DREAM THEATER - Train Of Thought

DREAM THEATER - Train Of Thought

DREAM THEATER - Train Of Thought

DREAM THEATER - Train Of Thought

Když nám redakční dobrý vílák Elvis dodal promo verzi skladby „As I Am“, mohl několika jedincům vyvalenou pusou do krku klidně projet povoz tažený párem koní. Sakra, co to jako má být? Pokus o přiblížení se k masám? Propadnutí nejtlustší struně na Petrucciho sedmistrunce? Či se snad hoši znovu chystají přehrát další písně METALLICY, tentokráte něco z období „Černé“ a „Re-Load“? Podoba s plíživou atmosférou těch nemocných kytarových vyhrávek byla nezpochybnitelná. Po několika posleších vyšla samozřejmě najevo známá pravda o tom, že když dva dělají totéž, není to vždycky totéž, ale spíše než radostné očekávání už myslí tanuly obavy o zbytek materiálu. Přece není možné, aby tak zkušená kapela podobně hazardovala na ploše celého alba?

DREAM THEATERA hazard nakonec lze ustát. Na šedesát devět minut připadá pouze sedm skladeb, přičemž křehká akustická balada „Vacant“ má jen necelých sto osmdesát sekund, takže si jistě dovedete představit časy zbylých šesti kompozic. „As I Am“ na úvod se krom čistšího zvukového balení vůbec neliší od proma, poskočme tedy o jeden track vpřed. Ukrývá „This Dying Soul“ a ta zpropadená podoba s jistou „velkohubou továrnou na peníze“ ne a ne zmizet. Přitom celá věc dýchne povedenou klasikou z per pánů divadelníků. Mírně arabský kytarový motiv, tepající rytmika, bezchybný, proměnlivý vokál. Jenže zhruba v sedmé minutě přijde pasáž, která jakoby z oka vypadla z „...And Justice For All“. Skutečně, zkuste si v jejím konci zakřičet: „Blackened“ případně „Never“ a máte vymalováno. Navíc mistr LaBrie zmodulovaným hlasem cedí slova přes zuby, takže frázováním pro změnu připomene proslulého zrzavého kačera Dave Mustainea. Je to sice pouhopouhá minutka, o to intenzivnější dojem však v hlavě zanechává. Ufff! Tím naštěstí máme veškeré citace z nevlastních děl zdárně za sebou a od třetí „Endless Sacrifice“, kterou táhne výborný refrén, už všechno zní jak má. I typické klavírní ornamenty čerstvé holé hlavy Jordana Rudesse. Ještě větší tlak na ocelovou strunu přináší „Honor Thy Father“. Převracení rytmů tam a zase zpátky, jak skupině velí král sjezdů přes kotle Mike Portnoy, postupné nahušťování sólových harmonií. Pokud nejste lekaví, nepřekvapí ani mírně rapující sloky. O komorní hříčce „Vacant“ již byla řeč, takže ji nechejme klidně proplout v kolébající náruči violoncella. Plynulý přechod do „Stream Of Consciousness“ která má jedenáct minut a... je to instrumentálka! Silný hlavní motiv, klavírní preludia, na „zívačku“ běžných sólových onanií nelze ani pomyslet. Závěrečná suita se jmenuje „In The Name Of God“ a kráčí v monumentálních šlépějích třeba takové „Finally Free“. Zvony zvoní, deska končí, po schodech se běží aneb konec nádherný, všechno nádherné?!

Jestliže dodnes plně nectím „Six Degrees Of Inner Turbulence“, pak „Train Of Through“ rozvíjející především to agresivnější z disku číslo jedna bude zřejmě obdobný případ. I když kdo ví, po prvotním opatrném oťukávání začínám pomalu přicházet na chuť i tomu, co se zprvu zdálo naprosto nestravitelné. Ano, je to o malý ždibek přímočařejší než jsme byli zvyklí (letmo mě napadá srovnání s albem „Falling Into Infinity“, byť tehdejší klávesista Derek Sherinian používal úplně odlišné klávesové rejstříky a i tvrdostí si deska vykračovala spíše prachovější stezkou), ovšem co na poměry DREAM THEATER zní jednodušeji, pro ostatní zůstává neuskutečnitelným muzikantským snem. Přes všechny výtky je totiž „Vlak velké myšlenky“ stále výjimečnou hostinou připravenou špičkovými muzikanty. A jako takovou ji nutno nejen poslouchat, ale i hodnotit.

 119

Darkmoor

Verdikt

DREAM THEATER vydali poměrně nedávno mamutí dvojdiskovou porci hudby o "Šesti důvodech". A společná práce jim zřejmě svědčí. Jak jinak si vysvětlit tak krátký časový odstup než stálým přílivem kreativity? Na své si tentokráte přijdou spíše vyznavači "drsnějších" postupů skupiny, ale ani ti ostatní si zoufat nemusí. Stále je to dostatečně pestré a plné kvalitních nápadů a melodií.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
7,5 / 10
Čtenáři
8 / 10

Další informace

Stopáž: 69:22

Produkce: John Petrucci & Mike Portnoy
Studio: Cover City Sounds, Pie Studios, Beat Street

www.dreamtheater.net

Sestava

Skladby

  1. As I Am
  2. This Dying Soul
  3. Endless Sacrifice
  4. Honor Thy Father
  5. Vacant
  6. Stream Of Consciousness
  7. In The Name Of God

Diskografie

The Astonishing (2016)
Dream Theater (2013)
A Dramatic Turn Of Events (2011)
Black Clouds & Silver Linings (2009)
Systematic Chaos (2007)
Score: 20th Anniversary World Tour Live with the Octavarium Orchestra (2006)
Octavarium (2005)
Live At Budokan (2004)
Train Of Thought (2003)
Six Degrees Of Inner Turbulence (2002)
Live Scenes From New York (2001)
Through Her Eyes (EP) (2000)
Scenes From A Memory (1999)
Once In A LiveTime (1998)
Falling Into Infinity (1997)
Hollow Years (EP) (1997)
A Change of Seasons (1995)
Awake (1994)
The Silent Man (EP) (1994)
Lie (EP) (1994)
Live At Maquee (1993)
Another Day(EP) (1992)
Images And Words (1992)
When Dreams And Day Unite (1989)

Jiné pohledy

6 / 10
"Všichni si hned poslechněte, jak perfektně umíme hrát na ta svá sladká dřeva! No není to paráda?!"
"Jo, Johne, je to paráda, jenže jenom o tom hudba není..."
"A o čem, sakra, ještě hudba může být, ha?!"
"To bys asi nepochopil..."
Shnoff | 23. února 2004

 

8 / 10
Pro pravověrné fans je novinka jistě šokující album s jehož vstřebáním mělo mnoho lidí problémy. Nicméně já bych to tak tragicky neviděl. Možná právě proto, že nejsem skalní fanoušek. Přesto oceňuji sebevědomí DREAM THEATER a jejich schopnost uvědomit si sebe sama. Kapela netlačí mermomocí svoji tvorbu někam dál, tak jak se to obecně očekávalo. Ale využívá svoji léty nabytou a prověřenou zkušenost v překvapivě strohé sebereflekxi s jistými tributními sklony (ta Metallica je naprosto evidentní). Tentokrát byla progrese soustředěna spíš v přístupu k tvorbě, než v muzice samotné, což je podle mého naprosto v pořádku. I když je jasné, že album tak osloví spíš okolní svět, nežli pravé fandovské jádro, které tu jednoduchost kapele zkrátka nemůže odpustit. No, pro jedno album snad nebude tak zle. Přesto bych si přál aby se DREAMOVÉ v budoucnu drželi spíš své šestistupňové či metropolické stránky. Někomu se snad může zdát, že už není kam jít, ale já věřím, že mají svým fans ještě mnoho co nabídnout.
Louža | 21. února 2004

 

8,5 / 10
Diskografiu DT nepoznám veľmi dôverne keďže minulá tvorba ma až tak nejako neoslovila a preto som k tomuto albu pristupoval s čistým štítom. A mňa osobne celkom milo prekvapil, určite som neočakával takúto tvrdosť, ktorá možno znalcom DT celkom nevyhovuje, pre mňa je však pozitívom a jedným z faktorov, ktorým ma tento album zaujal. O inštrumentálnej dokonalosti je zbytočne niečo písať. Miestami sa mi však predsalen zdá, že album upadá do inštrumentálneho exhibicionizmu, avšak to skôr chápem ako DT syndróm a nie ako výrazné negatívum.
Arrow | 20. února 2004

 

7,5 / 10
Technicky naprosto precizní a strhující, kompozičně nesmírně inteligentní (ty citace ze "Scenes From Memory" a "Six Degrees Of Inner Turbulence" jsou zapuštěny velmi dovedně) a propracované, přesto "Train Of Thought" napadl stejný nešvar jako první CD předchozí desky – přílišná snaha po brilantní formě a ignorování toho, že se obsah pomalu vytrácí. Poslouchat tohle CD je jako obdivovat řemeslně dokonalou sochu, která ve vás ale vzbuzuje mnohem méně emocí než skutečná mistrovská díla. Snové divadlo se od kultivovaného prog rockového projevu vrátilo zpátky k drsnějšímu metalovému výrazivu, ale jaksi pozbylo pověstné pitoresknosti... Že jejich představení stále ční nad průměrem o stovky hlav nemá cenu zmiňovat, ale sami sebe přerůst nedokáží...
Marigold | 18. února 2004

 

7,5 / 10
Stále vysoko nadpriemerný album, avšak od Metropolis pt. II prišli s materiálmi, ktorým chýba to ťažko pomenovateľné NIEČO, pre ktoré sa ludia dodnes radi vracajú k Awake alebo Falling Into Infinity. Inštrumentálne síce bezchybne zahrané, ale akoby bez srdca a neprirodzene. Temné a tvrdšie vyznenie s menej nápadnými klávesmi celkový dojem nenapráva. V textoch sa objavuje dopad udalostí 11. septembra a konflikt medzi islamom a USA. Ani tu sa však Dream Theater nevyznamenali. Pri tak citlivej téme im chýba prepotrebný odstup a nadhľad (viď a počuj Vote For Love od Tiamat), ich vnímanie je typicky americké a plné pátosu (In The Name Of God). Väčšina hudobníkov si pri počúvaní Train Of Thought opäť vytrhá vlasy a o to ide. Žiaľ, asi už len o to.
Radicalcut | 12. února 2004