OBSCENE EXTREME #6 - Trutnov, Na bojišti - 9. - 10. července 2004 - den druhý

OBSCENE EXTREME #6 - Trutnov, Na bojišti - 9. - 10. července 2004 - den druhý

OBSCENE EXTREME #6 - Trutnov, Na bojišti - 9. - 10. července 2004 - den druhý

OBSCENE EXTREME #6 - Trutnov, Na bojišti - 9. - 10. července 2004 - den druhý

LAHARSobota, 9:30 ráno. Budík neomylně dává najevo, že je potřeba vstát, vykonat ranní hygienu a akorát stihnout písecké LAHAR, kteří zahajovali sobotní, co do počtu kapel, mnohem vydatnější program. Přestože mi takhle kapela byla doporučena, jednalo se o velmi příjemné překvapení. V muzice LAHAR lze vystopovat grind/crust/HC vlivy. Vše pochopitelně s patřičným nasazením, krátkou stopáží skladeb, s nepříčetným vokálem a s angažovanými texty. Pauzy mezi skladbami jsou minimální a energie, která z kapely (hlavně z vokalisty) číší, zaslouží uznání. Lepší budíček si Trutnov ani nemohl přát.

DESPISEObligátní procházku do města absolvuji s předsevzetím stihnout kolínské DESPISE. A to mi i vychází. Americká brutalita po česku, to jsou DESPISE. Mohutná kytarová stěna a Dejvyho chropot jsou základními poznávacími znaky této kapely. DESPISE se svým vystoupením náležitě baví a my registrujeme první ranní pokusy o stagediving. Vzhledem k ještě prořídlému davu jsou prozatím neúspěšné. Škoda jen toho bicího automatu, ten plechový zvuk mi prostě nesedí. Čistokrevní grindovou smršť předvedli ANTIGAMA a pražští POPPY SEED GRINDER přijeli představit svou právě vycházející novou desku „Oppressed Reality“, která přináší vcelku zajímavou mixturu brutálního death metalu, grind-u a thrash-coreových skákacích riffů. V dobrém slova smyslu nekomplikované kytarové postupy a přímočará stavba skladeb boduje hlavně při živé produkci, což bylo znát. POPPY SEED GRINDER nezklamali a dokázali, že se nadále zlepšují.

To už nám začalo sobotní odpoledne, během kterého si udržet koncentraci na všechny kapely je úkolem nadlidským. Celý vyčerpávající maratón odstartovali Agláni z AMPUTATED s jejich tuctových gore grindem. Náladu zvedli slovenští srandisté a “heavy mentáloví“ grind písničkáři ABORTION. Ti na závěr připravili i bonus v podobě vteřinového coveru od NAPALM DEATH. CLITEATER – vtipný název, s hudbou už je to horší. Olomoučtí GODLESS TRUTH (už bez kytaristy Michala) odvedli svůj standardně dobrý set. Očekávání nové desky se stupňuje. Grind, grind, grind a zase grind. To platí pro několik následujících kapel, z nichž nejvíce zaujalo belgické trio EMETH. Nechybělo tomu tempo a nasazení. Ostatní bandy zaujaly spíše názvy, jako například EMBALMING THEATRE anebo PROSTITUTE DISFIGUREMENT.

GRIDEDalší energetická nálož byla očekávána od “strakonických dudáků“ GRIDE. Zatraceně, že po právu! Kapela, stopáž jejíž diskografie by se vešla na jednu dlouhohrající desku, předvádí od začátku nefalšované hc/crust inferno. Krkolomné riffy a stoprocentní nasazení. Publikum se poprvé během soboty dostává do varu a dokonce dojde i na tři přídavky. V případě GRIDE jednoznačně platí, že malá kvantita je na úkor vysoké kvality. Kdo slyšel jejich poslední nahrávku „Tanec bláznů“ z roku 2003, musí mi dát zapravdu. Tohle vystoupení bylo jedním z těch, kvůli kterým se na Obscene vyplatí přijet a kvůli kterým si festival člověk dokonale užije.

Zdá se, že vliv španělských medicine-grind klasiků HAEMORRHAGE je dost silný. Holandští ROMPERPROP přijeli předvést svojí vizi lékařsky orientované brutální muziky, čemuž také odpovídalo odění tohoto tria. Všichni v zeleném a patřičnou dávkou kečupu. Ale jo, dá se říct, že to bylo stylové, jen ta muzika mi nepřišla v rámci žánru nikterak výjimečná. Že jsou Japonci šílenci, už asi všichni dávno víme. Když se do něčeho pustí, tak to stojí za to. Žádnou výjimkou v tomto ohledu nejsou ani BUTCHER ABC(už ten název...), kteří rovněž zaujali hlavně svým vzhledem. Nechyběla plynová maska anebo řeznická zástěra. Hudebně se jednalo o další gore deathgrindovou nálož (pouze s jednou kytarou). Místy to nebylo vůbec špatné a zajímavostí je, že kapela se teprve chystá k vydání své první desky.

NATRONKonečně se dočkali i příznivci technického death metalu s visačkou té nejvyšší kvality. Soudě dle přítomného davu pod pódiem, jich asi nebylo zas tak moc. Italové NATRON předvedli, proč své nadšení krotit, vynikající vystoupení. Skladby z prozatím poslední, skvělé desky „Bedtime For Mercy“(2002) zní v živém provedení ještě přesvědčivěji a úderněji. Výborná kytarová práce, mráz po těle vhánějící sóla, perfektní bicí a vokály a v neposlední řadě suverénní pódiový výkon. To vše zdobí tyto sympatické “tifosi“. Jednoznačně špička současného evropského death metalu. Těšme se na novou desku!

To jsem ale ještě netušil, co přijde v zápětí! Švédové UNCURBED dokázali, že pochází ze země crust/punku zaslíbené (viz. jedni z lídrů scény DISFEAR) a na jejich vystoupení zřejmě hned tak někdo nezapomene. Fanoušci jsou hned od začátku ve varu a na pódiu je jich téměř neustále více, než členů švédského pětičlenného ansámblu. Ti sypou jednu punkem načichlou vypalovačku za druhou. Co na tom, že jsou si většinou podobné jako vejce vejci. Ono to zatraceně funguje! Dvojice vokalistů se dokonale přeřvává a měl jsem dojem, že i kapela samotná je poměrně příjemně překvapená tak vřelou reakcí od fanoušků. O provázanosti skandinávské scény svědčí i fakt, že za bicími seděl vokalista z death metalových CENTINEX Johan Jannson.
V souvislosti s UNCURBED si dovolím malé odbočení k organizaci Obscene Extreme a to konkrétně k pódiové security službě. Ta již tradičně byla poskládána většinou z členů domácích kapel, což je dostatečnou zárukou toho, že se nejedná o bandu primitivů, jejíž jedinou ambicí je si bouchnout do fanouška. Navíc svou práci odváděla na výbornou a dokonce si několik jejich členů dovolilo “bonus“ v podobě skoku mezi fanoušky právě během vystoupení UNCURBED, což jen podtrhlo skutečnost, že mezi ochrankou a fanoušky jsou jen minimální bariéry.

Taková smršť chtěla menší oddech a ten trávím v Metal market-u. A propos, ten byl opět dokonalým místem k sehnání všemožných nahrávek z oblasti metalu, hc, punku, grindcore, crust-u. Jelikož mezi prodejci byli i lidé ze zahraničí, nebyl problém sehnat u nás mnohokráte těžko dostupné nahrávky. Nejet na “obscín“ s plnou peněženkou znamená velkou tryznu.


GENERAL SURGERYŠkoda, že mi unikají polští drtiči SQUASH BOWELS, ale další přednášku z anatomie a složení hemoglobínu si ujít nenechávám. Švédové GENERAL SURGERY patří již ke klasice goregrindové scény a toto své postavení dokonale potvrdili. S obligátními bílými plášti a operačními rouškami, jak jinak. Nejsem zrovna znalcem jejich tvorby, ale z vystoupení na mě udělali dojem invenční a dokonale sehrané kapely. Dovolil bych si vyzdvihnout hlavně výkon bubeníka Dr. Mitroulise, jehož neotřela technika místy brala dech. Jednoznačně vrchol sobotního večera. GENERAL SURGERY potvrdili kvalitativně vzestupný kurz kapel vystupujících na Obscene Extreme.

Dalším doporučením byli němečtí LE SCRAWL. Vskutku neortodoxní parta se zformovala kolem kytaristy/vokalisty Maria Anderse, to se musí nechat. LE SCRAWL se rozhodli, že všechny překvapí míchanicí grindových vokálů a ska pasáží s nezbytným saxofonem. Tyto jsou záměrně naprosto tuctové, jako by vypadli z repertoáru provařených kapel tohoto žánru. Objektivně musím uznat, že to mělo hodně co do sebe, ale subjektivně jsem měl pocit, že některé skladby jsou nedotažené. LE SCRAWL totiž častokrát poměrně nečekaně skončili, což byl možná záměr, který se mi však nepodařilo rozpoznat. Nechyběly ani zasněné klávesové melodie příjemně se nesoucí nočním “Bojištěm“, které zase křivku mého nadšení zvedaly do závratných výšin.
To už se čas letošního ročníku pomalu chýlil ke konci. Poslední 4 kapely najely opět na brutální vlnu. Postupně vystoupili němečtí DESPONDANCY (vcelku grind klasika s kanálním chropotem), další Švédové COMA (slušná HC/grind nálož)a dvě domácí kapely - PIGSTY a srandagrindeři ŠKODA 120.

Neděle ráno jen dokázala perfektní organizaci v podobě okamžitě složeného pódia a nástupu úklidové čety do areálu. To vše už krátce po osmé hodině! Pro hodnocení letošního obscínu stačí okopírovat věty z ročníků minulých. Tradičně výborný, přímo relaxační víkend, plný skvělé zábavy, pohodových lidí a v neposlední řadě vynikající muziky. Jediným vážným nedostatkem je fakt, že to všechno vždycky tak rychle uteče. Ale s tím už asi nikdo nic nenadělá. Trutnov, SEE YOU IN 2005!!!

Obscene Extreme crewAreál
FanoušciFanoušci 

 2

Dalas

Další informace