CALES - KRF

CALES - KRF

CALES - KRF

CALES - KRF

Blackie je osobou, ktorá dlho charakterizovala vyznenie formácie ROOT. Na svoju vlastnú hudobnú dráhu sa vydal až s pohanským CALES, pričom už debut zožal zaslúžený úspech. Časom sa kapela vyprofilovala do dnešnej podoby „one man bandu“, čo umožňuje plne realizovať predstavy a myšlienky jediného tvorcu.

www.cales.mysteria.czTie boli plne zhmotnené na najnovšej nahrávke s krátkym a úderným názvom „KRF“. Pôsobiť ako výlučný tvorca všetkých hudobných zložiek na jednom albume má bezosporu svoje výhody, ale aj niektoré typické nevýhody. Blackieho má väčšina tuzemských poslucháčov zapísaného ako gitaristu s veľmi charakteristickou hrou, výstavbou riffov a zvukom. A táto charizma sa perfektne snúbi s ideovou náplňou albumov CALES. Najväčším prekvapením „KRF“ bude ale zrejme spev, na ktorý sa podujal tentokrát Blackie samotný. Ak by som mal ten zhodnotiť ako prvý, musím povedať že dopadol prinajmenšom dobre, aj keď s istými intonačnými rezervami. V spomínanom pohanskom kontexte je silený polomelodický vokál vhodný, avšak je cítiť, že by ho ešte bolo možné dopilovať. V náladotvorbe bol autor vždy dobrý a tento artikel sa s prehľadom stáva najsilnejším prvkom novinky.

Snáď až s výnimkou „Uncommon Excursion“ bol CALES vždy o atmosfére, nezriedka spojovanej s epickými dielami BATHORY, zasadený však do nám bližšieho geografického a historického rámca. To je spolu s atypickou výstavbou skladieb a veľmi špecifickou tvorbou nosných melódií len jedným z originálnych atribútov. Ďalšie originálne prvky budú skryté aj vo fakte, že k vytvoreniu istej nálady nie je potrebné všetko prepchať akustickými nástrojmi, ale dá sa na to ísť aj cestou metalovo tvrdých gitár. A „KRF“ rozhodne tvrdým albumom, podporeným výbornou produkciou, je. Určite nie na spôsob nejakých deathmetalových riffov, ale nekompromisným zvukom a schopnosťou vyjadriť melodický nápad veľmi ráznym a priamočiarym spôsobom. Napriek tomu  nie sú jednotlivé záseky jednoduché, skôr na kov okresané od zbytočných komplikovaných príkras. Pri posluchu záveru „Song Of Outlaws“ je možné tento fakt plne vstrebať.

Celkovo môžem povedať, že sa jedná o veľmi vyzretý materiál, dávajúci na frak množstvu folkmetalových zoskupení a vo svojej podstate prinášajúci posolstvo epických albumov BATHORY v svojráznej a sofistikovanej podobe.

 22

Arrow

Verdikt

Celkovo môžem povedať, že sa jedná o solídne vyzretý materiál dávajúci na frak množstvu folkmetalových zoskupení a vo svojej podstate prinášajúci posolstvo epických albumov BATHORY v svojráznej a sofistikovanej podobe.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
8 / 10
Čtenáři
7,6 / 10

Další informace

Stopáž: 43:47

www.cales.mysteria.cz

Sestava

Skladby

  1. Barbarian Paganus
  2. Varjag
  3. Resolution
  4. Pass In Time
  5. Song Of Outlaws
  6. Legacy Of Honour
  7. Savage Blood
  8. Magnificient Masterpiece Of Apocalypse

Diskografie

Return From The Other Side (2011)
KRF (2009)
Savage Blood (2007)
Uncommon Excursion (2003)
Pass In Time (2001)
Bonds Of Togetherness (1997)

Jiné pohledy

8 / 10
„KRF“ je jedným z albumov, ktoré majú tendenciu kontinuálne si predlžovať dátum definitívnej spotreby. Z dlhodobého hľadiska ťažko opočúvateľný, pri prvých kontaktoch však zároveň tak akurátne podliezavý.

Gitarovo krásne plnotučná kolekcia má dva nosné piliere: Po spevnom úvode masívna „Varjag“ s blackoidnými závanmi na špičkách riffov a bravúrne zvládnutým vokálom. Po obrátení tmavozeleného vinylu zabaleného v nepoddajnom tvrdom obale vládne druhej strane „Legacy Of Honour“, atmosféricky charakterizujúca album.

Bez ďalších zbytočných rozborov – zatiaľ najlepší CALES.
Martin | 1. listopadu 2011