HYBERNED CHILDREN´S DREAMS HORRID ZINE - #4

HYBERNED CHILDREN´S DREAMS HORRID ZINE - #4

HYBERNED CHILDREN´S DREAMS HORRID ZINE - #4

HYBERNED CHILDREN´S DREAMS HORRID ZINE - #4

V poslední době se ze všech stran valí stezky nad úpadkem tuzemské zinařské scény. Zinů ubývá, stejně tak chuť jejich tvůrců a mnozí říkají, že to není dobrý jev. Já se na toto naopak dívám pozitivně a vidím v tomto směřování blahodárný přínos ke zvednutí kvality metalových zinů. Je pravdou, že v poslední době byla ukončena anebo v lepším případě pouze dočasně hibernovaná, činnost i některých kvalitních periodik, což je samozřejmě škoda. Vinu za tento fakt nechť si čtenáři hledají sami u sebe. Ale tohle není předmětem tohoto článku... Zatím poslední (a dodnes nikým překonané) číslo tuzemské death/grindové zinařské jedničky SPAWN REBIRTH se datuje k létu 2002 a tak musí fanoušci uvedených stylů v mnoha případech vzít zavděk méně kvalitní konkurenci a ti jazykově vybavení se poohlídnou v zahraničí. Mezitím se však i u našich východních sousedů formuje kvalitní zinařská scéna. Parta nadšenců z HYBERNED CHILDRENS DREAMS HORRID ZINE přišla letos na jaře s již čtvrtým číslem co do názvu krkolomného magazínu. V porovnání se staršími edicemi (měl jsem možnost číst dvojku a trojku) se jedná o další sedmimílový kvalitativní krok vpřed. Ať už se porovnáváme kvalitu článků, stylistiku, pravopis anebo sazbu.

Čtyřce vévodí obsáhlý rozhovor s Mike Smithem, bicmenem amerických SUFFOCATION. Kvalitní otázky, inteligentní odpovědi – zkrátka čtivý rozhovor, výborná práce. Podobné přívlastky se defacto dají ve větší či menší míře aplikovat i na hodnocení dalších interview. A to s takovými pojmy jako například INCANTATION, VILE, CASKETGARDEN anebo NATRON. Zpovídání zahraničních kapel tvoří první polovinu 80-ti stránkového sešitu. Uprostřed výtisku najdete recenze většinou death metalových desek, z nichž některé už, pravda, nepatří mezi žhavé novinky, ale při periodicitě papírových zinů se ani není čemu divit. Nechybí ani reportáže z koncertních štací a další kupa rozhovorů z CS a SK kapelama, ze kterých se mě osobně nejvíce líbil pokec s IMPERIAL FOETICIDE. A to především díky přehledu a inteligenci zpovídaných.

Ačkoliv se HCDHZ prezentuje jako striktně death metalový fanzin, jeho autoři dokáží svoji ortodoxnost ukočírovat do rozumných mezí a tím pádem nepůsobí jako další tlupa omezených fanoušků jednoho stylu. Právě naopak, svůj nadhled dokáží demonstrovat takovými články jakou jsou profil polského skladatele klasické hudby Kryzstofa Pendereckého, recenzí bontoňáckého soundtracku k filmové Kytici anebo rozhovor se slovenským vydavatelem Augustínem Rybárem. Pro obdivovatele historických památek a turisty jsou zde i miniprofily několika slovenských hradů.
Jediné mé výtky tak směřují akorát k několika málo pravopisným chybám, sazbě textu (pánové a dámo, za čárkou a tečkou je vždycky mezera!) a u některých obrázků k malému počtu DPI, což má za následek jejich rozpixelování. Na druhou stranu však chápu, že peněz na kvalitní tisk není mnoho a že i HCDHZ team stejně tak, jako mnozí další zinaři, s každým číslem svého periodika prodělávají slušnou spoustu korunek.

Alespoň částečně jim tyto starosti můžete zmírnit i vy. Stačí k tomu maličkost – zakoupit jeden výtisk HYBERNED CHILDRENS DREAMS HORRID ZINE. Dá se sehnat i v českých distrech. Fanouškům death metalu(a nejen jim) vřele doporučuji!

 1

Dalas

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

HYBERNED CHILDREN'S DREAMS HORRID ZINE #4

Rozhovory:
SUFFOCATION, INCANTATION, DEEDS OF FLESH, YATTERING, MALIGNANCY, VILE, CASKETGARDEN, NATRON, SCEPTER, IMPERIAL FOETICIDE, SURGICAL DISSECTION, ERYTROSY

Rubriky:
Deathorn, Voices of The Past, The Art To Scare, Cryptorium

Cena:
40,-Kč

Kontakt: Marián Osuský, Monika Mokošová, Dr. Š. Osuského 530/23, 90613 Brezová pod Bradlom, Slovenská republika