GAMMA RAY - Skeletons In The Closet

GAMMA RAY - Skeletons In The Closet

GAMMA RAY - Skeletons In The Closet

GAMMA RAY - Skeletons In The Closet

Vydat „Skeletons In The Closet“ určitě nebyl špatný nápad. V běžné praxi oficiálních živých nahrávek, které jsou v drtivé většině přehlídkou toho, co ta která vydávající kapela považuje za nejdůležitější okamžiky své tvorby, respektive největší hity, je totiž přístup GAMMA RAY v tomhle směru minimálně zřídka vídaným jevem. Vyhnat kostlivce v podobě již dávno živě nehraných skladeb ze skříně, pardon, ze záchodu, protřepat je na pořádném turné (zdali si na ně ještě někdo vzpomene) a pak z nich zvěčnit album, z nějž bude patrné, že kapela má ráda úplně všechny svoje skladby a úplně všechny je také pořád schopná zahrát, to už tady dlouho nebylo. Otázkou druhou ovšem je, jak tohle všechno přijmou fanoušci. Sám si moc dobře pamatuji, jak mě při vystoupení GAMMA RAY v rámci „Wacken Open Air 2003“ nejprve tak trochu zaskočilo, že se bude hrát právě materiál z nadcházejícího předmětného „živáku“, a že na klasické hity typu „Lust For Life“ či „Valley Of The Kings“ tím pádem nedojde. Ale zklamání mě za chviličku přešlo, protože GAMMA RAY koncertem i tak válcoval a nedal mi možnost nějak víc přemýšlet o tom, co by bylo, kdyby bylo. Jestliže tím pádem tedy smím soudit právě za fanoušky, pak přesně touhle vlastností (či schopností) se může pochlubit i „Skeletons In The Closet“. Zaposloucháte se do něj, necháte se unést na příjemně melodických kovových vlnách, a za chvíli vám bude úplně jedno, která píseň právě zní, hlavně když se nástrojů budou pořád držet GAMMA RAY. A sním svůj skalp i s hučkou, řekla by nejspíš legenda plání Divokého západu Sam Hawkins, jestli právě tohle není tou nejlepší vizitkou pro koncertní album.

To však zdaleka není vše, co si na nás Hansenovci přichystali. Další devízou 2CD je dozajista křišťálově čistý zvuk, v němž je výrazně slyšitelný i ten nejmenší detail, naživo mnohdy jen těžce nazvučitelný. Leckoho by v té souvislosti nejspíš mohlo napadnout, že samotné hrubé a neupravené nahrávce se nejspíš pomáhalo ve studiu, a mě v tomto případě nezbývá než souhlasit s tím, že se tak asi doopravdy stalo. Tvrdit to stoprocentně pochopitelně nemůžu, ale toho perfekcionismu je na můj vkus až příliš, zejména vzpomenu-li si na první „živák“ GAMMA RAY „Alive ´95“, oproti němuž zde třeba takový Kai zpívá přímo neuvěřitelně bezchybně a čistě. Ano, mohl se v mezičase vyzpívat, ale stejně. Kdyby takhle kapela hrála standartně a měla vždy podobně šikovného zvukaře, asi by se k nahrávání klasických řadových alb nemusela poroučet do studia. V každém případě ale nejsem nepřítelem podobného „dolaďování“, pročež mě zvuk alba potěšil, nehledě k tomu, že druhý extrém (tj. zaznamenání koncertu bez jakékoliv další úpravy) si už kapela vyzkoušela (viz. výše), a tak má dozajista právo i na takovou prezentaci.

GAMMA RAY Divácká kulisa, myšleno tedy co do hlasitosti a srozumitelnosti, je tím pádem také na výsostné úrovni, což vynikne především při „kontaktních“ pasážích, typických (jak jinak) pro podobné koncerty. Vyvolenou skladbou se v tomto případě stala „Heavy Metal Universe“ z alba „Powerplant“, zřejmě nejvhodnější kandidát pro takové účely. Ostatně, GAMMA RAY jí v tomtéž provedení se zařazením roztleskávání a rozezpívávání publika nejspíš dřeli poctivě na celém turné. Čemuž, nemýlím-li se, nasvědčuje i fakt, že když jí zahráli před IRON MAIDEN v říjnu loňského roku ve Sportovní hale v Praze (vzpomínáte?), zněla tehdy Kaiova hláška o tom, že křik publika je slabý, „že je to tak na malé město, ale ne na vesmír“, tedy úplně stejně jako na desce samotné. Jako kdybych v tom zase cítil něco perfekcionistického, samozřejmě v tom lepším slova smyslu.                    

A tak tedy shledávám být „Skeletons In The Closet“ slušným, dokonce bych řekl až téměř výstavním, „živým“ albem. Nemalou měrou se na mém přesvědčení podílí právě onen řekněme zodpovědný přístup kapely, který cítím za vším, co tuhle nahrávku přestavuje či symbolizuje. A i když si za takovou zodpovědnost lze dosadit lecos, jedno je jisté – GAMMA RAY nejsou z těch, co by nás chtěli vodit za nos. To by totiž sáhli po úplně jiných kostlivcích z úplně jiného hřbitova a ani by se při tom nezačervenali. Což se, podotýkám, nestalo, čili ortel musí být zcela jednoznačný. Nad tímhle albem není radno ohrnovat nos. 

 22

Louis

Verdikt

Oproti prvnímu živáku „Alive´95“ GAMMA RAY na „Skeletons In The Closet“ rozhodně neriskovali a dali si záležet především na celkovém výsledném efektu. A ten je nepochybně velmi dobrý, navíc pak nejen proto, že na albu lze narazit na poněkud jiné skladby, než které bychom v podobném případě očekávali.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
8,8 / 10
Čtenáři
8,7 / 10

Další informace

Stopáž: 103:23

Produkce: GAMMA RAY

www.gamma-ray.com

Sestava

Skladby

  1. CD 1: Welcome
  2. Gardens Of The Sinner
  3. Rich And Famous
  4. All Of The Damned
  5. No Return
  6. Armageddon
  7. Heavy Metal Universe
  8. One With The World
  9. Dan´s Solo
  10. CD 2: Razorblade Sigh
  11. Heart Of The Unicorn
  12. Last Before The Storm
  13. Victim Of Fate
  14. Rising Star/Shine On
  15. The Silence
  16. Heaven Or Hell
  17. Guardians Of Mankind
  18. New World Order

Diskografie

30 Years Live Anniversary (Live) (2021)
Empire Of The Undead (2014)
Master Of Confusion (EP) (2013)
Skeletons & Majesties (EP) (2011)
To The Metal (2010)
Land Of The Free II (2007)
Majestic (2005)
Skeletons In The Closet (2003)
No World Order! (2001)
Blast From The Past (Best Of) (2000)
Powerplant (1999)
Valley Of The Kings (EP) (1997)
The Karaoke Album (1997)
Somewhere Out In Space (1997)
Alive ´95 (1996)
Silent Miracles (EP) (1995)
Rebellion In Dreamland (EP) (1995)
Land Of The Free (1995)
Lust For Life (VHS) (1994)
Future Madhouse (EP) (1993)
Insanity And Genius (1993)
Heading For The East (VHS) (1991)
Sigh No More (1991)
Who Do You Think You Are? (EP) (1990)
Heaven Can Wait (EP) (1990)
Heading For Tommorow (1989)

Jiné pohledy

9 / 10
Vynikajúci živák! GAMMA RAY premiérovo na Slovensku - v Detve, GAMMA RAY v Banskej Bystrici v priebehu pár týždňov dvakrát za sebou s programom kopírujúcim "Skeletons...". Krásne spomienky. Up the Rays!
Rudi | 22. září 2004

 

8,5 / 10
GAMMA RAY bilancují živákem a vůbec ne špatně. Jako kapela jsou živě silní a jsou si toho patrně dobře vědomi. Jen jednu věc nechápu. Při vydání Kai prezentoval kostlivce jako výběr skladeb, který kapela na koncertě běžně nehraje. V tom případě teda musí být padlí na hlavu, protože nechat zapadat prachem tak skvělý song jakým je třeba Armageddon, nebo Heart of the Unicorn je úplně do nebe volající.
Louža | 13. září 2004