AS I LAY DYING - Frail Words Collapse

AS I LAY DYING - Frail Words Collapse

AS I LAY DYING - Frail Words Collapse

AS I LAY DYING - Frail Words Collapse

Asi pro vás nebude žádnou velkou novinkou, že elitní švédské vývozní artikly jako SOILWORK, MESHUGGAH nebo IN FLAMES sklízí v současnosti nebývalé úspěchy ve Spojených státech. Ostatně za ty léta plná dřiny a odříkání jsou to úspěchy zcela zasloužené. Bylo jen otázkou času, kdy se najde kapela, která na popularitu moderně znějících Vikingů nějakým způsobem zareaguje. Onou kapelou se nakonec stal další z nových objevů stáje Metal Blade - američtí AS I LAY DYING.

Na svém druhém albu AS I LAY DYING poměrně slušně fúzují soudobý thrash metal a melodický death metal se špetkou hardcore. Tucet skladeb na “Frail Words Collapse" je po technické stránce zvládnutých bez větších problémů, o to víc však trpí alarmujícím nedostatkem toho nejpotřebnějšího - originality. Samozřejmě musí být na místě určitá míra tolerance vůči nepůvodnosti a přílišného se držení zaběhnutých žánrových klišé, ale znáte to, čeho je moc, toho je příliš. Musím bohužel konstatovat, že AS I LAY DYING dalece překročili únosnou míru plagiátorství a slavnějšími kolegy se nechali inspirovat až příliš.

“Frail Words Collapse" by se dalo výstižně charakterizovat jako čelní srážka IN FLAMES v časech přechvalovaného opusu “Clayman" se SOILWORK v období “Natural Born Chaos". Plamennou eskadru z Gothenburgu evokuje hlavně kytarová sekce s přehledem zvládající dnes již klasické dravé nástupy i melodické vyhrávky a také vokalista Tim Lambesis, který se velice zdařile vkládá do vykřičenějších poloh Anderse Fridéna. Inspiraci workoholiky ze SOILWORK zase snadno prozradí třetí skladba “Forever" disponující živější thrashovou rytmikou a především typickým zpěvným refrénem s čistým vokálem. Skladatelskou bezradnost naštěstí mírně narušují baladicky orientovaná kompozice “Behind Me Lies Another Fallen Soldier” a “Song 10”, který pro změnu evokuje depresivní náladu alba “Sindustries” od pozapomenutých progresivistů GARDENIAN.

Album se jako celek poslouchá velice příjemně, díky často se měnícímu tempu, akustickým předělům a košatým melodiím v žádném případě nenudí. Určitě si najde svoje příznivce mezi skalní gothenburskou obcí, která se nad opakovanými citacemi z poloviny 90tých let nikdy výrazněji pozastavovat nebude. Pokud patříte mezi ty hodně tolerantní, můžete si v klidu dosadit na místo mého hodnocení 8/10. My ostatní společně věřme, že se AS I LAY DYING příště podaří vystoupit ze stínu svých vzorů a najít důvěryhodnější cestu pro směrování své tvorby.

 

 10

Reaper

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
8,5 / 10
Čtenáři
8,1 / 10

Další informace

Stopáž: 38:46

Produkce: Tim Lambesis a Evan White
Studio: Big Fish

www.asilaydying.com

Sestava

Skladby

  1. 94 Hours
  2. Falling Upon Deaf Ears
  3. Forever
  4. Collision
  5. Distance Is Darkness
  6. Behind Me Lies Another Fallen Soldier
  7. Undefined
  8. Thousand Steps
  9. The Beginning
  10. Song 10
  11. The Pain Of Separation
  12. Elegy

Diskografie

Awakened (2012)
The Powerless Rise (2010)
An Ocean Between Us (2007)
Shadows Are Security (2005)
Frail Words Collapse (2003)
As I Lay Dying / American Tragedy (split) (2002)
Beneath The Encasing Of Ashes (2001)

Jiné pohledy

8,5 / 10
Pánové z Metal Blade se nás snaží přesvědčit, že na americkém kontinentě roste spousta kvalitních skupin, hrajících hudbu zatraceně blízkou švédskému melodickému thrash/death stylu. Po nedávných THE BLACK DAHLIA MURDER jsou to právě AS I LAY DYING ze San Diega, kterým se to dle mého názoru daří. Skladby plné dynamické rytmiky, sekaných riffů, agresivního řevu a všudypřítomných melodií si nic nezadají s velkými jmény severské školy. Máte rádi SOILWORK, DARK TRANQUILLITY nebo DARKANE? Pak je to hudba pro vás. Přestože nejde o žádný stylově novátorský materiál, je to velmi silný koktejl agresivní chuti sládnoucí na jazyku jako nektar. Pro mě nový objev, který hodlám i v budoucnu pečlivě sledovat.
Noisy | 14. října 2003