://www.facebook.com/besedaubigbitu

UDÁLOST: https://www.facebook.com/events/462346495484945

AFTERMOVIE Z BESEDY 2022: https://youtu.be/8PnMbb1B4_g

KONTAKT PRO MÉDIA: Zdeněk Neusar, tel.: 604 480 710, zdenek@besedaubigbitu.cz

PRESSKIT: https://drive.google.com/drive/u/3/folders/1vczpLVubGhYdQ55_PYLg7vWmB4pDuXQ7

RIP

Zveřejněno: Úterý, 21. března 2023

Poslední novinky související s Festival BESEDA

Festival BESEDA - "Festival BESEDA vstupuje do čtvrté dekády existence a ohlašuje první čtvrtinu programu Do Tasova přijedou Island Mint, ... [Sobota, 9. prosince 2023]


Vyhledat Festival BESEDA na webu Metalopolis