Čtvrtek
24.5.2018
Denní verze
 id
 heslo
Rok vydání
2006

Vydavatel:
Ipecac Recordings / Day After

1. Glisten /5.11.2005 - The Troubadour, Los Angeles/
2. Weight /5.11.2005 - The Troubadour, Los Angeles/
3. Celestial /26.8.2001 - Cdgb's, New York/
4. Collapse And Crush /26.8.2001 - Cdgb's, New York/
5. Grinning Mouths /5.2.2005 - Club Quattro, Tokyo/
6. CFT /3.6.2001 - Cdgb's, New York/
7. Gentle Time /3.6.2001 - Cdgb's, New York/
8. Full Performance /11.2.2005 - Annandale Hotel, Sydney/
9. In Fiction /video/

Mosquito Control (EP) (1998)
The Red Sea (1999)
ISIS / PIG DESTROYER split 7 (1999)
Celestial (2001)
SGNL>05 (EP) (2001)
Oceanic (2002)
Panopticon (2004)
Clearing the Eye (DVD) (2006)
In The Absence Of Truth (2006)
Wavering Radiant (2009)
Isis / Melvins (split) (2010)

ISIS - Clearing The Eye

„To jsme se ho ale načekali“, chtělo by se říci při pohledu na zelenou barvou zářící obal nového a zároveň i prvního DVD z dílny amerických ISIS. Kapele se mimo jiné i díky letošnímu koncertování s TOOL podařilo definitivně vymanit z undergroundu a nyní, krátce před vydáním nového alba „In The Absence Of Truth“, jsou všechny možnosti dalšího směřování zcela otevřené. Tento obrázkový disk je tak jakýmsi shrnutím dosavadní existence ISIS a lze jej vnímat snad i jako předěl mezi starou a novou érou.

ISISJe tedy zcela logické, že proběhla selekce všeho, co bylo k dispozici. Výsledek by se pak dal rozdělit do těchto tří částí:

Tu první tvoří kousky, lépe řečeno samostatné skladby z různých koncertů z různých období. Pochopitelně, že v tomto případě je kvalita pořízeného záznamu značně kolísavá. Pět let staré záběry natočené během performance v New Yorku mají charakter domácího videa. Kamera umístěná někde nad hledištěm v miniaturním klubu moc zázraku nevytvořila a situaci zachraňuje jakž takž solidní zvuk. Umístění tohoto materiálu lze brát hlavně jako dokument připomínající doby syrovějšího a metalovějšího projevu kapely. Další kusy pocházejí z koncertní šňůry pořádané v loňské roce. Tato, jak známo, se nevyhnula ani našemu hlavnímu městu. Z této štace však na „Clearing The Eye“ záběry nehledejte. ISIS z tohoto pro ně příjemného období vybrali záznamy natočené v Los Angeles a na druhém konci zeměkoule – v japonském Tokyu. Zajímavostí je pak fakt, že ve skladbě „Weight“ se na pódiu objeví i basák TOOL Justin Chancellor. Kvalita je už v tomto případě někde úplně jinde, ale to nejlepší nabízí až další stopa disku.

Tu a zároveň i druhou část celého kompletu obstarává kompletní vystoupení v australském Sydney z února 2005. Jeho kostru samozřejmě tvoří skladby z alba „Panopticon“ (2004). Playlist je takřka totožný s pražským koncertem. Zaplněný klub je důstojnou kulisou tomuto povedenému záznamu. S menšími prostorami a tudíž i menším zázemím pro umístění kamer se režisér vypořádal na výbornou, a tak kromě statických záběrů ze zadní části hlediště máme k dispozici i podařené obrázky z pódia. ISIS nejsou kapelou, která by si příliš potrpěla na světelnou show, stejně tak i na okázalá gesta. Jejich show je co do pódiového projevu spíše komornější záležitostí. O to živelnější a energičtější je jejich projev hudební. Maximální koncentrace na svůj výkon a introvertní vystupování – to jsou asi nejvýstižnější charakteristiky dojmu, který ve vás koncert ISIS zanechá. Ty další přívlastky pak už patří do kategorie superlativů. Suverénní instrumentace, schopnost improvizace (poslechněte si hlavně koncertní verzi „Altered Course“) a tudíž i obohacování studiových verzí skladeb, pozitivní energie, kterou je hudba této pětice pověstná a další pozitiva pak už jen vylepšují veskrze příjemné pocity z tohoto vystoupení. Navlas stejným dojmem kapela působila i v Praze, takže i návštěvník tohoto koncertu se může na vlastní oči přesvědčit, že nezůstal o nic ochuzen.

Třešničkou na dortu je podařený videoklip ke skladbě „In Fiction“, jenž je rovněž jediným klipem, který doposud kapela natočila a jehož režie se ujal Josh Graham ze stylově spřízněných RED SPAROWES. Ve statické části DVD pak hledejte několik fotografií a diskografii kapely. Přiložený booklet / knížečka obsahuje mnoha zajímavých informací vázaných k obsahu disku a vystavit chvále jeho decentní grafické provedení je už pak jen nošením dříví do lesa.

Popravdě řečeno, DVD ISIS je přesně takové, jaké jsem čekal, že bude a tudíž lze s jeho výsledkem vyjádřit velikou spokojenost. Otřepanou frází řečeno – pro fanoušky kapely naprostá povinnost!

DVD k recenzi poskytli Day After records
Day After records


Dalas

Zveřejněno: 1.11.2006

WWW odkaz:

Podařený DVD disk jedné výborné kapely. Fanoušci ISIS na něm najdou vše podstatné. Potěší hlavně kvalitně zpracovaný koncert z Austrálie.

Autor recenze:
8 / 10

Redakce:
zatím nehodnoceno

8,1 / 10



s kapelou ISIS:

s kapelou RED SPAROWES:

s kapelou BATTLE OF MICE:



Copyright © 2003 - 2012 Metalopolis.Net, všechna práva vyhrazena.
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího svolení.

ISSN 1214-6218

Locations of visitors to this page