Sobota
21.7.2018
Denní verze
 id
 heslo
Rok vydání
2005

Vydavatel:
Nuclear Blast Records

Stopáž:
42:40

Studio:
Dug Out Productions (Uppsala), Fascination Street Studios (Örebro)

Produkce:
Daniel Bergstrand

1. Stabbing The Drama
2. One With The Flies
3. Weapon Of Vanity
4. The Crestfallen
5. Nerve
6. Stalemate
7. Distance
8. Observation Slave
9. Fate In Motion
10. Blind Eye Halo
11. If Possible

Björn "Speed" Strid
zpěv

Peter Wichers
kytara

Ola Frenning
kytara

Ola Flink
baskytara

Sven Karlsson
klávesy

Steelbath Suicide (1998)
The Chainheart Machine (2000)
A Predator's Portrait (2001)
Natural Born Chaos (2002)
Figure Number Five (2003)
Stabbing The Drama (2005)
Sworn To A Great Divide (2007)
The Panic Broadcast (2010)

SOILWORK - Stabbing The Drama

Ono už samotné prohlášení vůdčí osobnosti Björna "Speed" Strida ohledně nového, již šestého řadového alba švédských neo-thrashových modernistů vzbuzovalo jisté rozpaky: "Nový materiál bude mixem mezi "Natural Born Chaos" a "Figure Number Five", nadšeně hlásil fanouškům z útrob Dug Out studií v Uppsale čerstvý ženáč Strid. Pokud obě alba znáte, určitě se vám do podvědomí začala vkrádat černá myšlenka o dalším připomínání věcí dávno řečených. No a právě o důsledném opakování "Stabbing The Drama" vskutku je.

To však nebylo vždy pravidlem, neboť SOILWORK (dle mého názoru nejvýraznější symbol neo-thrashové vlny ve Švédsku) platili od počátku své historie za výrazně progresivní těleso. Vzpomeňme si především na úžasný stylový přesun mezi jednoznačně nejlepšími alby jejich diskografie - "The Chainheart Machine" a přelomovým "A Predator´s Portrait". Portrét predátora se začínal vyvařovat už na následujícím opusu "Natural Born Chaos", ale především perfektní produkce s dílny Devina Townsenda ještě dokázala udržet kotouček nad hladinou průměru s poměrně velkou rezervou. Ovšem o zatím posledním zářezu s velmi trefným názvem "Figure Number Five" se dá říci snad jen to, že se jedná o suverénně nejslabší dílko Švédů, jenž zaostává za svými předchůdci o desítky koňských délek. SOILWORK se jednoduše ocitli v bludném kruhu, ze kterého nebude snadné najít východisko, ostatně nejnovější pokus "Stabbing The Drama" to jen a jen dokazuje.

Na druhou stranu účel svědčí prostředky. Proč tedy výrazně měnit osvědčený vzorec, který kapele přinesl obrovský úspěch nejen na domácím trhu, ale především za oceánem a v Zemi vycházejícího slunce? Nevidím důvod. A co víc, proč měnit osvědčený vzorec, který je v rámci stylu natolik originální? Opět není jediný důvod, vždyť jen nemyslící se může distancovat od svého úspěšného know-how. SOILWORK se za svoji tvrdou, velmi tvrdou práci jednoduše dočkali spravedlivé popularity, kterou je nyní nutno náležitě využít. V tomto ohledu je "Stabbing The Drama" jejím logickým vyústěním, je dalším pokračováním etapy nastolené vydáním "Natural Born Chaos" ale zároveň i dalším dílkem do velké skládačky jménem "Předvídatelnost". Pakliže mám přeci jen vytáhnout nějaké rozdíly oproti předešlému neslanému nemastnému počinu, byl by to především lepší zvuk a větší kontrast mezi melodickou a agresivní tváří kapely. Zpěvné refrény kypící nu-metalovými expresemi převažují i nadále (v tomto ohledu si mohou SOILWORK podat ruce s novými IN FLAMES model "Evil In A Closet" nebo "A Quiet Place"), ale jsou naštěstí plně vyváženy agresivními rozjezdy a silně thrashujícími spodky (slyšte ze řetězu urvanou a nezvykle brutální skladbu "Blind Eye Halo"). Jednoznačně pozitivně hodnotím i stále se lepšící Björnův pěvecký projev, inu je vidět, že manželství s exotickou Nanami mu pro(z)pívá po všech stránkách. Jediné hlasové zakolísání lze postřehnout v maximálně hitovém refrénu závěrečné skladby "If Possible", kde Speedův vokál nestíhá vše na obvyklých 100%.

"Stabbing The Drama" je typickým albem SOILWORK post "predátorské" éry. Bohužel to zároveň znamená přešlapování na místě a jasnou stopku v dalším vývoji kapely směrem dopředu. Poprava se ovšem zdaleka nekoná, díky propracovanějším žebříčky lámajícím refrénům, kvalitnějšímu zvukovému obalu a především díky vynikající instrumentaci šestice, nemůžu novinkovou kolekci posoudit jinak, než lepší "Figure Number Five". Na druhé a třetí album diskografie Švédů to však nestačí ani náhodou. Po procesu sčítání a odčítání jsem se dostal na sympatickou hodnotu třinácti polovic bodu... a to není zas tak špatné… anebo ano?


Reaper

Zveřejněno: 26.1.2005

WWW odkaz:


Názory redakce
Rudi
25.1.2005

Predátor znovu útočí. Opäť má chuť na čerstvú krv.
Nezabúda na osvedčené lovecké praktiky („Weapon Of Vanity, „Stalemate“, „Distance“), veľmi účinne skúša nové („One With The Flies“, „Nerve“, „Observation Slave“), umne kombinuje jedni i druhé („Stabbing The Drama“, „The Crestfallen“, „Fate In Motion“), občas útočí až prekvapujúcou silou, hraničiacou s brutalitou („Blind Eye Halo“).
Radosť sledovať, ako na sebe celé roky pracuje, ako sa vyvíja doslova krok za krokom, je čoraz inteligentnejší, úskočnejší, nebezpečnejší.
Takýchto dravcov je veru málo, sú čoraz vzácnejší. Som z neho nadšený!


[9 / 10]
Dalas
25.1.2005

Tak SOILWORK se nám definitivně ... V podstatě kompilát předešlých dvou desek. Zatím to ještě celkem funguje a pokud je "Stabbing The Drama" vaším prvním setkáním s tvorbou švédských, tak hodnocení může být vyšší. Poslouchá se to pořád příjemně, objeví se i několik hitíků a chytlavých melodií, ale to samé se dá najít i na předešlých nahrávkách. Metalový popík made in 2005.

[7 / 10]
Stray
12.1.2005

Já si naopak myslím, že novinka za svými předchůdci nezaostává. Stylově se jedná o shodný materiál s příklonem k častější melodice. Jedinou vadou, která se však nedá ovlivnit je fakt , že deska vyšla až po "Natural Born Chaos" a "Figure Number Five" což připravilo půdu pro nejrůznější remcání o zastavení vývoje kapely. "Stabbing The Drama" je každopádně kvalitní deskou SOILWORK .

[7,5 / 10]
Noisy
10.1.2005

Tak, SOILWORK se nám definitivně zacyklili. Nové album je přesně takové, jak jsem se obával. Variace na jejich nejlepší desku "Natural Born Chaos", která však v dnešní době již nemůže výrazně překvapit skloubením melodických „srandiček“ a ostrého thrashového riffování. Vše jako by vypadlo z americké nu metalové high school. Neříkám, že je to špatné, povedené melodie se stále najdou, ale jak postupujete deskou, zjistíte, že se toho od minula a předminula změnilo hodně málo, žádný posun vpřed, žádné překvapivé postupy. Není tudíž důvod k vysokému hodnocení. Pro mě osobně stále zůstává milníkem výborná "Natural Born Chaos" a jen doufám, že se SOILWORK přece jen nadobro nezacyklili sami v sobě a že se od nich ještě dočkáme něčeho jiného než donekonečna nastavované kaše.

[6,5 / 10]
Darkmoor
4.1.2005

Tak, SOILWORK se nám definitivně ztratili. Nové album je bohužel přesně takové, jaké bych ho čekal. Variace na přelomovou, nadčasovou, produkčně vypiplanou a určitě nejlepší desku "Natural Born Chaos", ovšem s novým zvukem, který jako by z oka vypadl americké nu metalové high school. Neříkám, že je to špatné, to nemohu říct. Úvodní titulka ještě zaujme povedenou melodií, ale jak postupujete deskou, zjistíte, že se toho vlastně od minula a předminula moc nezměnilo, tytéž postupy, tytéž linky. Není tudíž důvod k jásotu ani k závratně vysokému hodnocení. Pro mě osobně stále zůstává milníkem průlomové "Natural Born Chaos" a jsem moc zvědav, zda se SOILWORK ještě dokáží vyhrabat z bludného kruhu nebo nás i nadále budou krmit pouze nastavovanou kaší.

[7 / 10]
Louža
2.1.2005

Tak, SOILWORK se nám definitivně našli. Nové album je přesně takové, jaké bych ho čekal. Variace na přelomovou desku "Natural Born Chaos", ovšem s novým zvukem, který jako by z oka vypadl americké nu metalové high school. Neříkám, že je to špatné. Ale není to ani úplně dobré. Zezačátku na mě album působilo dost nezajímavým dojmem, ale jak si ho hlavou párkrát proženete, zjistíte, že se toho vlastně od minula a předminula vlastně moc nezměnilo. Není tudíž důvod k panice. Ovšem ani k závratně vysokému hodnocení. Pro mě osobně stále zůstává milníkem průlomové "Natural Born Chaos" i když pevně doufám, že tak jako na něm nebudou SOILWORK hrát až do konce kariéry. Oproti své minulé recenzi strhávám bodík dolů, páč nemám rád nu metalový zvuk. Já vlastně nemám rád ani nu metal.

[7,5 / 10]
Marigold
1.1.2005

Patřím k výjimkám, kterým tvorba SOILWORK nic moc neříká. Obě předchozí alba, mnohými vzývaná, jsem tak nějak prošel bez větší úhony a trvalejších následků. Ačkoli "Stabbing The Drama" nepřináší vůbec nic nového, melodiemi, produkcí i kompozičními postupy mi sedí nejvíc z celé diskografie Švédů. Není to nic převratného, prostě svědomitě provedený bastard nu metalu a severské deathové školy, přičemž první složka ve většině skladeb nápadně dominuje. Drsnější zvuk, typické riffování i příjemné melodické refrény sedí přesně tak, jak sedět mají, deska uplývá a příjemně se poslouchá. Mohu jen doporučit...

[7,5 / 10]
"Stabbing The Drama" je typickým albem SOILWORK post "predátorské" éry. Bohužel to zároveň znamená přešlapování na místě a jasnou stopku v dalším vývoji kapely směrem dopředu.

Autor recenze:
6,5 / 10

Redakce:
7,4 / 10

8 / 10





Copyright © 2003 - 2012 Metalopolis.Net, všechna práva vyhrazena.
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího svolení.

ISSN 1214-6218

Locations of visitors to this page