THIS DAY FORWARD - In Response

THIS DAY FORWARD - In Response

THIS DAY FORWARD - In Response

THIS DAY FORWARD - In Response

Jistě mi dáte zapravdu, že každý z nás se již alespoň jednou v životě setkal s nahrávkou, kterou po prvním poslechu odsunul do kategorie průměr, anebo v tom lepším případě pouze uznale pokýval hlavou, ale tím to skončilo. Pak vám ale mrška nedá a poslechnete si ji ještě jednou, dvakrát... pětkrát a s každým dalším poslechem se vám skryté kvality odhalují ve větší a větší míře, až ji nakonec posloucháte téměř každý den. Stejný případ představuje poslední studiový počin amerických THIS DAY FORWARD. Inkriminovaný první poslech skončil u povrchního zaškatulkování „americký hardcore s takovými těmi vyzpívanými linkami“. Tudíž můj verdikt zněl, že to není špatné, ale víc se k tomu vracet nebudu, protože mě nebaví tyhle americké partičky, jejichž jedinou starostí je surfování a balení holek. Ale když jsem v textech o babách nic nenašel a náhodou si „In Response“ pustil ještě jednou, poklepal jsem si na čelo a vynadal do nafoukaných povrchních kritiků.

THIS DAY FORWARDTato, u nás poměrně neznámá pětice z amerického Bostonu, má na svém kontě od svého vzniku (v roce 1997) již čtyři nahrávky (včetně „In Response“). Jak již bylo řečeno, základem její hudby je hardcore spočívající ve zvuku ostrých kytar a nabroušeného vyřvaného vokálu. Tento postup je však velmi často oživován v podobě melodických (nikoliv podbízivých, jak tvrdil můj prvotní povrchní dojem), nezřídka vrstvených, vokálů. Nechybí ani akustické a zvolněné pasáže, které postupně přecházejí v hardcoreové laviny. V těchto chvílích kapela ukazuje svou největší sílu - schopnost vytvořit výbornou melodii, tuto obohatit přesvědčivým vokálem Mike Shawa, následkem čehož je vytváření vnitřního napětí před agresivními nájezdy tvrdých kytar. Jednotlivé písně tak působí velice kompaktním dojmem. Na podobném principu funguje většina skladeb, každá však svým specifickým a originálním způsobem.

Myslím, že zaškatulkování hudby produkované THIS DAY FORWARD jako „emocore“ je celkem namístě. Obojího - jak emo, tak i core - je v jejich tvorbě dostatek. To vše velmi vkusně zaranžováno a výsledkem je pak kolekce jedenácti velmi silných a vyrovnaných kompozic. Nechybí cit pro melodii, gradaci a zajímavé hudební nápady (viz. například reverzní přehrávání všech nástrojů na pozadí zpěvu v páté „Euphio Question“). THIS DAY FORWARD jsou exemplárním případem kapely, jejíž poslechu je potřeba věnovat zvýšenou pozornost, protože to nejdůležitější se v tomto případě skrývá pod povrchem. Badatele naladěni na podobnou vlnu však budou po zásluze odměněni. Vyznavačům uvedených hudebních hodnot „In Response“ tudíž vřele doporučuji.

CD k recenzi poskytli Day After records
Day After records

 3

Dalas

Verdikt

Velice příjemná dávka emocore s výraznou příchutí hardcore, která své kvality pro mnohé neodhalí po prvním poslechu. Ale dát další šanci tomuto materiálu se rozhodně vyplatí!

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
7,5 / 10

Další informace

Stopáž: 42:08

Produkce: THIS DAY FORWARD
Studio: Big Blue Meanie Studios, Jersey City, NY (USA)

www.thisdayforward.com

Sestava

Skladby

  1. White Picket Defense System
  2. One And One
  3. The Breath
  4. In The Past... On The Ground
  5. Euphio Question
  6. Fragile Version
  7. The Red Room
  8. Abandon The Abbreviated World
  9. Nouveau
  10. Voice
  11. Seven

Diskografie

In Response (2003)
Kairos (2002)
The Transient Effects of Light On Water (2000)
Fragments of An Untold Story Born By Shunning The Opportunity (2000)

Jiné pohledy

7,5 / 10
Po prvních posleších THIS DAY FORWARD kolem mě tak nějak „příjemně proplynuly“, aniž by ve mně něco výrazného zanechali. Možná proto, že jsem poslechu nevěnoval patřičnou pozornost. Jakmile však přišli na řadu sluchátka a soustředěnější poslech začali mě tito kluci z Bostonu dostávat. Na duší hladící melodický emocore, libující si častěji ve volnějších melodických vlnkách nežli v corových všeničících tsunami. Rozhodně příjemná, ale ničím výjmečná emo záležitost.
RIP | 29. července 2004